Η Σερβία απέκτησε νέα κυβέρνηση

11:33 30/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Του ανταποκριτή της ΕΡΤ ,στο Βελιγράδι , Νίκου Πέλπα

Η νέα κυβέρνηση της Άνα Μπρνάμπιτς έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στο σερβικό κοινοβούλιο και αμέσως πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών της . Επί συνόλου 250 βουλευτών υπέρ της νέας κυβέρνησης ψήφισαν 157 βουλευτές, 55 την καταψήφισαν και 38 βουλευτές απείχαν της ψηφοφορίας. Η κυβέρνηση της Μπράμπιτς έχει τέσσερις αντιπροέδρους και 21 υπουργεία. Σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές

στα πρόσωπα και κυρίως έγιναν ανακατατάξεις. Εκείνο που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση και που δημιούργησε προβληματισμό σε δυτικούς διπλωματικούς κύκλους είναι η τοποθέτηση του Αλεξάνταρ Βούλιν στο υπουργείο Άμυνας. Ο Βούλιν, ο οποίος στην προηγούμενη κυβέρνηση είχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας, θεωρείται ρωσόφιλος και η ανάληψη του υπουργείου Άμυνας ερμηνεύτηκε ως στροφή του Βελιγραδίου προς τη Μόσχα. Η νέα πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής έσπευσε να καθησυχάσει τη δύση και επανέλαβε την πάγια θέση της Σερβίας για στρατιωτική ουδετερότητα.

Η Άνα Μπρνάμπιτς παρουσιάζοντας το πρόγραμμα τη κυβέρνησης της ανέφερε ότι θα ακολουθήσει την πολιτική του προκατόχου της Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Συγκεκριμένα, στην οικονομία είπε ότι θα συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας με περεταίρω μείωση των δημοσίων δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις και κλείσιμο προβληματικών δημόσιων επιχειρήσεων. Επισήμανε ωστόσο ότι θα ληφθούν μέτρα και θα δοθούν κίνητρα για να ξαναβρούν δουλειά όσοι θα μείνουν άνεργοι.. Η Άνα Μπρνάμπιτς επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην μείωση του δημόσιου χρέους, που σήμερα φτάνει το 70 % του ΑΕΠ, ώστε, σε δύο χρόνια να πέσει κάτω από το 60%. Τόνισε δε ότι μέχρι το 2019 θα υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς του δημοσίου, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και σε συνεννόηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σήμερα ο μέσος μισθός στη Σερβία ανέρχεται σε 330 ευρώ ενώ ο βασικός μισθός είναι 190 ευρώ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Μπνράμπιτς στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας επισημαίνοντας ότι αποτελεί πρωταρχικό στόχο η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως προς την επίτευξη του στόχου αυτού θα επισπευτούν οι μεταρρυθμίσεις ώστε να ανοίξουν, το συντομότερο δυνατόν, νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην νέα κυβέρνηση θα υπάρχει και υπουργείο για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση . Στο θέμα του Κοσόβου η Άνα Μπρνάμπιτς τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει εποικοδομητικό ρόλο στο διάλογο με την Πρίστινα που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα