Εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή στο Δίστομο

16:56 10/6/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Την ανάγκη να υψωθεί ασπίδα προστασίας στην ιστορική μνήμη και στη δημοκρατία, που απειλείται, όπως είπε από νεόκοπους νοσταλγούς των ναζί, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση 69 χρόνων από την μεγάλη σφαγή στο Δίστομο. Ο Αλέξης Τσίπρας
μίλησε για μαύρη επέτειο που υπενθυμίζει πόσο φρικιαστική είναι η ιδεολογία TOY ναζισμού και μίλησε για ανάγκη επικαιροποίησης του θεσμικού πλαισίου κατά του ναζισμού, την οποία κάποιοι δεν αντιλαμβάνται.
Η κοινωνία είπε πρέπει να προστατευθεί από τους νοσταλγούς των ναζί που, όταν δεν δολοφονούν και εκβιάζουν, κηρύττουν το μίσος ξεδιάντροπα στη Βουλή, αμφισβητούν το Ολοκαύτωμα. Αύριο θα αμφισβητήσουν Δίστομο, Καλάβρυτα, Εθνική Αντίσταση.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο ΠΟΥ, όπως είπε, πρέπει να διεκδικηθούν και μίλησε για ατολμία των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα σήμερα που ο λαός μας βρίσκεται μπροστά σε ένα άλλο Ολοκαύτωμα, το κοινωνικό. Μία κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, είπε, θα έχει πρώτη προτεραιότητα, να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης ο οποίος τόνισε ότι η Ελληνικής Πολιτεία και ο λαός οφείλουν να καταδικάζουν εμπράκτως όλους όσοι είναι εκφραστές του ναζισμού.
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι όσοι στη σύγχρονη Ελλάδα δεν θυμούνται την ιστορία του Διστόμου πρέπει να τη θυμηθούν και όσοι δεν την έμαθαν να τη διαβάσουν. Το ΠΑΣΟΚ, ειπε, κράτησε ζωντανό το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και συνεχίζει να μάχεται. Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι στον τόπο που έχει ποτιστεί με το αίμα τω Ελλήνων δεν χωρούν σβάστικες και ναζιστικοί χαιρετισμοί. Πρέπει όλοι μαζί είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, να ενωθούμε και να τους απομονώσουμε. Αναφορά έκανε και στο θέμα των αποζημιώσεων από το γερμανικό κράτος που αρνείται, οπως σημειωσε, να τις καταβάλλει και να αναγνωρίσει το μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι η διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων, η κατάργηση των μνημονίων και αντεργατικών νόμων και μέτρων, αλλά και το τσάκισμα νεοναζιστικών ναζιστικών αντιλήψεων και πρακτικών, προϋποθέτουν ανάπτυξη της πάλης, εναν άλλο δρόμο ανάπτυξης , με αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με τον λαό πραγματικά στην εξουσία». Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της σφαγής του Διστόμου, τήρησε σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής. Τη σχετική πρόταση υπέβαλε πρώτος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, θυμίζοντας ότι σήμερα είναι η μαύρη επέτειος και ζητώντας η Βουλή να στείλει μήνυμα για την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και την αποπληρωμή των γερμανικών αποζημιώσεων. Οι βουλευτές των κομμάτων συμφώνησαν με την πρόταση. Σύμφωνη δήλωσε και η Χρυσή Αυγή με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό της όμως, Χρήστο Παππά, να επισημαίνει ότι η τιμή δεν μπορεί να αποδίδεται επιλεκτικά, γιατί υπάρχουν και άλλα ολοκαυτώματα και γιατί η Βουλή δεν τήρησε ενός λεπτού σιγή στην επέτειο από την Άλωση της Πόλης.
Keywords
Τυχαία Θέματα