Επίορκοι υπάλληλοι στο Δημόσιο: Τρία σενάρια για ταχύτερες διαδικασίες απόλυσης

22:16 10/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Ακόμα και μεταφρασμένο απόσπασμα του Συντάγματος έστειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην τρόικα για να τους πείσει ότι το σχέδιο απολύσεων-εξπρές 2.000 επίορκων υπαλλήλων δεν είναι σύννομο. Τα τρία επικρατέστερα σενάρια είναι η απόλυση όσων έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για κακούργημα, η ελαχιστοποίηση της προθεσμίας για την υποβολή ένστασης και η απόλυση με απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού .Αρνητικός στο σχέδιο απολύσεων εξπρές 2.000 πειθαρχικά υπόλογων υπαλλήλων είναι ο Αντώνης Μανιτάκης,
που επιμένει ότι οι νόμοι και το Σύνταγμα πρέπει να τηρηθούν. Τρία σενάρια για την επίσπευση των διαδικασιών βρίσκονται στο τραπέζι, ενώ έχουν γίνει εισηγήσεις που κάνουν λόγο ακόμα και για απόλυση όσων έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για κακουργήματα.

Οποιαδήποτε σπασμωδική και βεβιασμένη κίνηση για άμεσες απολύσεις θα έκπέσει στα δικαστήρια επιμένει ο Αντώνης Μανιτάκης. Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός πως το Υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης έστειλε στην τρόικα μεταφρασμένο κείμενο του συντάγματος.

Αν και η απαίτηση για 2.000 απολύσεις πειθαρχικά υπόλογων υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο φαίνεται να αποσύρεται από τους δανειστές, κανείς δεν διακινδυνεύει πρόβλεψη.
Ο Πολ Τόμσεν μάλιστα φέρεται να δήλωσε στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι οι νόμοι δεν μπορούν να είναι εμπόδιο.

Στο «τραπέζι» βρίσκονται 3 σενάρια:

Α΄ ΣΕΝΑΡΙΟ

Απόλυση όσων παραπέμπονται για κακούργημα

Η απόλυση όσων υπαλλήλων έχουν παραπεμφθεί τελεσίδικα για κακούργημα. Το επιχείρημα είναι πως το τεκμήριο αθωότητας ισχύει
μόνο για την φυλάκιση, δηλαδή για το ποινικό μέρος της υπόθεσης και όχι για το διοικητικό. Ωστόσο νομικοί επισημαίνουν ότι αν η διοικητική δίωξη είναι απόρροια της ποινικής, τότε το τεκμήριο αθωότητας ισχύει.

Β΄ ΣΕΝΑΡΙΟ

Απολύονται με απόφαση μόνο πρωτοβάθμιου πειθαρχικού

Το δεύτερο σχέδιο, εισηγείται την απόλυση των υπαλλήλων για τους οποίους υπάρχει απόφαση οριστικής παύσης από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό, ανεξαρτήτως ένστασης. Αν κάποιος αθωωθεί σε δεύτερο βαθμό θα αποζημιώνεται και θα αποκαθίσταται.

Γ΄ ΣΕΝΑΡΙΟ

Μικρότερες προθεσμίες για την υποβολή ένστασης

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης θεωρεί πως τα παραπάνω σχέδια δύσκολα θα γίνουν δεκτά από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Εισηγείται μια τρίτη λύση που είναι η μείωση του προβλεπόμενου χρόνου για την υποβολή ένστασης είτε στο δευτεροβάθμιο είτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε καμία περίπτωση όμως, οι 1883 υποθέσεις που εκκρεμούν δεν θα προλάβουν να τελεσιδικήσουν σε 2 μήνες.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης επεξεργάζεται νέα λίστα με 300 περίπου υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων στους οποίους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις τους τελευταίους 6 μήνες. Η λίστα θα παραδοθεί την επόμενη εβδομάδα στον Αντώνη Μανιτάκη.

Το σώμα επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης θα αναλάβει να παρακολουθεί τόσο την δικαστική όσο και την πειθαρχική εξέλιξη τω υποθέσεων αυτών.
Keywords
Τυχαία Θέματα