Ακούστηκε ως τη Β.Κορέα η «μητέρα όλων των βομβών» – Υπερήφανος δηλώνει ο Ντ.Τραμπ (video)

10:51 14/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν οι ΗΠΑ και η οποία ερρίφθη χθες στο ανατολικό Αφγανιστάν εξόντωσε τουλάχιστον 36 τζιχαντιστές, ανακοίνωσε η Καμπούλ αποκλείοντας το ενδεχόμενο να υπάρχουν απώλειες αμάχων.«Είμαι πραγματικά περήφανος για τους στρατιωτικούς μας. Είναι μια νέα επιτυχία», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

US forces drop largest non-nuclear bomb

in Afghanistan on #IS target. The bomb weighs 22,000 lbs, dubbed "Mother Of All Bombs" pic.twitter.com/RZXICZ8VJd

China Xinhua News (@XHNews) April 14, 2017

«’Εχω δώσει στους στρατιωτικούς λευκή επιταγή (…) Ειλικρινά για αυτό τον λόγο έχουν σημειώσει τόσες επιτυχίες τον τελευταίο καιρό. Αν συγκρίνετε τι συνέβη τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες με όσα συνέβησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα δείτε τεράστια διαφορά», τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Pres. Trump on military using GBU-43 bomb on ISIS in Afghanistan: "This was another very, very successful mission." pic.twitter.com/z7mrarAzc2

ABC News (@ABC) April 14, 2017

Η MOAB (Massive Ordinance Air Blast κατά την επίσημη ονομασία της, η ισχύς της οποίας ισοδυναμεί με περίπου 11 τόνους ΤΝΤ, έπληξε χθες την περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

«Μετά τον βομβαρδισμό υπόγειες σήραγγες και στρατηγικά καταφύγια του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) καταστράφηκαν, ενώ 36 μαχητές σκοτώθηκαν», ανέφερε το αφγανικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Η επαρχία Νανγκαρχάρ, που βρίσκεται στα σύνορα με το Πακιστάν, είναι η περιοχή όπου εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 2015 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.

«Από στρατηγική άποψη, το πλήγμα δεν έχει επιπτώσεις στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπου 40.000 μαχητές των Ταλιμπάν ανακτούν το έδαφος που είχαν χάσει τα τελευταία χρόνια, συντρίβοντας τον αφγανικό στρατό και την αστυνομία», επεσήμανε απόστρατος αμερικανός συνταγματάρχης.

Ο στρατιωτικός αναλυτής του Brookings Institute Μάικλ Ο’ Χάνλον έκανε μια ανάλογη εκτίμηση: Η MOAB είναι «όπλο που δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις, αλλά ενισχύεται από τον θρύλο. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ούτε ιδιαίτερο κακό».

Ο διευθυντής του προγράμματος Περιβαλλοντικής Ασφάλειας και Βιωσιμότητας στο Grenn Cross International Πολ Γουόκερ δήλωσε ότι το πλήγμα αυτό είναι «επίδειξη της αμερικανικής ισχύος προς τους εχθρούς της Ουάσινγκτον».

Η Βόρεια Κορέα κατήγγειλε σήμερα τις ΗΠΑ επειδή μεταφέρουν «τεράστια πυρηνικά, στρατηγικά στοιχεία» στην κορεατική χερσόνησο, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Πιόνγκγιανγκ πρόκειται να προχωρήσει σε μια νέα, έκτη στη σειρά, δοκιμή πυρηνικού όπλου. Ήδη, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες ότι οι ΗΠΑ θα ασχοληθούν με το βορειοκορεατικό «πρόβλημα» με ή χωρίς την Κίνα.

Κατά την Ουάσιγκτον, η πολιτική της «στρατηγικής υπομονής» τελείωσε.

Ωστόσο, το αμερικανικό Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες που μετέδωσε το NBC News περί ενδεχόμενης ανάληψης προληπτικής στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βόρειας Κορέας.

US officials tell NBC, US is prepared to strike preemptively to stop North Korea's sixth nuclear test. #WarsAndRumoursOfWars #MOAB pic.twitter.com/HvlPj43my0

— Bible Prophecy News (@thykingdom2020) April 14, 2017

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στην περιοχή δύο αντιτορπιλικά ικανά να εκτοξεύουν πυραύλους Τόμαχοκ και το ένα από αυτά απέχει 482 χιλιόμετρα από ένα πεδίο δοκιμών της Βόρειας Κορέας, ανέφερε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Μετά τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε η Ουάσινγκτον στη Συρία, εντείνεται η ανησυχία για τα σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, η οποία εξακολουθεί να πραγματοποιεί δοκιμές βαλλιστικών και πυρηνικών πυραύλων, παρά τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

Αύριο Σάββατο είναι η «Ημέρα του Ήλιου» για τη Βόρεια Κορέα, η 105η επέτειος από τη γέννηση του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ιδρυτή του κράτους.
Η Κίνα, η μόνη σύμμαχος της Βόρειας Κορέα, η οποία όμως είναι αντίθετη στο πυρηνικό πρόγραμμα της Πιόνγκγιανγκ, ζήτησε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια ειρηνική επίλυση και την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.
«Η στρατιωτική ισχύς δεν μπορεί να λύσει το θέμα», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Η Ιαπωνία, έχει ήδη ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε αμυντική ετοιμότητα, για το ενδεχόμενο να διαθέτει το βορειοκορεατικό καθεστώς «το χειρότερο όπλο χημικού πολέμου, το αέριο σαρίν».

ΠΗΓΗ:NBC,REUTERS,ΑΠΕ
Σχετική είδηση:Αφγανιστάν: Η «μητέρα όλων των βομβών» ερρίφθη από τις ΗΠΑ (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα