Ιικό φορτίο για αρνητικό ρεκόρ στα λύματα του Ρεθύμνου

17:35 12/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Αρνητικό ρεκόρ σε επίπεδο Κρήτης σημείωσε το ιικό φορτίο στα λύματα του Ρεθύμνου καθώς οι μετρήσεις που έγιναν στις 9 Φεβρουαρίου έδειξαν πολύ υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας κατά πολύ την αυξητική τάση που παρατηρείται από τα τέλη Ιανουαρίου σε όλες τις μεγάλες πόλεις του νησιού και ξεπερνώντας ακόμη και τα αποτελέσματα των μετρήσεων του περασμένου Νοεμβρίου σε όλη την Κρήτη.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ

Ηρακλείου, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και επιστημονική υπεύθυνη του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Άννα Ψαρουλάκη, από τις 28 Ιανουαρίου καταγράφεται αυξητική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων στο Ηράκλειο και στα Χανιά, όπου, όμως τα επίπεδα ήταν πολύ χαμηλά. Στον Άγιο Νικόλαο, όπου ισχύει καθεστώς σκληρού lockdown, παρότι τις τελευταίες ημέρες φαίνεται μια πολύ μικρή υποχώρηση, η αποκλιμάκωση είναι πολύ αργή. Όμως, στο Ρέθυμνο, η τελευταία μέτρηση στις 9 Φεβρουαρίου έδειξε πολύ υψηλό φορτίο παρότι η πόλη βρίσκεται επίσης σε καθεστώς αυστηρού περιορισμού.

«Όταν ανάψει μία φωτιά, δύσκολα σβήνει», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ψαρουλάκη, η οποία σημείωσε ότι δε μπορεί να κάνει αναγωγή του ύψους του ιικού φορτίου με την πορεία της μολυσματικότητας από τον κορονοϊό. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν χρειάζεται πανικός, αλλά περισσότερη ευθύνη από όλους και τήρηση των μέτρων. «Η Κρήτη απέδειξε πως μπορεί, το απέδειξε όλο τον χρόνο πέρυσι. Πιστεύω στην υπευθυνότητα του κάθε συμπολίτη μας» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η κ. Ψαρουλάκη, από την ερχόμενη εβδομάδα τα επίπεδα του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα των – τουλάχιστον – τριών μεγάλων πόλεων της Κρήτης, του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου και των Χανίων, θα ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ, μαζί με τα αποτελέσματα άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας. Μάλιστα, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του κορονοϊού στα αστικά λύματα πόλεων, στο οποίο συμμετέχει και η περιφέρεια Κρήτης, μαζί με έξι ακόμα περιφέρειες (Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου).

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα