Στα «μαχαίρια» στην Κεντροαριστερά: Σύγκρουση Καμίνη- Θεοδωράκη-Ανδρουλάκη

18:50 31/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Την επίθεση του Δημάρχου Αθηναίων και υποψήφιου για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς Γιώργου Καμίνη δέχτηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος χθες κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ των 9 υποψήφιων αρχηγών για την ηγεσία του νέου προοδευτικού φορέα επανέλαβε ότι θα διατηρηθούν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού καθώς αυτό έχει συμφωνηθεί με την κα Γεννηματά.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Θεοδωράκης: «Οι αποφάσεις που έχουμε πάρει με την κυρία Γεννηματά νομίζω ότι είναι τολμηρές. Ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί στις 12 Νοέμβρη θα έχει το τιμόνι της

παράταξης, θα είναι αυτός που θα αποφασίζει και θα είναι αυτός που θα καθοδηγεί τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. Οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, όμως, δεν θα διαλυθούν. Αυτό θα ήταν ένα δώρο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα χάναμε τα δικαιώματά μας στη Βουλή. Σημαντικό, λοιπόν, είναι μετά τις εκλογές να έχουμε ένα δυνατό τιμόνι και συνεργασία και συντονισμό των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων».

Ο κ.Καμίνης σήμερα επιτέθηκε τόσο στον κ.Θεοδωράκη όσο και στην κα Γεννηματά λέγοντας: «Η προσπάθεια ανασυγκρότησης της παράταξης δεν είναι πρόσχημα. Δεν μπορούν πια να κοροϊδεύουν τον κόσμο και να παίζουν με τα συναισθήματά του».

«Δεν γίνεται να προκαταλάβουμε τη διαδικασία και τις αποφάσεις των πολιτών. Ο κόσμος της παράταξης με τη μαζική προσέλευση στις κάλπες έχει την ευκαιρία να δώσει εντολή για ένα νέο, ενιαίο κόμμα ανοικτό στην κοινωνία» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Σεβόμαστε την ιστορία όλων και στο όνομά της προχωράμε. Καλώ τους δημοκρατικούς πολίτες, τον κόσμο της παράταξης, να δώσει την απάντησή του».

Σφοδρή ήταν η απάντηση από τον κ. Θεοδωράκη, ο οποίος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των προτερααιοτήτων του για το νέο κόμμα ρωτήθηκε σχετικά και είπε:

«Ο κ. Καμίνης μέσα στη φούρια του να τα πετύχει όλα, είναι λίγο αδιάβαστος. Σας είπα από την πρώτη στιγμή, ότι από τον Σεπτέμβριο έχει ανακοινωθεί τι έχουμε συμφωνήσει. Αυτή η υπόθεση για το νέο κόμμα, όπως ξέρετε, δεν ξεκίνησε επειδή κάποιος σκέφθηκε να βάλει μία υποψηφιότητα. Υπάρχουν δύο κόμματα με εκλεγμένους βουλευτές που πήραν εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους και βρέθηκαν στη Βουλή. Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, πήραν το θάρρος να πάρουν μία μεγάλη απόφαση και να πάμε σε αυτή διαδικασία. Την απόφαση την πήρε η ηγεσία του Ποταμιού και η ηγεσία της ΔΗΣΥ. Με αντιθέσεις; Με αντιθέσεις. Με διαφωνίες; Προφανώς, αλλά εμείς κάναμε αυτή την κίνηση. Αλίμονο εάν κάποιος που έρχεται εκ του ασφαλούς να διεκδικήσει ένα στρωμένο προεκλογικό έδαφος, μας κατηγορεί ότι δεν είχαμε το θάρρος να πάρουμε την απόφαση».

Απαντώντας σε όσα δήλωσαν οι συνυποψήφιοί του κ. Καμίνης και κ.Ανδρουλάκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε: «υπάρχει το εξής ουσιαστικό: όταν ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Καμίνης λένε ότι εμείς εκλεγήκαμε και πρέπει να φέρουμε εις πέρας την εντολή που μας έχει δώσει ο κόσμος, τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα που έχουν εκλεγεί μπορούν να διαλυθούν την επόμενη ημέρα της εκλογής του νέου αρχηγού; Δεν έχουν εντολή; Φύτρωσαν αυτά τα δύο κόμματα; Πραγματικά είναι προσβλητικό να χρησιμοποιεί κάποιος ένα επιχείρημα δημοκρατίας για τον εαυτό του και να το αφαιρεί από τα κόμματα αυτό το επιχείρημα της δημοκρατίας».

Αντίδραση υπήρξε και από την πλευρά του συνυποψηφίου Γιάννη Ραγκούση ο οποίος δήλωσε:
«Η κρυφή αυτή συμφωνία έγινε στην πλάτη των πολιτών που καλούνται να μετέχουν στην ίδρυση ενιαίας παράταξης. Βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις δεσμεύσεις όλων για τη γέννηση μιας ενιαίας προοδευτικής παράταξης στις 12 Νοεμβρίου» επισημαίνει ο κ. Ραγκούσης και προσθέτει ότι δεν μπορεί να τη θεωρήσει ως ειλημμένη και δεσμευτική μια τέτοια απόφαση.
Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, «αυτή η κρυφή συμφωνία τραυματίζει με τον χειρότερο τρόπο την ενοποίηση του χώρου».

Πάντως ο κ.Καμίνης επανήλθε με νέα επίθεση προς τον κ.Θεοδωράκη λέγοντας:
«Ο κ. Θεοδωράκης είπε πολλά και άδικα αλλά τίποτα για το επίμαχο ζήτημα, που είναι η συμφωνία που έκανε με την κυρία Γεννηματά να μη συγχωνεύσουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα το αποφασίσει συλλογικά η νέα ηγεσία και δεν επιτρέπεται αυτή την απόφαση να την προκαταλαμβάνει κανείς. Και οι δύο περιφρόνησαν τη διαδικασία. Στο ζήτημα αυτό ο κ. Θεοδωράκης απάντηση δεν έδωσε, γιατί πολύ απλά απάντηση δεν υπάρχει».

Κύκλοι της Σεβαστουπόλεως ωστόσο επανέλαβαν ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει ξαναμιλήσει για τη διατήρηση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων και ενδεικτικά επικαλούνται τη συνέντευξη στην εφημερίδα τα Νεα στη δημοσιογράφο Μυρτώ Λιαλιούτη, όπου ανέφερε χαραακατηριστικά:

«Τα κόμματα που έχουν ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό -και αναφέρομαι και στο Ποτάμι και στη ΔΗΣΥ- δεν μπορεί να διαλυθούν. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να «παραχωρήσουν» την πολιτική τους δράση σε ένα νέο Κίνημα που θα τα επιστεγάζει. Και αυτή είναι η συμφωνία μας. Στις εκλογές, θα κατέβει ο νέος φορέας με αρχηγό αυτόν που θα εκλεγεί. Το τι θα συμβεί μετά τις βουλευτικές εκλογές, αυτό θα αποφασιστεί στην συνέχεια από το Ποτάμι και τη ΔΗΣΥ».

The post Στα «μαχαίρια» στην Κεντροαριστερά: Σύγκρουση Καμίνη- Θεοδωράκη-Ανδρουλάκη appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα