ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 21-02-2018

09:36 21/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

ΔΠΘ-Αυτοδιοίκηση

Σύσταση Επιτροπής για την Ένωση ΔΠΘ και ΤΕΙ πρότεινε ο Περιφερειάρχης

Τη σύσταση επιτροπής που θα αποτελούν Καθηγητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας, η οποία θα καταγράψει ακαδημαϊκά τα πλεονεκτήματα της ένωσης των δύο Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, πρότεινε χθες στη σύσκεψη, για την ανάπτυξη του ΔΠΘ,

ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος.
«Εμείς στηρίζουμε ένα ενδυναμωμένο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, που θα προκύψει από την ένωση των ΔΠΘ και ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας», τόνισε ο κ. Μέτιος. ΕΠι πλέον πρόσθεσε πως μετά θα επανεξετασθεί το θέμα για τις αντιδράσεις που θα προβούν οι φορείς, αν χρειαστεί για την Νομική.

Άμεση ήταν η απάντηση του ΤΕΙ για την συμμετοχή τριών Καθηγητών από την πλευρά του. Επιφυλακτική η στάση του Πρύτανη του Δημοκριτείου, Σταύρου Τουλουπίδη, λέγοντας πως θα το φέρει το θέμα στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου για να αποφανθούν, ωστόσο, σε μια τέτοια επιτροπή για να λειτουργήσει χρειάζεται και η παρουσία του Υπουργείου Παιδείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Βουλευτές Δράμας της ΝΔ, Γιάννης Κυριαζίδης, ο Βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, οι Δήμαρχοι Καβάλας, Νέας Ορεστιάδας, Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαππών, αλλά και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της περιφέρειας.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως στην συγκεκριμένη σύσκεψη ακούστηκαν πολλά παράπονα για μη ισόρροπη ανάπτυξη, κυρίως από την Δράμα και μη εμπέδωση κλίματος περιφερειακής συνείδησης.

Δ Μπαντέκας: «Θα επιδιώξω την ένωση με Ανώτατο Ίδρυμα με τα μέγιστα οφέλη για το ΤΕΙ»

Αίσθηση προκάλεσε σε αρκετούς από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη η τοποθέτηση του Πρύτανη του ΤΕΙ, Δημήτριου Μπαντέκα, ο οποίος ξεκαθάρισε πως θα επιδιώξει μια ένωση με Ανώτατο Ίδρυμα, η οποία θα δώσει τα μέγιστα οφέλη στο Ίδρυμα που διοικεί. Αυτό μπορεί να είναι είτε με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, είτε με τα ΤΕΙ της Θες/νικης, καθώς η μία σχολή στην Καβάλα και μία στη Δράμα που προβλέπει ο σχεδιασμός με το Δημοκρίτειο, δεν φαίνεται πια να ικανοποιεί το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας.

Σ Τουλουπίδης: «Τρεις νέες σχολές στο Δημοκρίτειο-Κτηνιατρική, Διατροφολογία, Εργοθεραπεία, Νοσηλευτική-»

Από την πλευρά του το Δημοκρίτειο δια μέσω του Πρύτανη, Σταύρου Τουλουπίδη και του Αντιπρύτανη, Παντελή Μπότσαρη, ξεκαθάρισαν πως ο σχεδιασμός διεύρυνσης του Πανεπιστημίου, είναι ξεκάθαρος εδώ και καιρό και πως δεν πρόκειται να συρθεί πίσω από οποιονδήποτε και να παρακαλάει για Ένωση, αν η άλλη πλευρά δεν το επιθυμεί.
Εξ άλλου στην επικείμενη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, στις αρχές Μάρτη, ο κ. Τουλουπίδης κάλεσε να τον συνοδεύσουν ο Περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος και ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης. Στη συγκεκριμένη συνάντηση ο κ.Τουλουπίδης θα ενημερώσει τον κ. Γαβρόγου για την επόμενη μέρα του Δημοκριτείου, όπου θα συμπεριλαμβάνονται τρεις νέες σχολές, Κτηνιατρικής, ΔΙατροφολογίας, Εργοθεραπείας και Νοσηλευτικής, αλλά και λειτουργία ερευνητικών κέντρων.

Πρωτογενής Τομέας

Συνάντηση στην Ξάνθη με εντυπωσιακή συμμέτοχη για συμβολική καλλιέργεια κάνναβης
Ήταν η πιο εντυπωσιακή συμμετοχή αγροτών συμφώνα με δηλώσεις εκπροσώπων της Πολυεθνικής APHRIA International για τη συμβολαιακή καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη .Περίπου 450 αγρότες βομβάρδισαν με ερωτήσεις τους εκπρόσωπους της εταιρίας σε αυτήν την πρώτη διερευνητική συνάντηση.
Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της εταιρίας που ασχολείται με την επεξεργασία κάνναβης και των εκπροσώπων τους στην περιοχή, εταιρίας συμβούλων The Lab στο αμφιθέατρο του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ, στην Ξάνθη
Στην παρουσίαση βρέθηκε ο Stephen Murphy, director of analysis στην APHRIA, o Έλληνας Εκπρόσωπος της εταιρίας Χρήστος Παπαθανασίου και ο Κυριάκος Μιχαηλίδης που εκπροσωπεί τον Έλληνα CEO της μητρικής εταιρίας, ο εκπρόσωπος της The Lab Νίκος Χατζόπουλος.
Ο Stephen Murphy μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, τόνισε ότι η προσέλευση και το ενδιαφέρον στην Ξάνθη ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το ενδιαφέρον είναι άμεσο και η εταιρία στο πλαίσιο της συμβολαιακής καλλιέργειας αποζημιώνει με βάση τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και παρέχει όλα τα εφόδια για την παραγωγή του προϊόντος. Σε πρώτη φάση τόνισε ότι όλες οι καλλιεργείς θα είναι ανοιχτές με ετήσιες συμβάσεις για τους αγρότες η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης είναι απλή η συγκομιδή θα γίνεται με βιομηχανικά μέσα με επιστημονικό και άρτια καταρτισμένο προσωπικό της εταιρίας θα βρίσκεται συμβουλευτικά σε όλα θα στάδια παράγωγης της βιομηχανικής κάνναβης .Η απόδοση της καλλιεργείς θα είναι πολλαπλάσια σε σχέση με υπόλοιπα που καλλιεργούνται Βαμβάκι, Καλαμπόκι,ανά στρέμμα που αναμένεται και να ανακοινωθεί μετά από διαβούλευσης με την κυβέρνηση οπού έχει προγραμματιστεί συνάντηση με το αρμόδιο υπουργείο και είναι στις 28 Φεβρουαρίου. Σημείωσε επίσης ότι οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της Θράκης προσφέρονται για την καλλιέργεια κάνναβης και οι υποδομές το επιστημονικό προσωπικό και τα εργαστήρια συνηγορούν στην υποδοχή επενδύσεων.

Αυτοδιοίκηση

Διανομή προϊόντων στους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ

Ο Δήμος Κομοτηνής κάνει γνωστό πως από σήμερα έως και την ερχόμενη Παρασκευή τις ώρες 08:30 – 14:00 θα διανεμηθούν προϊόντα είδη παντοπωλείου και οπωροκηπευτικά είδη (πορτοκάλια), στους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD).
Η διανομή θα γίνει στους γνωστούς τόπους που γίνεται εδώ και καιρό και στους 4 δήμους της Ροδόπης.

Στρατός

Πέντε τα νέα Κέντρα Νεοσυλλέκτων στην ΑΜ-Θ

Μετά το οριστικό “λουκέτο” των Κέντρων Νεοσυλλέκτων σε Λεκανοπέδιο, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, το Πετροχώρι Ξάνθης θα φιλοξενήσει ένα από τα νέα 20 νέα Κέντρα του Στρατού Ξηράς.
Το στρατόπεδο Τριανταφυλλίδη ήταν το πρώτο όπου εφαρμόστηκε πιλοτικά η εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων κοντά τις μάχιμες μονάδες όπου θα υπηρετήσουν. Το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία και πλέον γενικεύεται από τη 2018 Β ΕΣΣΟ.
Οι πόλεις που θα υποδέχονται πλέον νεοσύλλεκτους για την βασική τους εκπαίδευση είναι συνολικά 20 και 5 από αυτές βέβαια είναι στη Θράκη, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες μονάδες. Πρόκειται για στρατόπεδα σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Φέρες, Σουφλί, Λαγό Διδυμοτείχου
Για την περιφέρεια ΑΜ-Θ
Κομοτηνή: Στρατόπεδο Ηλιόπουλου
Λαγός Έβρου: Στρατόπεδο Θεοδωράκη
Πετροχώρι Ξάνθης: Στρατόπεδο Τριανταφυλλίδη
Σουφλί: Στρατόπεδο Μηλιώνη
Φέρρες: Στρατόπεδο Βογιατζή

