Σημίτης: Υποκρίνονται όσοι χαρακτηρίζουν λάθος την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ

12:01 27/4/2012 - Πηγή: Aixmi

Απάντηση σε όσους χαρακτηρίζουν «λάθος» την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δίνει, μέσω του βρετανικού Guardian, o Κώστας Σημίτης σε άρθρο που συνυπογράφει με τον οικονομολόγο και πρόεδρο του ΙΟΒΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Στο

άρθρο περιγράφεται η κολοσσιαία προσπάθεια που κατέβαλε η Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ώστε να ανταποκριθεί στα κριτήρια σύγκλισης, και σημειώνεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, (από 12,5% του ΑΕΠ το 1993 σε 2,5% το 1999).

Με βάση αυτά τα οικονομικά στοιχεία εγκρίθηκε η ένταξη της χώρας στη νομισματική Ένωση.
Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι τα στοιχεία ήταν παραποιημένα, ο Κώστας Σημίτης δε διστάζει να μιλήσει «αν όχι για υποκρισία, τουλάχιστον για άγνοια», καθώς, όπως σημειώνει, ακόμη και με τα αναθεωρημένα στοιχεία, το έλλειμμα του 1999 έφτασε το 3,1% -χαμηλότερα, δηλαδή, από τα αναθεωρημένα ελλείμματα άλλων κρατών, τα οποία εντάχθηκαν τότε στην Ευρωζώνη.

Ο τίτλος του άρθρου είναι: «Δεν προκάλεσε η Ελλάδα την κρίση στην Ευρωζώνη. Ναι, η χώρα μου ήταν η σπίθα, που απλώς αποκάλυψε τις δομικές αδυναμίες εντός της Ευρωζώνης».

Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη να μπει στο ευρώ έχουν, κατά καιρούς, διατυπώσει κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και ηγέτες όπως ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην πρωθυπουργός παρεμβαίνει για να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών του και ιδίως τις προαπάθειες να μπει η χώρα στην Ευρωζώνη.

Τον περασμένο Νοέμβριο, λίγες μέρες μετά τη δραματική νύχτα των Καννών και τη σκληρή δήλωση Σαρκοζί στο γαλλικό κανάλι TF1 ότι η ένταξη της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ ήταν ένα «λάθος», είχε παρέμβει ξανά.

Keywords
Τυχαία Θέματα