Αδειοδότηση εμβολίων από τον Π.Ο.Υ τις επόμενες εβδομάδες

21:42 11/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα λάβει τις αποφάσεις του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με το εάν θα δώσει έγκριση έκτακτης ανάγκης για την χρήση των εμβολίων κατά του COVID-19 από την Pfizer/Biontech, τη Moderna και την AstraZeneca.

Σύμφωνα με δήλωση της επικεφαλής επιδημιολόγου Σούμια Σβαμινάθαν στην σημερινή ενημέρωση, ο Oργανισμός θα μπορούσε να αποφασίσει σχετικά με την αδειοδότηση του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer

τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ για τα εμβόλια της Moderna και της AstraZeneca σε λίγες εβδομάδες. Η έγκριση χρήσης των εμβολίων από τον Π.Ο.Υ θα συμβάλουν στην χρήση ενός εμβολίου σε ορισμένες χώρες όπου οι εθνικοί ιατρικοί ρυθμιστικοί οργανισμοί δεν είναι ακόμη σε θέση να το αξιολογήσουν.

Με αφορμή την έναρξη μαζικών εμβολιασμών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε παράλληλα ότι έχουν εξασφαλιστεί ήδη, σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δόσεις τριών υποψηφίων εμβολίων ως μέρος της παγκόσμιας συμμαχίας  COVAX  στην οποία συμμετέχουν 189 χώρες.

Όσον αφορά τα άτομα που εμβολιάζονται κατά του κορονοϊου  κορυφαία επιστήμονας του Οργανισμού, σημείωσε  ότι γενικά συνιστάται οι πολίτες να αναλάβουν μια σειρά ενεργειών για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, να περιορίσουν την πρόσληψη αλκοόλ, να τρώνε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα να διασφαλίζουν ότι θα κοιμούνται αρκετά και γενικά να φροντίζουν την υγεία τους. Ο ΠΟΥ δεν έχει εκδώσει μέχρι στιγμής συγκεκριμένη καθοδήγηση σχετικά με το ποια ακριβώς μέτρα πρέπει να ακολουθηθούν και σε ποιο χρονικό διάστημα από τη λήψη εμβολίου οι πολίτες, ωστόσο αυτό θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες έπειτα και από την χορήγηση σχετικών αδειοδοτήσεων στις εταιρείες παραγωγής εμβολίων.

Ο Οργανισμός απηύθυνε επίσης ενόψει των Χριστουγέννων προειδοποίηση στους πολίτες να έχουν τεταμένη την προσοχή τους και να ακολουθούν τα μέτρα προστασίας και υγιεινής καθώς η εορταστική περίοδος είναι ώρα για τον κόσμο να χαλαρώσει και να γιορτάσει αλλά δεν θα πρέπει να σταματήσει να προσέχει, αφού ο εορτασμός μπορεί πολύ γρήγορα να μετατραπεί σε πένθος εάν  δεν ληφθούν οι σωστές προφυλάξεις.

Όσον αφορά τα σχολεία ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ Δρ. Τένδρος υπογράμμισε ότι παρόλο που τα παιδιά διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου από τον COVID-19 εκατομμύρια παιδιά έχουν υποφέρει από την πανδημία με άλλους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της εκπαίδευσης τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγονται από την UNESCO, τα σχολεία για σχεδόν 1 στους 5 μαθητές σε παγκόσμιο επίπεδο ή για 320 εκατομμύρια μαθητές έκλεισαν από την 1η  Δεκεμβρίου, μια αύξηση σχεδόν 90 εκατομμύρια μέσα σε μόλις ένα μήνα. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου τα παιδιά δεν πάνε για 9 ή και περισσότερο μήνες στο σχολείο.

Επειδή το παρατεταμένο κλείσιμο σχολείων αποτελεί μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για την εκπαίδευση, την υγεία και την ευημερία των παιδιών ο ΠΟΥ κυκλοφόρησε σήμερα μια νέα λίστα ελέγχου για να υποστηρίξει τα σχολεία στο νέο άνοιγμα και στην προετοιμασία για πιθανή επανεμφάνιση του COVID-19 και παρόμοιων κρίσεων στη δημόσια υγεία. Σε αυτές παρατίθενται 38 βασικές οδηγίες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από διάφορους ενδιαφερόμενους καθώς συνεργάζονται για να συμφωνήσουν σχέδια ανοίγματος του σχολείου.

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν επίσης ότι τις τελευταίες έξι εβδομάδες ο αριθμός των εβδομαδιαίων θανάτων αυξήθηκε κατά περίπου 60% με τις περισσότερες περιπτώσεις και θάνατοι να καταγράφονται στην Ευρώπη και την Αμερική.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα