«Αίσθηση μέτρου» συνιστά στην Τουρκία ο Γερμανός υπΕξ

07:10 21/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάλεσε την Τουρκία να περιορίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν χθες στο μικρότερο αναγκαίο διάστημα, και να θέσει τέρμα στο μέτρο σύντομα, προειδοποιώντας ότι οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να «διαλύσει την Τουρκία και να την αποδυναμώσει, εσωτερικά και εξωτερικά».

Σε δηλώσεις που έκανε αργά χθες, ο Σταϊνμάιερ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου και να διατηρήσει την αίσθηση του μέτρου στις αντιδράσεις της

για το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής.
«Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης το καθιστά σαφές για άλλη μια φορά, ότι η απόπειρα πραξικοπήματος έχει ήδη φέρει σημαντικές επιπτώσεις στην τουρκική πολιτική και κοινωνία», είπε στη δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών.
«Μόνο τα στοιχεία, όχι οι υποψίες για παράνομες πράξεις δικαιολογούν δράση «, τόνισε ο Στάινμαϊερ.

Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, του Καναδά και της Ολλανδίας εξέφρασαν ανησυχία για την έκταση των διώξεων από τις τουρκικές αρχές, και κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου.

Στόλτενμπεργκ: Δεν έχει αποδυναμωθεί ο τουρκικός στρατός

Η δίωξη χιλιάδων στον τουρκικό στρατό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα την περασμένη Παρασκευή δεν έχει αποδυναμώσει τον τουρκικό στρατό, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ωστόσο ότι αναμένει από την Άγκυρα στάση «ανάλογη και σύμφωνη με τις αξίες του ΝΑΤΟ».

«Είναι σημαντικό για όλους μας να συνεχίσει η Τουρκία να είναι ένας δυνατός σύμμαχος του ΝΑΤΟ γιατί η Τουρκία βρίσκεται στα σύνορα όλης της αστάθειας, όλης της βίας που έχουμε δει στο Ιράκ και τη Συρία», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Η Τουρκία έχει μεγάλες ένοπλες δυνάμεις, επαγγελματικές ένοπλες δυνάμεις και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει ως δεσμευμένος και δυνατός σύμμαχος του ΝΑΤΟ», είπε στο Reuters ο Στόλτενμπεργκ, σε μια συνέντευξη στο περιθώριο μιας συνάντησης στην Ουάσιγκτον αξιωματούχων άμυνας από πάνω από 30 χώρες που συνασπίζονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Από την Παρασκευή, όταν έγινε το πραξικόπημα, περίπου 60.

Keywords
Τυχαία Θέματα