Α. Τσίπρας: Ώρα για ιστορικές αποφάσεις - Μη βιώσιμο το ευρώ χωρίς την Ελλάδα

10:23 10/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Την επιτακτική ανάγκη να λάβει η Ελλάδα κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της τώρα που « διακυβεύεται ο πυρήνας λαϊκής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της» προκειμένου να μη γίνει η χώρα μια «αποικία χρέους για τις επόμενες γενιές» επισήμανε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος, σημείωσε όμως πως ούτως ή άλλως μόνο δύο είναι οι πιθανές εκδοχές στο τέλος της ημέρας:
ή θα υποχωρήσει η Γερμανία ή θα προχωρήσει σε επιλογές είτε διάλυσης, είτε κατακερματισμού της ευρωζώνης σε δύο ταχύτητες, ενώ δεν απέκλεισε τον κίνδυνο ακόμα και επιστροφής στη δραχμή. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το ευρώ δεν μπορεί να είναι βιώσιμο χωρίς την Ελλάδα και πρότεινε μια συμμαχία των χωρών του νότου απέναντι στην γερμανική κυριαρχία στην Ευρωζώνη.«Βρισκόμαστε σε πόλεμο, είναι ένας ακήρυχτος πόλεμος αυτός που ζούμε και βλέπουμε μάλιστα έχει και γεωπολιτικές διαστάσεις», είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας πως το παράδειγμα της Κύπρου το αποδεικνύει: «Εδώ υπάρχουν συγκρούσεις και επιδιώξεις που αφορούν το νόμισμα, αφορούν τους ενεργειακούς πόρους. Την ίδια στιγμή που θα κληθούμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις έχουμε ήδη απώλειες πολεμικού χαρακτήρα».

«Το ευρώ δεν είναι βιώσιμο αν μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έστω και μικρή αλλά είναι το 3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, φύγει από αυτό», επισήμανε, «ότι ο κυρίαρχος εκβιασμός από την πλευρά των φίλων μας των Γερμανών μπορεί να αντιστραφεί».

Εκτίμησε δε ότι οι Γερμανοί, που από την φύση τους δεν αφήνουν τα πράγματα να εξελιχθούν στην τύχη, «έχουν ήδη ετοιμάσει το σενάριο της επαναδιαπραγμάτευσης και της αντιμετώπισης μιας πιθανής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρέπει να σπάσει η πολιτική των βορείων χωρών και της Γερμανίας να απομονώνουν μία-μία τις χώρες του νότου για να επιβάλλουν την θέλησή τους.

Μάλιστα ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να παγώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα «οι οποίες μας οδηγούν από ήττα σε ήττα και να ξεκινήσει αύριο το πρωί περιοδεία σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου» με σκοπό τη διαμόρφωση μιας συμμαχίας υπό τις σημερινές συνθήκες.
Διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς μνημονιακό σχέδιο - Δεν θα κυβερνήσουμε μόνοι μας, δηλώνει ο Α. Τσίπρας
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επίσης ότι δεν θα κυβερνήσει με μνημονιακό σχέδιο, ούτε θα βάλει νερό στο κρασί του.
Στην ερώτηση με ποιόν θα κυβερνήσει τη χώρα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με το που θα λάβει ισχυρή λαϊκή εντολή, θα καταθέσει το πρόγραμμά του και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα το ακολουθήσουν δυνάμεις, διαφορετικά, πρόσθεσε, θα έχουν την ευθύνη μιας μεγάλης αστάθειας της χώρας.

Είπε χαρακτηριστικά ότι θα βρεθούν πρόσωπα και δυνάμεις που θα στηρίξουν μια νέα εθνική προσπάθεια και με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργηθεί μια αριστερή κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, με εντολή για σκληρή σύγκρουση στην Ευρώπη «για να σώσουμε την πατρίδα μας».
«Θέλουμε να σωθεί η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, όχι να σωθεί ένα νόμισμα, σώνει και καλά, για να κερδίζει μια χώρα της Ευρώπης με την Ελλάδα διαλυμένη», είπε.

Σχετικά με το ζήτημα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού και της κατώτατης σύνταξης και την εξεύρεση των κονδυλίων για να γίνει αυτό είπε πως «αυτό ένα αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους στο νέο σχέδιο που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ», ένα νέο μέσο - μακροπρόθεσμο σχέδιο για την σταθεροποίηση της οικονομίας και την ανάκαμψη, που θα είναι επωφελές και για τους εταίρους, όπως εξήγησε.

Σχετικά με τις επενδύσεις σημείωσε: «μακάρι να έρθουν επενδυτές και να τους υποδεχτούμε αν σέβονται τους νόμους, αν σέβονται το Σύνταγμα της χώρας».
Keywords
Τυχαία Θέματα