Ένταση και δυο συλλήψεις στις Σκουριές - Πολιτική αντιπαράθεση για τα επεισόδια

18:32 10/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Προθεσμία για να απολογηθούν την Κυριακή ζήτησαν και πήραν οι δύο συλληφθέντες που κατηγορούνται για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός", τον περασμένο Φεβρουάριο, στις Σκουριές Χαλκιδικής. Μέχρι τότε θα κρατηθούν, με βάση τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος τους, στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο συγκεντρώθηκαν δεκάδες κάτοικοι της Ιερισσού καθώς και άλλα άτομα που αντιτίθενται στην επένδυση στις Σκουριές και φώναζαν συνθήματα.

Η

επιχείρηση στην Ιερισσό έγινε γύρω στις 3 τα ξημερώματα, από άνδρες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και της ΕΚΑΜ . Οι ομάδες των αστυνομικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, κάλεσαν τους 2 κατηγορούμενους να ανοίξουν και όταν αυτοί αρνήθηκαν έσπασαν τις πόρτες των σπιτιών τους και τους συνέλαβαν, παρουσία δικαστικού λειτουργού που επόπτευε την επιχείρηση.

Σε βάρος των 2 συλληφθέντων ηλικίας 44 και 33 ετών είχαν εκδοθεί πρόσφατα εντάλματα σύλληψης από τον ανακριτή Χαλκιδικής. Κατηγορούνται για την εμπρηστική επίθεση που είχε γίνει στις 17 Φεβρουαρίου στο εργοτάξιο της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός».

Σε ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ. σημειώνει ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ότι οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να εισέλθουν με βίαιο τρόπο επειδή οι ύποπτοι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις επανειλημμένες κλήσεις τους.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές προέκυψε ότι φυσίγγια που είχαν βρεθεί στο εργοτάξιο βλήθηκαν με κυνηγετικό όπλο που κατείχε ο 44χρονος, ενώ DNA του 33χρονου ταυτοποιήθηκε σε σκούφο που είχε εντοπίσει η αστυνομία στον τόπο της επίθεσης.

Όταν έγινε γνωστή η επιχείρηση στην Ιερισσό κάτοικοι απέκλεισαν τους δρόμους, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και πήγαν να διαμαρτυρηθούν στο Αστυνομικό Τμήμα, το οποίο είχε εκκενωθεί για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛ. ΑΣ. Ορισμένοι μπήκαν στο Τμήμα και προκάλεσαν ζημιές σε γραφεία και εξοπλισμό.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, με αφορμή τα επεισόδια διαμήνυσε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εάν οποιαδήποτε κοινότητα, χωριό ή κωμόπολη στην Ελλάδα έχει την εντύπωση ότι μπορεί να μετατραπεί σε γαλατικό χωριό και να εφαρμόσει δικό του Σύνταγμα, δικό του δίκαιο και τον αυτοδικαίως κανόνα ζωής αυτό δεν πρόκειται να περάσει».

Για «τρομοσόου» και επίδειξη αυταρχισμού έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι ο πραγματικός στόχος της αστυνομίας και της κυβέρνησης είναι να τρομοκρατήσουν την τοπική κοινωνία για να σταματήσει να διαμαρτύρεται ενάντια στην καταστροφική λειτουργία των μεταλλείων.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί παρόμοια στάση και παρέχει κάλυψη σε δράστες εγκληματικών ενεργειών. Αλλά εάν συνεχίζει την απαράδεκτη αυτή θεσμικά και πολιτικά στάση του, ας ιδρύσει επιτέλους και συνιστώσα υποδίκων για κακουργήματα», αναφέρεται σε απάντηση του γραφείο Τύπου της ΕΛΑΣ.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε με ανακοίνωσή της και η ΝΔ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι είναι εκείνος που όπλισε τα χέρια όσων έκαψαν περιουσίες και επεχείρησαν να πυρπολήσουν ζωντανούς συμπολίτες τους».

«Να σταματήσει προτού θρηνήσουμε θύματα, το ξεπούλημα του ελληνικού χρυσού σε ξένους και στον όμιλο Μπόμπολα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.

Σχετικές ειδήσεις:

Στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης η απολογία των κατηγορουμένων για την Ιερισσό

Αντιπαράθεση με ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική κάλυψη των γεγονότων της Ιερισσού

Keywords
Τυχαία Θέματα