Διευκρινίσεις για την διάταξη περί προσωρινών διαταγών - Δηλώσεις Κουβέλη

16:26 25/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρύθμισης επισημαίνουν ότι με την διάταξη τίθεται και μόνο το χρονικό όριο από την προσωρινή διαταγή μεχρι την εκδίκαση της κύριας αγωγής υπαλλήλου που απολύεται από το δημόσιο.
Η σχετική διατύπωση έκανε λόγο για έξι μήνες ωστόσο το υπουργείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης πιθανώς μέχρι τους 9 μήνες και παράλληλα κάνει λόγο για πιθανές βελτιώσεις στη διάταξη που θα κατατεθεί στη βουλή. Σύμφωνα
με τους ίδιους κύκλους στόχος της διάταξης είναι να δοθεί τέλος στις χρόνιες αναβολές και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της δικαιοσύνης. Στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε οτι η λύση μπορεί να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής -είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας- αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο.

Σχετική είδηση: Αντιρρήσεις Ρουπακιώτη για τη ρύθμιση στο δημόσιοΟ Φώτης Κουβέλης για το θέμα των συμβασιούχων
Στις Βρυξέλλες ο πρόεδρρος της ΔΗΜΑΡ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία υλοποίησης της διοικητικής μεταρρύθμισης, ο κ. Κουβέλης είπε ότι αυτή προχωρά και ότι θα προχωρήσει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς. Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι εκείνη που μπορεί να αποδώσει μια δημόσια διοίκηση ευέλικτη, αποτελεσματική, που θα υπηρετεί τους πολίτες, αλλά και τη συνολική αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, είπε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα που ανέκυψε με τους συμβασιούχους, ο Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι όσοι τίθενται εκτός εργασίας -όχι μόνο τώρα, αλλά και παλαιότερα- έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με το νόμο, να προσφύγουν στα δικαστήρια και με μία προσωρινή διαταγή, εάν και εφόσον τη χορηγήσει το δικαστήριο, να επιστρέψουν στη θέση τους έως ότου κριθεί συνολικά η τακτική αγωγή που έχουν καταθέσει.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι στην πραγματικότητα η προσωρινή διαταγή έχει χάσει την προσωρινότητά της, με την έννοια ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εν τέλει την έκδοση αποφάσεως, χρειάζεται συνήθως δύο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια, είπε, η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η λύση μπορεί να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής -είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας- αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο.Οι δικηγόροιΟ δικηγορικός σύλλογος με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για συνταγματική εκτροπή και καλεί τον υπουργό δικαιοσύνης να μην συνυπογράψει την επαίσχυντη, όπως την χαρακτηρίζει, αυτή ρύθμιση όπως την χαρακτηρίζει και τους δικαστές να μην συμμορφωθούν με την διάταξη που καταλύει το σύνταγμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα