Θετικά σημάδια – Οι Γερμανοί υποχωρούν από τις εξωφρενικέ​ς απαιτήσεις τους

14:45 20/2/2012 - Πηγή: Aixmi

Θετικά μηνύματα για το πακέτο διάσωσης της χώρας φτάνουν από τις Βρυξέλλες, καθώς φαίνεται ότι οι Γερμανοί υποχωρούν σε ορισμένες από τις εξωφρενικές απαιτήσεις τις οποίες προέβαλαν χθες το απόγευμα και κόντεψαν να τινάξουν στον αέρα τη συνεδρίαση του Euroworking group.

Πρώτα απ’ όλα για τον περίφημο «δεσμευμένο λογαριασμό», μέσω του οποίου η Ελλάδα θα εξυπηρετεί κανονικά

το εξωτερικό της χρέος, για τον οποίο ζητούσαν να είναι πρώτοι δικαιούχοι οι ευρωπαίοι δανειστές – απαίτηση που έκανε έξαλλη τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η αντιπρόταση που ετοίμασαν οι σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να θεωρείται, τελικά, πιο ρεαλιστική και λειτουργική. Ανοιχτό παραμένει αυτή τη στιγμή το θέμα του μεγαλύτερου «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, που επίσης αξιώνουν οι Γερμανοί. Θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να «κουρευτούν» τα 5,5 δισ των δεδουλευμένων τόκων του χρέους, παρά την αντίδραση των τραπεζών.

Το Βερολίνο, όμως, δεν αρκείται σ’ αυτό. Θέλει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες για τις τράπεζες -πράγμα με το οποίο δε συμφωνούν οι Γάλλοι. Καθοριστικής σημασίας είναι το αν θα συμμετάσχει στο «κούρεμα» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έως τώρα ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι αρνείται να δεχθεί απώλειες στα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή του. Αρνείται, δηλαδή, να παραχωρήσει τα κέρδη της Τράπεζας.

Το πιθανότερο είναι, λοιπόν, να κουρευτούν τα ομόλογα που διακρατούν ορισμένες κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης, ύψους περίπου 13 δισ ευρώ. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ κοντά στο 120% το 2020. Θετικό είναι, επίσης, ότι θα επιτευχθεί, όπως όλα δείχνουν, συμφωνία για τη μείωση του επιτοκίου του αρχικού δανείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα