Σκόπια-Βουλιάζουν στην κρίση για την αλβανική γλώσσα

21:43 16/3/2018 - Πηγή: Aixmi

Στη δίνη τής κρίσης βρίσκονται τα Σκόπια, μετά την άρνηση -για δεύτερη φορά- τού προέδρου τής χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ να υπογράψει το διάταγμα που ορίζει την αλβανική γλώσσα ως δεύτερη επίσημη.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τον κατηγόρησε ανοιχτά για «κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος» και τον κάλεσε να αναθεωρήσει τη στάση του του και να υπογράψει το διάταγμα, το οποίο -όπως είπε- «συνάδει απόλυτα με τις διατάξεις του Συντάγματος, με τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά και με την αντίληψη για την οικοδόμηση μίας κοινωνίας για όλους».

Ο

πρόεδρος Ιβανόφ προέρχεται από το ακραία εθνικιστικό VMRO, που κυβερνούσε την προηγούμενη δεκαετία, γεμίζοντας τη χώρα με αγάλματα τού Μεγαλέξανδρου, και σπρώχνοντας στο περιθώριο τους Αλβανούς, που αποτελούν το 25% τού πληθυσμού.

Προχθές στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Γκρουέφσκι μπουγέλωσε τον Αλβανό πρόεδρο τού Σώματος και προσπάθησε να τού κλείσει το μικρόφωνο, πριν τον απομακρύνουν οι άνδρες τής ασφάλειας.

Σκόπια-Βουλιάζουν στην κρίση για την αλβανική γλώσσα

The post Σκόπια-Βουλιάζουν στην κρίση για την αλβανική γλώσσα appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα