Αυξήθηκαν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη Λάρισα-τί πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί

13:04 27/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση στις εξαγωγές νωπών αγροτικών προϊόντων από την περιοχή της Λάρισας προς τρίτες χώρες, δηλαδή εκτός Ε.Ε, κυρίως νωπών φρούτων, σύμφωνα με τον Δημήτρη Σταυρίδη, Γεωπόνο-Εντομολόγο, Προϊστάμενο του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Π.Ε Λάρισας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο κ.Σταυρίδης τόνισε την ανάγκη οι παραγωγοί να είναι ενημερωμένοι σε ότι αφορά τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές των προϊόντων τους που φτάνουν στις ξένες αγορές, προκειμένου και να μην επιστρέφονται αλλά

κυρίως για την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών.

Χρήσιμες πληροφορίες απο στελέχη του ΥΠΑΑΤ που διενεργούν τέτοιους ελέγχους θα έχουν την ευκαιρία να αντλήσουν οι παραγωγοί στην ημερίδα που θα γίνει αύριο Παρασκευή 28/4 με θέμα: «Ελαχιστοποίηση του Φυτοϋγειονομικού Κινδύνου – Διευκόλυνση του Εμπορίου», στη νέα αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (Θεοφράστου και Καλλισθένους 27).
Διοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εξαγωγών και της προστασίας της φυτικής παραγωγής.

Επιπλέον, χρήσιμες συμβουλές για την Xylella που έχει προσβάλλει τα τελευταία 4 χρόνια 1,5 εκ. ελαιόδεντρα στην Ιταλία κυρίως, θα δοθούν στους παρευρισκόμενους, προκειμένου να αποτραπεί εγκαίρως τυχόν μετάδοσή της στη χώρα μας. H Xylella προσβάλλει και αμπέλια, πυρηνόκαρπα κλπ

«Δεν έχει έρθει στην Ελλάδα, όμως ανησυχούμε καθώς ήδη μεταδόθηκε στη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, μεταφέρεται με τις ρόδες των φορτηγών που μετακινούνται από χώρα σε χώρα και δεν αποκλείεται να φτάσει και στην Ελλάδα. Προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα και εδώ, ενημερώνουμε τους ελαιοκαλλιεργητές αλλά και όλους τους παραγωγούς, για τα συμπτώματα ώστε αν τα διακρίνουν να ενημερώσουν άμεσα τους γεωπόνους» ανέφερε ο Δημήτρης Σταυρίδης.

Το πρόγραμμα της ημερίδας αναλυτικάς:

1ο Μέρος: Εισηγητές: Σταυρούλα Ιωαννίδου, Χρήστος Αραμπατζής (Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής ΥΠΑΑΤ, Τμήμα Ελέγχου).

9:00 – 09:20: Υφιστάμενη κατάσταση. Πώς και γιατί αυτή μπορεί να εξυπηρετήσει το εμπόριο και τις εταιρίες διακίνησης αγροτικών προϊόντων.

9:20 – 09:40: Διαδικασίες του Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου για τις εξαγωγές και η ψηφιοποίησή τους.

9:40 – 10:00: Ασφαλής διακίνηση φυτών, φυτικών και άλλων προϊόντων.

10:00 – 10:30: Συζήτηση.

10:30 – 11:00: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

2ο Μέρος: Εισηγητές: Χρήστος Αραμπατζής, Σταυρούλα Ιωαννίδου (Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής ΥΠΑΑΤ, Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου).

11:00 – 11:30: Xylella fastidiosa: Αντιμετωπίζοντας την απειλή.

11:30 – 12:00: Συζήτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα