«Πράσινο φως» σε ΠΓΔΜ-Αλβανία για ένταξη στην ΕΕ με στήριξη Κοτζιά

10:42 27/6/2018 - Πηγή: Aixmi

Τον Ιούνιο 2019 θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε Σκόπια και Αλβανίας όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Αν και τα Σκόπια ειθυμούσαν η διαδικασία να ξεκινήσει νωρίτερα, ωστόσο πλέον ο Ζάεφ έχει το χρονικό περιθώριο που χρειάζεται για να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών με το δημοψήφισμα,

ενώ παράλληλα υπήρξαν σοβαρές επιφυλάξεις από τη Γαλλία και την Ολλανδία που μπλόκαραν την απόφαση για έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, υπήρξε ένας συμβιβασμός για το 2019.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφέρεται ότι ΠΓΔΜ και Αλβανία καλούνται να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα και να μεταρρυθμίσουν τη δημόσια διοίκηση.

Σχετικά με τη συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων, το Συμβούλιο χαιρετίζει την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων το 2019 ελήφθη έπειτα από την ισχυρή πίεση που άσκησε η ελληνική πλευρά διαμέσου του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά. Ο υπουργός ανέφερε ότι στη συνεδρίαση υπήρξαν δύο διαφορετικές γραμμές. Η πλειοψηφία των 25 χωρών-μελών της ΕΕ δέχεται να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία από τώρα έως το καλοκαίρι του 2019, αλλά αντίθετες υπήρξαν οι Δανία, Γαλλία και Ολλανδία.

Ο κ. Κοτζιάς, με το πέρας της συνεδρίασης, δήλωσε ότι εξήγησε στους ομολόγους του πως η γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής απαιτεί τη βοήθεια προς αυτές τις δύο χώρες και όχι την αναβολή της και πως η εσωτερική κατάσταση σε αυτές τις δύο χώρες απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι δημιουργία νέων προβλημάτων.

The post «Πράσινο φως» σε ΠΓΔΜ-Αλβανία για ένταξη στην ΕΕ με στήριξη Κοτζιά appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα