Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την συμφωνία - Μείζων στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα

18:52 15/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Αισιόδοξος για την πορεία της χώρας, μετά τη συμφωνία με την τρόικα, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός. Σε διάγγελμά του ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η χώρα σταθεροποιείται και η θέση της θωρακίζεται. Στο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τα σημεία της συμφωνίας με την τρόικα που αποδεσμεύει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ και ανέφερε ότι ανοίγει ο δρόμος και για την επόμενη δόση των 6 δισ. Ικανοποίηση
για το τελικό αποτέλεσμα εξέφρασαν και οι κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Η Ελλάδα σταθεροποιείται, η θέση της θωρακίζεται σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς, που σημείωσε ότι το 2013 είναι μία δύσκολη χρονιά, όμως οι θυσίες πιάνουν πλέον τόπο.

«Σε λίγο χρόνο, η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια από Μνημόνια. Αλλά θα είναι μια Ελλάδα αναπτυξιακή, μια Ελλάδα ανταγωνιστική, μια Ελλάδα εξωστρεφής. Μια Ελλάδα δηλαδή ισχυρή. Μια κοινωνία που δίνει προοπτική στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους νέους της. Τώρα πια δεν παλεύουμε μέσα σε ερείπια. Τώρα πια χτίζουμε, την Ελλάδα που πραγματικά μας αξίζει», τόνισε χαρακτηριστικά στο διάγγελμά του ο κ. Σαμαράς.

Ο Πρωθυπουργός, φανερά ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης παρουσίασε το πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα.

Σύμφωνα με αυτή θα υπάρξουν :

--Περισσότερες δόσεις για εξόφληση φόρων και ασφαλιστικών ταμείων

--ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

--Μείωση κατά 15% στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας μέσω ΔΕΗ

--Διεύρυνση της φορολογικής βάσης

--Εξέταση τον Ιούνιο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση

--Ενεργοποίηση προγραμμάτων για ανέργους

--Έναρξη πιλοτικών προγραμμάτων για περίθαλψη 100.000 μακροχρόνιων ανασφάλιστων

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την απομάκρυνση από το δημόσιο 15.000 έως τα τέλη του 2014, οι 4000 ως το τέλος του 2013.

«Αυτό το μέτρο αφορά υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα ή για πειθαρχικά παραπτώματα, ή θα φύγουν οικειοθελώς, ή των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι στη θέση τους θα προσληφθεί ίσος αριθμός - ένας προς ένα - νέων παιδιών με κριτήρια αξιοκρατικά. Για καθένα απ' αυτούς που αποχωρούν θα προσλαμβάνεται ένας νέος, με απόλυτα αξιοκρατικό τρόπο. Δεν είναι αυτό... «ανθρωποθυσία», όπως λένε κάποιοι, δηλαδή να διώχνεις «επίορκους» και να προσλαμβάνεις νέους και άξιους. Είναι ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου. Και είναι και απαίτηση της Ελληνικής κοινωνίας», τόνισε γα το δημόσιο ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά το όποιο δημοσιονομικό κενό καλύφθηκε χωρίς πρόσθετα μέτρα, ενώ στην συμφωνία τονίζεται ότι μόλις επιτευχτεί το πρωτογενές πλεόνασμα η Ελλάδα θα μπορεί να ζητήσει παραπάνω περικοπή του χρέους.

Τέλος ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι η ασφάλεια όλων των καταθέσεων είναι δεδομένη, και συμπλήρωσε ότι ο στόχος παραμένει η έξοδος από το μνημόνιο, με ταυτόχρονη όμως παραμονή στην ευρωζώνη.

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Ιπποκράτους από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε ο κύκλος της αμφισβήτησης για τη χώρα μας και πλέον η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της χώρας. Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι η τρόικα έκανε αποδεκτή τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι δεν μπορεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Επίσης ο κ. Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη αναδιάρθρωσης του δημοσίου τομέα και κάλεσε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, καθώς όπως τονίζει εξασφαλίζει τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Ωστόσο όπως τόνισε η τρόικα και οι εταίροι οφείλουν, να αντιληφθούν και να αποδεχθούν ότι η ελληνική κοινωνία εξαντλεί τα όριά της και η ελληνική οικονομία χρειάζεται ανάσες, αλλά και ότι χρειάζεται να καταλάβουν ότι διαπραγματεύονται και δεν επιβάλλουν.

Σχετικές ειδήσεις:

Α. Σαμαράς : Πιάνουμε τους στόχους μας - Επιτυγχάνεται το πρωτογενές πλεόνασμα

Βενιζέλος: Με ενότητα, αλήθεια και δουλειά θα βάλουμε την Ελλάδα εκεί που της αξίζει

Φ. Κουβέλης: Με τη συμφωνία εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση

Τσίπρας: Αυτό που μας σκοτώνει είναι το φάρμακο και όχι η ασθένεια

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη δήλωση του Πρωθυπουργού

Πράσινο φως από την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης

Πριν από τις 20 Μαΐου η εκταμίευση της δόσης των 6 δισ. ευρώ - 'Αμεσα τα 2,8, δισ.

Keywords
Τυχαία Θέματα