Η Βηρυτός πιστεύει ότι ο Σάαντ αλ Χαρίρι κρατείται στη Σ. Αραβία

08:49 10/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η κυβέρνηση του Λιβάνου πιστεύει πως ο Σάαντ αλ Χαρίρι κρατείται στη Σαουδική Αραβία, από όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού, δήλωσαν δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στη Βηρυτό, εν μέσω μιας κρίσης που βαθαίνει κι έχει φέρει τη χώρα στην πρώτη γραμμή της εντεινόμενης σύγκρουσης ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη.

Επίσκεψη αστραπή Μακρόν στο Ριάντ εν μέσω κρίσης με το Λίβανο

Μια τρίτη πηγή, ένας πολιτικός που συνδέεται με τον Χαρίρι, που θεωρείτο σύμμαχος του Ριάντ, τόνισε πως η σαουδαραβική

μοναρχία τον διέταξε να παραιτηθεί και τον έχει θέσει ουσιαστικά σε κατ’ οίκον περιορισμό. Μια τέταρτη πηγή ενήμερη για την κατάσταση ανέφερε ότι το Ριάντ πράγματι ελέγχει και περιορίζει τις κινήσεις του.

Το Κίνημα για το Μέλλον, το πολιτικό κόμμα του Χαρίρι, σε ένα τηλεοπτικό του διάγγελμα στο οποίο εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο λιβανέζος πολιτικός, ανέφερε ότι η επιστροφή του είναι απαραίτητη.

Η ανακοίνωση του Χαρίρι το Σάββατο ότι παραιτείται, την οποία ανέγνωσε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση από τη Σαουδική Αραβία, άφησε άναυδους ακόμη και τους πιο στενούς του συνεργάτες και ενέπλεξε ακόμη περισσότερο τη Βηρυτό στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη.

Η ανακοίνωση της παραίτησής του και κυρίως ο τρόπος που έγινε τροφοδότησε τη σεναριολογία ότι ο σουνίτης πολιτικός, για χρόνια σύμμαχος του Ριάντ, εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη Σαουδική Αραβία, η οποία επιδιώκει να πλήξει το Ιράν και τον σύμμαχό του στο Λίβανο, το ισχυρό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ.

Στο διάγγελμα με το οποίο γνωστοποίησε πως παραιτείται, ο Χαρίρι κατήγγειλε ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ σπέρνουν διχόνοια στα αραβικά κράτη και υποστήριξε πως υπήρχε σχέδιο για τη δολοφονία του. Ο πατέρας του, πρώην πρωθυπουργός, είχε σκοτωθεί το 2005 σε μια βομβιστική επίθεση.

Η Σαουδική Αραβία έχει διαψεύσει πως ο Χαρίρι τελεί υπό κράτηση. Ο ίδιος ο Σαάντ αλ Χαρίρι δεν έχει δηλώσει τίποτα για αυτό, ούτε έχει αρνηθεί πως οι κινήσεις του περιορίζονται.

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει πως ο Χαρίρι παραιτήθηκε επειδή η Χεζμπολάχ, που συμμετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ίδιο, έχει καταλάβει με «πειρατεία» το λιβανέζικο πολιτικό σύστημα.

Συνεργάτες του Χαρίρι αρνούνταν ως χθες Πέμπτη πως ο πρώην πρωθυπουργός βρισκόταν υπό κράτηση κατ’ οίκον, όμως άλλαξαν εντελώς τόνο έπειτα από μια συνεδρίαση του Κινήματος για το Μέλλον στο σπίτι του στη Βηρυτό χθες.

Μια ανακοίνωση που ανέγνωσε ο πρώην πρωθυπουργός Φουάντ Σινιόρα ανέφερε ότι η επιστροφή του είναι «απαραίτητη για να ανακτηθεί η τήρηση της εσωτερικής και εξωτερικής ισορροπίας του Λιβάνου και στο πλαίσιο του πλήρους σεβασμού της νομιμότητας στον Λίβανο».

Ο Χαρίρι ανέλαβε πρωθυπουργός πέρυσι, έπειτα από μια συμφωνία βάσει της οποίας ο χριστιανός πολιτικός Μισέλ Αούν, σύμμαχος της Χεζμπολάχ, έγινε πρόεδρος και σχηματίστηκε μια κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία εκπροσωπούνται τα περισσότερα σημαντικά λιβανέζικα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του σιιτικού κινήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα