«Ανοίγει η όρεξη» των ευρωσκεπτικιστών με το Brexit (video)

22:51 24/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, πολλοί ευρωσκεπτικιστές πολιτικοί σκέφτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας.

Για τη Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία ήρθε η ώρα του Frexit, ενώ για τον ξενοφοβικό Ολλανδό πολιτικό Γκερτ Βίλντερς, που είναι πρώτος σε πολλές δημοσκοπήσεις,

ήρθε η ώρα για Nexit. Η Ολλανδία όμως είναι μέλος του ευρώ και της Ζώνης Σένγκεν, κάτι που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Η όρεξη άνοιξε και στον αρχηγό της αντιμεταναστευτικής Λέγκας του Βορρά στην Ιταλία, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα συλλέξει υπογραφές για να προκηρυχθεί δημοψήφισμα σχετικά με την διατήρηση σε ισχύ των συνθηκών που διέπουν την σχέση της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι Δανοί, που για πολλούς αναλυτές είναι οι επόμενοι που μπορεί να διεκδικήσουν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο ζητούν δημοψήφισμα αλλά τη συγκρότηση μιας εναλλακτικής διεθνούς συνεργασίας.

Οι ευρωσκεπτικιστές της Γερμανίας Afd καλούν τον Γιούνκερ και τον Σούλτς να παραιτηθούν, θεωρώντας πως η πολιτική ένωση απέτυχε.

Ευρωσκεπτικιστές Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, προειδοποιούν ότι αυτή τη φορά η Ευρώπη πρέπει να πάρει το μάθημά της, ενώ ο Πολωνός υπουργός εξωτερικών Βίτολντ Βατσικόφσκι είπε ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, θα χάσει ένα ή δύο κράτη ακόμη μέσα στα επόμενα χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα