Κ. Μπαργιώτας: «Η χώρα χρειάζεται σταθερό, αναλογικό σύστημα που να εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα»

08:51 8/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Εμείς στο Ποτάμι προτείνουμε μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος. Ένα σύστημα με μικρές μονοεδρικές, τη δυνατότητα ψήφισης κόμματος και βουλευτή ανεξάρτητα και τη δυνατότητα ενός μικρού, κλιμακούμενου μπόνους στο πρώτο κόμμα, που να επιτρέπει στη χώρα να κυβερνηθεί. Η χώρα χρειάζεται ένα σταθερό, αναλογικό σύστημα που εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, Κώστας Μπαργιώτας, στην αρμόδια επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής στη

συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό νόμο.

Στη συνέχεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει την λαϊκή βούληση, λέγοντας «Η Αριστερά και ο προοδευτικός κόσμος της χώρας στηλίτευε τις παλαιοκομματικές πρακτικές και την τακτική εργαλειοποίησης του εκλογικού νόμου και απαιτούσε –σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης– μεταρρύθμιση. Ζητούσε μαζί με την απλή αναλογική, ένα σταθερό σύστημα δίκαιο, αναλογικό και αντιπροσωπευτικό για όλους. Το οποίο περιλαμβάνει ως προμετωπίδα και όχι ως επωδό το σπάσιμο των περιφερειών, για αμεσότερη εκλογή και κυρίως για αντιμετώπιση της διαπλοκής και των οικονομικών συμφερόντων, τα οποία ήταν και είναι μια από τις πληγές του πολιτικού συστήματος. Ουσιαστικά, η κυβερνητική πρόταση αναιρεί το παραδοσιακό αίτημα της Αριστεράς, καθώς εισάγει σε συνθήκες πανικού ένα σύστημα κομμένο και ραμμένο στις άμεσες ανάγκες της. Η πραγματική της επιδίωξη είναι η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος».
Τέλος, ανέδειξε τον κίνδυνο σε περίπτωση εφαρμογής του νόμου –είτε από τις επόμενες είτε από τις μεθεπόμενες εκλογές– να προκύψει πλήρης πολιτική αστάθεια και αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης εν μέσω κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα