Σκληρή ρητορική Μέρκελ για Τουρκία /Μητσοτάκης: Δεν εκβιαζόμαστε

22:25 9/3/2020 - Πηγή: Aixmi

H Άνγκελα Μέρκελ διεμήνυσε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι ναι μεν κατανοεί πως η Τουρκία σηκώνει μεγάλο βάρος, φιλοξενώντας 3,5 εκατομύρια πρόσφυγες, ωστόσο δεν συμφωνεί με το να φορτώνει στους ώμους των μεταναστών τα εσωτερικά της προβλήματα και να τους εξωθεί στα σύνορα με την Ελλάδα.

Η καγκελάριος θέλει να διατηρήσει ανοιχτή την πόρτα των διαπραγματεύσεων με τον Τούρκο πρόεδρο,

αλλά προσπαθεί να θέσει όρια στις αξιώσεις του. Ταυτόχρονα, στέλνει και ένα θετικό σήμα στην Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη φύλαξης των συνόρων για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης. Προς τούτο επιβεβαίωσε, μιλώντας στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ στο Βερολίνο, ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός αποφάσισε να υποδεχθεί 1000-1.500 ανήλικους πρόσφυγες από τις πλέον ευάλωτες ομάδες (κάτω των 14 ετών), που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε ελληνικούς καταυλισμούς.

Η καγκελάριος συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τις παρουσίασε τα στοιχεία για τη μαζική απόπειρα παραβίασης των συνόρων στον Έβρο με την ενεργό εμπλοκή τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας (ακόμη και με θωρακισμένο όχημα).

«Αν ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη, τότε να προβεί σε κινήσεις: Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα», είπε ο πρωθυπουργός.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας (του 2016), δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει, αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Τόνισε δε ότι το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με εποικοδομητικό τρόπο το χρονικό διάστημα έως και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου, αρχής γενομένης από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας και συζήτησαν την ανάγκη βελτιώσεων στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Ενδεικτικά, έγινε αναφορά σε κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να ελεγχθούν καλύτερα οι ροές, καθώς και στην πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου αλλά και από την ενδοχώρα.

The post Σκληρή ρητορική Μέρκελ για Τουρκία /Μητσοτάκης: Δεν εκβιαζόμαστε appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα