Τα γερμανικά ΜΜΕ μιλούν για χρεοκοπία και δραχμή

20:31 23/7/2012 - Πηγή: Aixmi

Η «Sueddeutsche Zeitung» γράφει ότι «η Ελλάδα οδεύει προς χρεοκοπία, καθώς η Γερμανία και το ΔΝΤ αρνούνται να δώσουν νέο πακέτο βοήθειας».

Είναι χαρακτηριστικές οι πληροφορίες που αποδίδει σε κύκλους του Βερολίνου, σύμφωνα με τους οποίους «είναι απίθανο η Γερμανίδα καγκελάριος να βρεθεί ξανά στο Κοινοβούλιό της, ζητώντας έγκριση για τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα»!

Θυμίζει

δε τη μεγάλη δυσκολία που αντιμετώπισε στην προσπάθειά της να πετύχει συναίνεση από τον κυβερνητικό συνασπισμό και στις προηγούμενες ψηφοφορίες.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι, εάν η τρόικα προτείνει την αναστολή των δανειακών δόσεων, η Αθήνα μπορεί να βρεθεί σε αδυναμία να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις το φθινόπωρο.

«Η περαιτέρω πορεία είναι ανοιχτή σε κάθε ενδεχόμενο», γράφει η εφημερίδα, αλλά διευκρινίζει ότι «οι εταίροι δεν διαθέτουν το νομικό πλαίσιο που θα τους επέτρεπε να εκδιώξουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη».

Στην ίδια εφημερίδα, φιλοξενείται άρθρο γνώμης, στο οποίο αναλύεται το σενάριο της στάσης πληρωμών τον Σεπτέμβριο, καθώς, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, «για να κλείσει η νέα τρύπα στο ελληνικό πρόγραμμα εξυγίανσης, θα πρέπει είτε οι Έλληνες να κάνουν κι άλλη οικονομία είτε οι Ευρωπαίοι να δώσουν μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια» και ο ίδιος δεν διακρίνει πιθανότητες για κάποια από τις δύο επιλογές.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη γερμανική έκδοση των Financial Times γίνεται λόγος για «τελευταία προθεσμία για την Ελλάδα» και «απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, το φθινόπωρο». Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι η Αθήνα δέχεται πιέσεις από την ΕΕ, προκειμένου να φροντίσει η ίδια για την τήρηση των συμφωνιών και να μην προβάλει νέες απαιτήσεις.

Το περιοδικό «Der Spiegel» συνεχίζει το χθεσινό του ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ δεν επιθυμεί να συνεχίσει να συμμετέχει στα προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα και υποστηρίζει ότι και το Βερολίνο προτίθεται να αρνηθεί νέα βοήθεια.

Στον ίδιο τόνο, η εφημερίδα «Die Zeit», στην ηλεκτρονική της έκδοση,
αναφέρει ότι «η κυρία Μέρκελ απειλεί να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει» και προσθέτει ότι «η γερμανική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι δεν θα συγκροτήσει ένα ακόμη πακέτο διάσωσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα