Αιματηρές διαδηλώσεις στη Βασόρα κατά διαφθοράς και ελλείψεων – Έκκληση του ΟΗΕ

16:33 5/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στη Βασόρα καθώς κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και της έλλειψης βασικών υπηρεσιών στον ιρακινό νότο. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Ιράκ Γιαν Κιούμπις απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, καλώντας «τις αρχές να αποφύγουν την προσφυγή στη χρήση θανάσιμης δυσανάλογης βίας κατά των διαδηλωτών».

Σκηνές χάους και αναταραχής για μία ακόμη φορά στη Βασόρα.

Διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ κι έβαλαν φωτιά στο κτίριο όπου στεγάζεται η τοπική κυβέρνηση.

Στους δρόμους, εκατοντάδες άτομα συγκρούονται με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες χρησιμοποιούν αληθινά πυρά και δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος

Από τον Ιούλιο, οι κάτοικοι του σιιτικού νότου κατεβαίνουν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη βασικών υπηρεσιών, όπως το πόσιμο νερό και η ηλεκτροδότηση. Κατηγορούν την κυβέρνηση για διαφθορά και ζητούν να μπει τέλος στην ανεργία που μαστίζει τον πληθυσμός της επαρχίας με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ.

Ο πρωθυπουργός Χάιντερ Αλ Αμπάντι έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα για τις αιματηρές διαδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται ενώ οι πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν ακόμη να σχηματίσουν κυβέρνηση, καθώς καμία παράταξη δεν εξασφάλισε πλειοψηφία στις εκλογές του Μαίου.

Πηγή: ΕΡΤ
Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα