Βαρουφάκης: Προτείνουμε ΦΠΑ 6,5% και 15% (18% με μετρητά)

00:37 19/5/2015 - Πηγή: Aixmi

Δυο συντελεστές ΦΠΑ προτείνει στους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση, έναν χαμηλό στο 6,5% και έναν υψηλό στο 15%, όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι αυτά θα ισχύουν για όσους πληρώνουν με κάρτες (και πιστωτικές και χρεωστικές) ενώ για όσους επιμένουν σε μετρητά ο συντελεστής θα ανεβαίνει στο 18%.

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου στο Star πρόσθεσε ότι ναι μεν θα αυξηθεί από το 13% στο 15% ο ΦΠΑ

στην εστίαση, αλλά θα πέσουν πολλά προιόντα από το 23% στο 15%.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία (εντός μιας εβδομάδας, όπως είπε), φρόντισε όμως να υπογραμμίσει ότι αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία έως τις 5 Ιουνίου, τότε η κυβέρνηση θα πληρώσει πρώτα μισθούς και συντάξεις και μετά θα δει αν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ.

Τόνισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση αμφιταλαντεύτηκε για το αν έπρεπε να πληρώσει ή όχι τη δόση της 12ης Μαίου προς το ΔΝΤ. Τελικά, όμως, βρέθηκαν τα χρήματα και για μισθούς-συντάξεις και για τη δόση προς το ΔΝΤ.

«Η εντολή μας είναι να κάνουμε διαπραγμάτευση, όχι ρήξη, αλλά αν πηγαίνεις στη διαπραγμάτευση, χωρίς να είσαι έτοιμος για ρήξη, δεν μπορείς να πετύχεις, εξήγησε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «δεν αποκλείουμε τη ρήξη, για να μην την έχουμε. Άλλο νόμισμα δεν είναι στο ραντάρ μας, δεν είναι στο φαντασιακό μας καν«, είπε απαντώντας στα σενάρια που κυκλοφορούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα