Σαμαράς: «Αυτοδυναμ​ία ή ξανά εκλογές – Σε συγκυβέρνη​ση εγώ πρωθυπουργ​ός»

21:50 9/4/2012 - Πηγή: Aixmi

Το δίλημμα «αυτοδυναμία της ΝΔ ή νέες εκλογές» έθεσε ξανά απόψε ο Αντώνης Σαμαράς, αποκλείοντας -για μιά ακόμη φορά- κάθε πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τα κόμματα που προέκυψαν από τη διάσπαση της ΝΔ.

Και αν προκύψει αναγκαιότητα κυβερνητικής συνεργασίας ποιος θα είναι πρωθυπουργός;
«Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος στη Βουλή», είπε, ξεκαθαρίζοντας

έτσι ότι δεν συζητά τίποτα άλλο πέραν της δικής του πρωθυπουργοποίησης.

Ως βασικό επιχείρημα για τη διεκδίκηση της αυτοδυναμίας
προέβαλε τη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει (στο πλαίσιο μιάς συγκυβέρνησης) η προσπάθειά του για μεγάλες αλλαγές στη χώρα.
«Πώς θα πάρεις μεγάλες αποφάσεις; Με σπασμένο τηλέφωνο;», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του στον Γιάννη Πρετεντέρη, στο Mega.
«Με συγκυβέρνηση δεν θα μπορέσω να χτυπήσω τις συντεχνίες (που είναι, κυρίως, του ΠΑΣΟΚ), να φτιάξω εξεταστική για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο (έβγαλαν λάδι τον Παπακωνσταντίνου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ) και να προωθήσω τη λύση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης».

«Και δεν είναι εκβιασμός το να ζητάτε έτσι την αυτοδυναμία;» τον ρώτησε ο Πρετεντέρης.
«Δεν είναι εκβιασμός. Εκβιασμός είναι να με βάλουν να συγκυβερνήσω με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν εμπιστεύομαι», απάντησε.
«Δεν έχω τίποτα με τον Βενιζέλο. Μπορεί, όμως, να θέσει όρους. Ή να του θέσει το ΠΑΣΟΚ όρους».

Δεν έχει τίποτα με τον Βενιζέλο σε προσωπικό επίπεδο. Γιατί σε πολιτικό, έχει πολλά. Στην ουσία τον ταυτίζει με τον Γιώργο Παπανδρέου. Και στο περίφημο «λεφτά υπάρχουν», και στο Μνημόνιο και στο Δημοψήφισμα.

«Δεν άλλαξε τίποτα με την εκλογή Βενιζέλου», είπε. «Δεν είναι άμοιρος ευθυνών για το «λεφτά υπάρχουν» και για τα όσα έγιναν μετά. Τον κάρφωσε ο Παπακωνσταντίνου. Τα ήξερε όλα για το Μνημόνιο. Αυτός δεν είπε το καλοκαίρι ότι έβαλε «πάτο στο βαρέλι» και μετά έβαλε το χαράτσι; Αυτός δεν ήταν ο πρώτος που συμφώνησε με το Δημοψήφισμα του Παπανδρέου;
Δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί του. Δεν θα τον χτυπήσω κάτω απ’ τη μέση. Πολιτικά μιλάω».

Keywords
Τυχαία Θέματα