Καμπούλ: Πτήσεις εκκένωσης υπό τον φόβο νέας αιματοχυσίας (video)

16:26 27/8/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι πτήσεις εκκένωσης από το Αφγανιστάν επαναλαμβάνονται την ώρα που οι αμερικανικές αρχές προειδοποιούν για κύμα μισού εκατομμυρίου προσφύγων , στον απόηχο της διπλής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, από το Ισλαμικό Κράτος με 103 νεκρούς. Παράλληλα εξελίσσεται ανθρωπιστική κρίση καθώς οι Ταλιμπάν ξεκαθάρισαν ότι δεν παρέχουν τρόφιμα στους αμάχους που κατέκλυσαν την αφγανική πρωτεύουσα. Ο Ταγίπ Ερντογάν στο μεταξύ, δηλωσε ότι δεν θα απαντήσει ακομη στο αίτημα των Ταλιμπάν για τουρκική βοήθεια ελέγχου του αεροδρόμίου.

Η φωτογραφία του βομβιστή

που προκάλεσε εκατόμβη στην Καμπούλ

Τη φωτογραφία του βομβιστή αυτοκτονίας που βούτηξε στο αίμα το αεροδρόμιο της Καμπούλ έδωσε στη δημοσιότητα το παρακλάδι του ΙSIS στο Αφγανιστάν.

Now #ISIS claimed responsibility for #Kabul attack . pic.twitter.com/8lh75uL2up

— Hemat (@Himat75) August 26, 2021

Όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα «larepubblica», σε ανάρτηση στον λογαριασμό της εξτρεμιστικής τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram, με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στην Καμπούλ, το ISIS-K υποστηρίζει ότι ο καμικάζι κατάφερε να περάσει από τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν και να φτάσει σε απόσταση πέντε μέτρων από ένα σημείο που συγκεντρώνονταν αμερικανοί πεζοναύτες, μεταφραστές και άλλα άτομα, προτού ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Όπως ισχυρίζονται, ο δράστης της επίθεσης στην πύλη Αμπέι του αεροδρομίου της Καμπούλ είναι ο Αμπντούλ Ρεχμάν Αλ Λόγκρι, αγνώστων μέχρι στιγμής λοιπών στοιχείων.

Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν: Τι γνωρίζουμε για την ομάδα πίσω από τις επιθέσεις

Ερντογάν: Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα αν θα λειτουργήσουμε το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση σχετικά με το αίτημα των Ταλιμπάν για υποστήριξη στην εξασφάλιση της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων για λόγους ασφαλείας και εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί εκεί, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε πως συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αντιδρώντας σε επικρίσεις στην Τουρκία αναφορικά με τις σχέσεις της Άγκυρας με τους Ταλιμπάν, ο Ερντογάν απάντησε πως η χώρα του δεν μπορεί «να προσφέρει στον εαυτό της την πολυτέλεια» να μην κάνει τίποτε σ’ αυτή την ασταθή περιοχή.

Ο Ερντογάν εξήγησε πως οι Ταλιμπάν θέλουν τον απόλυτο έλεγχο του αεροδρομίου και προτείνουν στην Άγκυρα να εξασφαλίσει την επιμελητεία του. Ωστόσο, όπως είπε, η διπλή επίθεση καμικάζι μπροστά στο αεροδρόμιο, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 85 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 13 Αμερικανοί στρατιώτες, έδειξε πόσο σημαντικό είναι το να ξέρει «τι σημαίνει διαχείριση της ασφάλειας» του αεροδρομίου.

Εκτοπισμένοι χωρίς στέγη και τροφή

Εκατοντάδες οικογένειες Αφγανών, οι οποίες έχουν κατασκηνώσει κάτω από τον καυτό ήλιο σε ένα πάρκο της Καμπούλ έπειτα από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, εκλιπαρούσαν χθες για φαγητό και στέγη.

Eκπρόσωπος των Ταλιμπάν ξεκαθάρισε ότι το κίνημα δεν παρέχει τρόφιμα σε αυτούς που βρίσκονται στο πάρκο και σε άλλους στο αεροδρόμιο γιατί αυτό θα προσελκύσει περισσότερο κόσμο. Θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τονίζει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η επάρκειά του σε ιατροφαρμακευτικές προμήθειες στο Αφγανιστάν αρκεί για μια εβδομάδα λόγω των εμποδίων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι – πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας – έχουν ανάγκη από βοήθεια και τα μισά από όλα τα παιδιά στο Αφγανιστάν κάτω των πέντε ετών ήδη υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό εν μέσω της δεύτερης ξηρασίας που μαστίζει τη χώρα μέσα σε μια τετραετία.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Καμπούλ: Πτήσεις εκκένωσης υπό τον φόβο νέας αιματοχυσίας (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα