«H Ελλάδα δεν θα χρειαστεί 4ο μνημόνιο εάν παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων»

10:16 13/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η αναπτυξιακή τάση για τις επόμενες δεκαετίες εκτιμάται από τον ΟΟΣΑ πολύ θετικότερα, συγκριτικά με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, εκφράζοντας εκ νέου την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο μνημόνιο «εφόσον η κυβέρνηση παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων».

Τέσσερις πρώην χώρες της

κρίσης μπορούν να χρηματοδοτούνται πάλι αυτόνομα στις αγορές και «ακόμη και η Ελλάδα ενδέχεται από τα μέσα της επόμενης χρονιάς να αντεπεξέρχεται πάλι χωρίς πρόγραμμα βοήθειας του ESM, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τους συμφωνηθέντες μεταρρυθμιστικούς όρους», αναφέρει σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt της Γερμανίας.

Σε ερώτηση μήπως οι Ευρωπαίοι τείνουν να εξωραΐζουν ορισμένες φορές την κατάσταση της Ελλάδας, ο Κλάους Ρέγκλινγκ αντέτεινε ότι «στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε, κάτι που έλαβε υπόψη στην πρόβλεψή του ο ΟΟΣΑ.

«Τρία χρόνια μετά την τελευταία έκδοση η Αθήνα σχεδιάζει τώρα ένα νέο ομόλογο»

Ανταπόκριση στην ηλεκτρονική έκδοση της Rheinische Post αναφέρεται στα σχέδια επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχεια της χρηματοδότησής της μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος δανεισμού. Όπως σημειώνεται, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) θέλοντας να δοκιμάσει την όρεξη των επενδυτών για νέα ελληνικά χρεόγραφα, εξετάζει την έκδοση πενταετούς ομολόγου με όγκο περίπου δύο δις ευρώ».

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Ντύσελντορφ, «είναι σαφές: Η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει επιτόκια μεταξύ 4% και 5% για να αντλήσει φρέσκο χρήμα στις κεφαλαιαγορές, και ως εκ τούτου αισθητά περισσότερα χρήματα συγκριτικά με όσα καταβάλλει για τα δάνεια ευρωπαϊκής βοήθειας. Όμως το κόστος του δανεισμού δεν βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο, δεδομένου ότι θα πρόκειται για περιορισμένο ποσό. Το ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί ξανά βήμα-βήμα η πρόσβαση στις αγορές».

Σύμφωνα με τον Γερμανό ανταποκριτή, περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο εξόδου στις αγορές το φθινόπωρο «επειδή η Ελλάδα θα μπορούσε πιθανόν τότε να αναχρηματοδοτηθεί με ευνοϊκότερους όρους» σε σύγκριση με το αν επιχειρούσε να επανέλθει στις αγορές νωρίτερα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Bloomberg: Ενισχυτική για την Ελλάδα η απόφαση της Κομισιόν για τη δημοσιονομική θέση της χώρας

Κομισιόν: Να τερματιστούν οι διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας

Α.Τσίπρας: Μετά από 2 χρόνια σκληρής δουλειάς η χώρα γυρίζει σελίδα (video)

Αντιδράσεις κομμάτων για τη σύσταση της Κομισιόν για το έλλειμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα