Εισαγγελική έρευνα για τις off shore εταιρίες στην Ελλάδα

18:56 9/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις off shore εταιρίες που συνδέονται με τη χώρα μας έδωσε η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου. Αφορμή αποτέλεσε έρευνα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ που εντάσσονται στο πλαίσιο παγκόσμιας έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων σε συνεργασία με εφημερίδες από 48 χώρες για εξωχώριες εταιρίες και φορολογικούς παραδείσους.

Την έρευνα θα διενεργήσουν οι εισαγγελείς Τζώνης- Κορέας οι οποίοι καλούνται να διαπιστώσουν αν έχουν τελεστεί
αδικήματα όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή από συγκεκριμένα πρόσωπα που εμφανίζονται να συνδέονται με τις 107 υπεράκτιες εταιρίες. Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ το περασμένο Σάββατο δημοσίευσε τα στοιχεία εταιριών ελληνικών συμφερόντων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι 4 εταιρίες είναι γνωστές στο υπουργείο οικονομικών και "από τις 103 off shore με έδρα τις βρετανικές Παρθένους Νήσους, οι 18 συνδέονται με πρόσωπα, τα οποία δήλωσαν διευθύνσεις εκτός νομού Αττικής.

Από την έρευνα προέκυψαν στοιχεία και για το λεγόμενο σκάνδαλο Καρούζου. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη τα στοιχεία της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων στις 29 Σεπτεμβρίου 2008 μέσα σε μια μόνο ημέρα, offshore εταιρεία την οποία παρακολουθεί «στενά» το ΣΔΟΕ για το «Καρούζος-γκέιτ», απέκτησε τις μετοχές τριών άλλων εταιρειών οι οποίες είχαν για έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται και κυπριακό δικηγορικό γραφείο. Αυτό το σκέλος της έρευνας θα χειριστεί η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, η οποία έχει αναλάβει τη διερεύνηση του σκανδάλου.

Η διεθνής έρευνα αποκάλυψε ότι περίπου 25 τρισεκατομμύρια έχουν κρυφτεί σε off shore εταιρείες. Η έρευνα επεκτείνεται και στη βιομηχανία των μεσαζόντων που αναλαμβάνουν να ιδρύσουν εξωχώριες εταιρείες.
Keywords
Τυχαία Θέματα