Ημερίδα του Δ’ ΣΣ για την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες στις Ένοπλες Δυνάμεις

Από το Δ΄ Σ. Στρατού ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο συνεχούς εκπαίδευσης και αναβάθμισης της επαγγελματικής κατάρτισης των στελεχών του, το Σ. Στρατού, διοργανώνεται σήμερα ημερίδα με θέμα «Καινοτομία &Νέες Τεχνολογίες στις Ένοπλες Δυνάμεις».
Η ημερίδα είναι σε εξέλιξη από τις 09:00, το πρωΐ , στο Αμφιθέατρο του Στρατοπέδου«Στεφανίδη» στην Ξάνθη.
Στην ημερίδα έχουν κληθεί ως ομιλητές καθηγητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, ο Σύλλογος Ρομποτικής Ξάνθης, μέλος του ΙνστιτούτουΤεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και
Τεχνολογικής Ανάπτυξης, καθώς επίσης και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με γνώσεις στο αντικείμενο της Τεχνολογίας.

Κόμματα

Πρόσκληση για ανοιχτή συζήτηση της Λαϊκής Αντίστασης – Α.Α.Σ. Ξάνθης

Πρόσκληση σε ανοιχτή συζήτηση σήμερα το απόγευμα (18.30) στον χώρο «Ρωγμή» (Μ. Βόγδου 20, 4ος όροφος) απευθύνει η Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία Ξάνθης.

Πρωτογενής Τομέας

Διαδήλωση έξω από την Εφορία Κομοτηνής για τους πλειστηριασμούς
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης , εξω από την Εφορία πραγματοποίησαν εκπρόσωποι του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ροδόπης, του Αγροτικού συλλόγου Καλλίστης της Επιτροπής Αγώνα Φοιτητών καθώς και εκπρόσωποι του συλλόγων γυναικών Ν. Ροδόπης. Όπως δήλωσαν στην ΕΡΤ Κομοτηνής η εκπρόσωπος του συλλόγου ιδιωτικών υπαλλήλων Ροδόπης Αμαλία Κασαπαντωνίου και η εκπρόσωπος του συλλόγου Γυναικών Ροδόπης Γωγώ Φακιρίδου, « διαδηλώνουμε και απαιτούμε επίσης “να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς, πάγωμα χρεών για άνεργους και διαγραφή ανατοκισμών δανείων, αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5000 ευρώ για κάθε παιδί και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών”.

Εκκλησία-Πολιτισμός

Εκκλησία και Κοινωνία σειρά διαλέξεων στη ΦΕΞ

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης φιλοξενεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 σειρά τεσσάρων διαλέξεων με γενικό θέμα “Εκκλησία και Κοινωνία” και ομιλητή τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου Αρχιμανρίτη Σωφρόνιο Γκουτζίνη.
Η έναρξη θα γίνει σήμερα στις 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.
Πρώτη διάλεξη με θέμα “Πνευματικότητα και ορθόδοξη εν Χριστώ ζωή: συμπτώσεις και διαφορές”.

Σύλλογοι-Εθελοντισμός

Νέος πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ο Πρέσβης επί τιμή Αλέξης Αλεξανδρής

Νέος πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι από ο Πρέσβης επί τιμή, Αλέξης Αλεξανδρής. Ο γνωστός πρώην διπλωμάτης έχει υπηρετήσει στη Θράκη για αρκετά χρόνια ως προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων.

Σύλλογοι

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης μαζεύει άδειους κάλυκες

Με σύνθημα «Συγκεντρώνουμε τους άδειους κάλυκες και προστατεύουμε τη φύση και το περιβάλλον», ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης προβαίνει σε συλλογή τους στα γραφεία του από την 1η έως και την 15η Μαρτίου.
Το μέλος του συλλόγου που θα παραδώσει τους περισσότερους άδειους κάλυκες, θα επιβραβευθεί με μία τοπική άδεια θήρας για τη νέα κυνηγετική περίοδο (2018-2019).

Πολιτισμός

Βιβλιοπαρουσίαση σήμερα « 98%» του Κώστα Γαλανούδη

Το βιβλίο του Κώστα Γαλανούδη «98%» θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Κομοτηνής «Ροδόπη» σήμερα στις 19:30 στο υπόγειο της Λέσχης Κομοτηναίων. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Χειρουργός, Τσεπελίδης Κωνσταντίνος, Χειρού
Η Ψυχίατρος Κατσικίδου Μάγδα, Ψυχίατρος
, η Φιλόλογος, Σαμαρά-Μάινα Ρένα, η Κική Μερτζιανίδου, Γραμματέας του Συλλόγου «Δύναμη Ψυχής»
κι ο Κώστας Γαλανούδης.
Το 98% ή αλλιώς «Ο καρκίνος της γυναίκας μου», γράφτηκε με αφορμή την περιπέτεια μιας γυναίκας, που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

Αστυνομικό Δελτίο

Σπείρα “πορτοφολάδων” εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία

Στην εξάρθρωση μιας σπείρας πορτοφολάδων που ήρθε από την Αθήνα στην Ξάνθη για να εκμεταλλευτεί το συνωστισμό του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού προχώρησε η Ασφάλεια της Ξάνθης.
Στελέχη της Αστυνομίας συνέλαβαν 4 άτομα που είχαν κλέψει συνολικά 3.570 ευρώ από ανυποψίαστους επισκέπτες. Πρόκειται για Αλβανούς υπηκόους, σεσημασμένους, που είχαν εμπλακεί με τη μεγάλη σπείρα πορτοφολάδων που δρούσε σε μετρό και αστικά της Αθήνας. Περίπου 1.900 ευρώ αποδόθηκαν στους δικαιούχους. Επίσης σε άλλη περίπτωση το απόγευμα της Κυριακής συνελήφθη άλλος Αλβανός υπήκοος, ο οποίος βρέθηκε να έχει κλέψει περίπου 1.000 ευρώ από επισκέπτες του Καρναβαλιού μαζί με άγνωστη συνεργό του.

Ο θάνατος της άτυχης γυναίκας επήλθε από πνιγμό

Με την ολοκλήρωση της νεκροψίας-νεκροτομής που ενήργησε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θράκης τα αίτια του θανάτου της 55χρονης Ξανθιώτισσας το πτώμα της οποίας βρέθηκε την Καθαρά Δευτέρα στον Αη Γιάννη Αβδήρων, oφείλονται σε πνιγμό. Όπως δήλωσε ο Ιατροδικαστής Νίκος Κιφνίδης, ο θάνατος της άτυχης γυναίκας επήλθε από πνιγμό εξαιτίας ύδατος. Ο χρόνος θανάτου προσδιορίζεται στις 4-5 μέρες, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα την ημέρα της εξαφάνισής της, στις 14 Φεβρουαρίου

Keywords
ΕΡΤ, ειδήσεις, καθαρα δευτερα, δπθ, τει, συμμετοχή, νεα δημοκρατια, δραμα, καβαλα, ξανθη, αθηνα, murphy, ceo, νέα, ελλαδα, εσσο, κομοτηνη, ενφια, σταυροι, συλληψεις, μετρο, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τραπεζα της ανατολης, σαμαρας, διαδηλωσεις, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, η ημέρα της γης, νεος παπας, κοινωνια, βουλευτες, δημοκριτειο, το θεμα, αδεια, αστυνομια, αφορολογητο, δπθ, εφορια, θανατος, θεμα, θρακη, πλαισιο, σχολες, τα νεα, ceo, αξιζει, αμαλια, τει, αφορμη, αφορολογητο οριο, βαμβακι, βιβλιο, βρισκεται, γινει, γινεται, γωγω, γραφεια, δευτερα, δημος, δηλωσεις, δωσει, εγινε, εγχειρημα, ευρω, εκπαιδευση, εξελιξη, επιτυχια, εσσο, εταιρια, ζωη, υπηρεσια, ιδρυμα, ιστορικο, καρκινος, κυβερνηση, κικη, κτηνιατρικη, λειτουργια, μιχαηλιδης, νομικη, οπωροκηπευτικα, παιδι, παρουσιαση, πετριδης, συζητηση, σειρα, συμμετοχή, τιμη, υπηκοος, φερες, φυση, χρηστος, χρονος, κωνσταντινος, ωρες, αλβανος, ασφαλεια, ειδη, ενωση, ερωτησεις, γνωσεις, υπουργειο, κωστας, murphy, οργανα
Τυχαία Θέματα