Έρευνα: Οι άνθρωποι δεν αξιολογούν σωστά την αμοιβαιότητα της φιλίας

11:33 16/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Φαίνεται πως είμαστε πολύ κακοί κριτές για να αξιολογήσουμε ποιοι είναι οι φίλοι μας», δήλωσε ο Ερέζ Σμουέλι, ένας από τους επικεφαλής της σχετικής πρωτότυπης έρευνας με θέμα τη φιλία, που υλοποιήθηκε από τα πανεπιστήμια του ΜΙΤ και του Τελ Αβίβ. Ο ίδιος συμπλήρωσε: «αυτή η δυσκολία να διακρίνουμε την αμοιβαιότητα, περιορίζει σημαντικά την ικανότητά μας για συνεργατικές συμφωνίες».

Οι άνθρωποι δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο καλοί στην κρίση τους για τις φιλίες, όσο νομίζουν. Μόνο οι μισοί από όσους θεωρούμε ως φίλους μας, νιώθουν

το ίδιο και μας βλέπουν ως φίλους τους, αναφέρουν οι ειδικοί.

Μέσα από την πραγματοποίηση κοινωνικών πειραμάτων και την ανάλυση στοιχείων, οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που είναι πιο αντικειμενικός για την αξιολόγηση της αμοιβαιότητας μιας φιλίας, όταν τροφοδοτηθεί με διάφορα δεδομένα (π.χ. κινητής τηλεφωνίας).

οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν μια αλήθεια που σχετίζεται με τον τρόπο αντίληψης της αμοιβαιότητας μιας φιλίας: Ενώ το 95% των ανθρώπων πιστεύουν ότι οι φιλικές σχέσεις τους είναι αμοιβαίες, στην πραγματικότητα μόνο το 50% των φίλων τους ανταποκρίνεται στην φιλία με τον ίδιο τρόπο.

Οι αμοιβαίες φιλίες θεωρούνται σημαντικές, μεταξύ άλλων, επειδή διευκολύνουν την κοινωνική επιρροή. Η κοινωνική επιρροή, με τη σειρά της, διευκολύνει την κινητοποίηση γύρω από διάφορους κοινωνικούς στόχους, όπως συμμετοχή σε πολιτικές διαδηλώσεις, απεργίες, καμπάνιες κ.α.

Επιπλέον, οι ειδικοί γνωρίζουν ήδη ότι η αμοιβαία φιλία οδηγεί σε αλλαγή της συμπεριφοράς σε διάφορες συνήθειες (διακοπή του καπνίσματος ή του αλκοόλ, μείωση του βάρους κ.α.)

Γι’ αυτό, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη φιλία, επηρεάζουν και το πόση επίδραση μπορούν να ασκήσουν οι άνθρωποι μεταξύ τους σε ατομικό ή σε συλλογικό επίπεδο.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η αυταπάτη που συνήθως τρέφουμε για τις φιλίες πιθανώς έχει να κάνει με την απροθυμία μας να υποσκάψουμε την εικόνα που έχουμε για τον ίδιο μας τον εαυτό, ότι δηλαδή είμαστε αξιαγάπητοι, αξιόπιστοι κλπ.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του ΜΙΤ και του Τελ Αβίβ, με επικεφαλής τους Αμπντουλάχ Αλμαατούκ και Ερέζ Σμουέλι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Έρευνα: Οι άνθρωποι δεν αξιολογούν σωστά την αμοιβαιότητα της φιλίας appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα