Το «γεράκι της Πρωσίας» απειλεί την Ισπανία

21:41 11/6/2012 - Πηγή: Aixmi

Τελικά, πόσο διαφορετικό θα είναι το Μνημόνιο που θα υπογράψει η Ισπανία από εκείνο που εφαρμόζεται ήδη σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία; Αν πάρουμε τοις μετρητοίς όσα λέει ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι, θα είναι «η μέρα με τη νύχτα». Τα λεφτά θα πάνε στις τράπεζες,

ο έλεγχος της τρόικας θα ασκείται μόνο στις τράπεζες και το ΔΝΤ δεν θα έχει καμιά δικαιοδοσία για το ψαλίδισμα μισθών και συντάξεων, ούτε και στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Αν, όμως, ακούσουμε προσεκτικά τι λέει ο χερ Σόιμπλε, το «γεράκι της Πρωσίας», μάλλον σε διαφορετικό συμπέρασμα θα καταλήξουμε. «Εμείς δανείζουμε την Ισπανία ως χώρα, όχι τις τράπεζές της», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμά του.

Άρα; Υπόχρεη έναντι των δανειστών είναι η Ισπανία, στο εξωτερικό χρέος της οποίας άλλωστε θα εγγραφεί και το δάνειο των 100 δισ ευρώ.
Και ποιος θα κάνει τους ελέγχους για το αν πηγαίνουν εκεί που πρέπει τα λεφτά;
«Η τρόικα, δηλαδή, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ».

Το μόνο ουσιωδώς διαφορετικό από τη δική μας περίπτωση είναι ότι η τρόικα (κατ’ αρχήν) δεν θα ελέγχει το δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας. Βλέπετε, εκεί δεν αντιμετωπίζουν κρίση χρέους, όπως εμείς, αλλά τραπεζικό πρόβλημα.

Ο Ισπανός επίτροπος Αλμούνια έσπευσε,βέβαια, να σημειώσει ότι «λεφτά δίνονται πάντα με κάποιους όρους».

Ποιοι θα είναι αυτοί οι όροι;

Ας μην σπεύσουμε να προκαταλάβουμε τις εξελίξεις, διότι μπορεί να εκπλαγούμε στο τέλος. Ο  διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Η διατύπωση που επέλεξε το Eurogroup επιτρέπει προς το παρόν και στη Μαδρίτη και στο Βερολίνο να υποστηρίζουν ότι επέβαλαν τους όρους τους.

Μετά θα δούμε αν μπόρεσε να επιβάλει τους κανόνες ο δανειστής ή ο δανειζόμενος…

Keywords
Τυχαία Θέματα