«Καμπανάκι» Μακρόν στον Ερντογάν (video)

22:03 21/5/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Μπορεί η αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή να έγινε δεκτή με ανακούφιση από τη Δύση, όμως η τουρκική επιθετικότητα εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Κι ενώ την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η -χωρίς μεγάλες προσδοκίες- επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα, ο πρόεδρος Μακρόν σημείωνε με νόημα ότι το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να υπερισχύει εκείνου των συμμάχων.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν έβαλε στο στόχαστρο τον Ταγίπ Ερντογάν και έχοντας δίπλα του τον Γενς Στόλτενμπεργκ

χτύπησε καμπανάκι προς το ΝΑΤΟ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, αλλά εκθέτοντας ένα προς ένα τα κρούσματα της παραβατικότητας της σε Ανατολική Μεσόγειο, Συρία, Λιβύη και Καύκασο καθώς επίσης την απειλή των S-400, έθεσε τη συμμαχία προ των ευθυνών της.

Όπως ανέφερε ο Εμ. Μακρόν: “Η αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων δεν είναι ένας όρος που μπορεί να χρησιμοποιείται κατά το δοκούν. Περιλαμβάνει καθήκοντα και αμφίδρομη ευθύνη. Περιλαμβάνει τη δέσμευση κάθε συμμάχου στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σαφείς κανόνες συμπεριφοράς”.

Την ίδια στιγμή και με φόντο τις διαβουλεύσεις για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης η Αθήνα επενδύει στον ευρωπαϊκό κλοιό που δημιουργείται γύρω από την Τουρκία. Ξεκάθαρο σήμα ότι πρέπει να αποδυναμωθεί η τουρκική εργαλειοποίηση των προσφυγικών ροών εξέπεμψε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως: “Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν θα δεχτούμε την άσκηση πίεσης από χώρες που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν μετανάστες και πρόσφυγες ώστε να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα όποια συμφέροντά τους”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συναντήθηκε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX αναφέρθηκε στη μείωση των ροών κατά σχεδόν 80% το 2020 και κατά επιπλέον 72% από την αρχή του έτους. Απηύθυνε μάλιστα νέο κάλεσμα προς την Άγκυρα να δεχτεί την επιστροφή 1500 ατόμων που δεν δικαιούνται άσυλο.

Όπως δήλωσε ο Φαμπρίς Λέγκερι, Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex: “Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην στήριξή μας προς την Ελλάδα και πολύ ευγνώμονες για την εξαιρετική συνεργασία, γιατί η Ελλάδα είναι το κύριο πεδίο δράσης του ευρωπαϊκού Μόνιμου Σώματος”.

Τις ευρωπαϊκές συντεταγμένες στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού προσδιόρισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς (Πηγή: Le Figaro): “Δεν θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής χωρίς να προστατεύσουμε τα σύνορα της Ε.Ε.”.

Την πίεση της προς την Τουρκία ενόψει και της νέας διάσκεψης για το Κυπριακό εντείνει και η Λευκωσία.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε πως: “Αυτό που επιβάλλεται να συνειδητοποιήσει η Τουρκία είναι πως με τις συμπεριφορές της δεν επιτυγχάνει θετική ατζέντα όσον αφορά τα ενδιαφέροντα της για την Ευρώπη”.

Σε αυτό το κλίμα η ελληνική διπλωματία προετοιμάζεται για την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα προς τα τέλη του μήνα.

Στην Τουρκία

Αντιμέτωπος με την οικονομική κρίση, την πανδημία, αλλά και τις κοινωνικές αντιδράσεις των πολιτικών του, ο Τούρκος πρόεδρος βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες. Τα μηνύματα απομόνωσης και περιθωριοποίησης που δέχεται πλέον κατά ριπάς δεν φαίνεται να πτοούν τον Τούρκο πρόεδρο, που συνεχίζει τον γνώριμο πια μεγαλοϊδεατισμό του. Ωστόσο, καταπώς φαίνεται, η ανταπόκριση στο εσωτερικό της χώρας δεν έχει τα επιθυμητά γι’ αυτόν αποτελέσματα, αφού στις δημοσκοπήσεις η δημοφιλία του μειώνεται διαρκώς.

Σε δημοσκόπηση τα ευρήματα ήταν Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  38,8% – Εκρέμ Ιμάμογλου 49,7%, επίσης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 37,5% – Μανσούρ Γιαβάς 49,4% και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 42,5% – Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου 39,7%.

Με βάση την τελευταία δημοσκόπηση, αν ήταν αντιμέτωποι για την προεδρία ο Τούρκος πρόεδρος και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Ιμάμογλου, ή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο δήμαρχος της Άγκυρας, Γιαβάς, τότε ο πρόεδρος της Τουρκίας θα έχανε με διαφορά που υπολογίζεται γύρω στις 10 ποσοστιαίες μονάδες. Αν όμως είχε αντίπαλο τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος ζήτησε και πάλι εκλογές, τότε θα κέρδιζε.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: “Αν ο Ερντογάν δεν είναι ευχαριστημένος από την εικόνα της χώρας σήμερα, πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Αν δεν θέλει να φορτώσει νέα βάρη στις πλάτες του λαού, είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Τα βάρη αυξάνονται καθημερινά. Σήμερα αυξήθηκαν υπερβολικά οι τιμές στα καύσιμα…Ποιος θα πληρώσει; Ο Ερντογάν; ”

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος πάντως συνεχίζει να διεκδικεί το ρόλο του προστάτη των Παλαιστινίων, λέγοντας πως: “Οι καταπιεσμένοι και αδικημένοι όλου του κόσμου περιμένουν την ανέγερση μιας ισχυρής Τουρκίας”.

Στην Κωνσταντινούπολη, σε μια υπόθεση που φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την συνέχιση της κράτησης του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά που παραμένει σε φυλακή υψίστης ασφαλείας εδώ και σχεδόν 4 χρόνια. Κατηγορείται ότι οργάνωσε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί το 2013 αλλά και για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

“Οι φανταστικές κατηγορίες για τις οποίες τους δικάζουν πρέπει να αποσυρθούν και ο Μεχμέτ Οσμάν Καβάλα που είναι πολιτικός κρατούμενος χωρίς αποδείξεις, πρέπει να αφεθεί ελεύθερος”, αναφέρει ο Ακίφ Μπουράκ Ατλάρ εκπρόσωπος της οργάνωσης “Ταξίμ Αλληλεγγύη”.

Ο Οσμάν Καβαλά, κατέθεσε πως η εις βάρος του διαδικασία παραπέμπει στις δίκες της ναζιστικής Γερμανίας. Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για την απελευθέρωσή του, αν καταδικαστεί, μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και ισόβια κάθειρξη.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ρένα Δημητρίου

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr



Το άρθρο «Καμπανάκι» Μακρόν στον Ερντογάν (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα