Τα 90ά γενέθλια του ΠΑΟΚ

09:59 30/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Σήμερα είναι τα… πρώτα γενέθλια από τα πολλά που γιορτάζει ο ΠΑΟΚ, καθώς στη διαδρομή των 90 ετών υπήρχαν πολλές και διαφορετικές γενέθλιες ημερομηνίες.

Η σημερινή (30/3), η 10η Απριλίου, η 20ή Απριλίου μέχρι που ήρθε ο ερασιτέχνης ΠΑΟΚ, σε μια προσπάθεια να βάλει ένα τέλος στη διαφορετικότητα, να ορίσει τη 12η Απριλίου.

Κι αν για τη 10η Απριλίου υπάρχει η κατάθεση της αίτησης προς το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης,

για την 20ή Απριλίου υπάρχει η έγκρισή του, για τη 12η Απριλίου δεν υπάρχει κάτι, απλώς μια απόφαση του ερασιτέχνη ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ είναι η ιστορική συνέχεια του Κωνσταντινουπολίτικου αθλητικού και πολιτιστικού Σωματείου «Ερμής», που δημιουργήθηκε από Ρωμιούς της Πόλης το έτος 1875, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης – το Πέρα.

Επτά άνθρωποι προεξέχοντος του 29χρονου, τότε, δημοσιογράφου Τριαντάφυλλου Τριανταφυλλίδη, συνέταξαν και υπέγραψαν το πρώτο καταστατικό του συλλόγου.

Το καταστατικό του ΠΑΟΚ

«Εν Θεσσαλονίκη σήμερον την τριακοστή του μηνός Μαρτίου του χιλιοστού εννεακοστού έκτου έτους οι κάτωθι υπογεγραμμένοι Τρ. Τριανταφυλλίδης, Κ. Κοεμτζόπουλος, Κ. Κρητικός, Μ. Θεοδοσιάδης, Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος, Αρ. Δημητριάδης, Α. Αγγελόπουλος και Μεν. Τσούλκας, συνέθλοντες εν τω καταστήματι της Λέσχης Κων/πολιτών περί ώραν 9 μ.μ. απεφασίσαμεν ομοφώνως την ίδρυσιν ποδοσφαιρικού και αθλητικού Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Ομιλος Κων/πολιτών» και δια μυστικής ψηφοφορίας εξελέξαμεν ως συντακτικήν επιτροπήν του καταστατικού τους κ.κ. Κ. Κοεμτσόπουλον, Κ. Κρητικόν και Μ. Τσούλκαν. Εφ’ό και συνετάχθη το παρόν. Εν Θεσσαλονίκη, τη 30η Μαρτίου 1926».

Τα 90ά γενέθλια θα γιορταστούν με λάμψη και αίγλη στις 20 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Εκεί, θα τιμηθούν μορφές της ασπρόμαυρης ιστορίας σε μια άκρως ασπρόμαυρη βραδιά, που προετοιμάζεται από την ΠΑΕ και την επιτροπή των 90 χρόνων ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ έχει στην τροπαιοθήκη του έξι τίτλους (4 Κύπελλα και 2 πρωταθλήματα). Η αρχή το 1972 και συνεχίστηκε το 1974 με την κατάκτηση δύο Κυπέλλων. Το 1975 ο ΠΑΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία του κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας, κάτι που έκανε ξανά το 1985.

Δεκαέξι χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 2001 ο ΠΑΟΚ επιστρέφει στους τίτλους και κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας για τρίτη φορά στην ιστορία του, ενώ δύο χρόνια μετά σηκώνει το Κύπελλο Ελλάδας στην έδρα του, στην Τούμπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα