Καστοριά: Τηλεδιάσκεψη Ζ. Τζηκαλάγια με την υπουργό Πολιτισμού

11:34 17/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε ο βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας, για σειρά ζητημάτων.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής, μεταξύ των συμπερασμάτων που προέκυψαν από την συζήτηση είναι ότι η παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ στο ΥΠ.ΠΟ. για αξιοποίηση από το Βυζαντινό Μουσείο βρίσκεται σε καλό δρόμο -και ακόμη και εάν απαιτηθεί χρηματικό τίμημα αυτό δε θα αποτελέσει εμπόδιο.

Η απολιγνιτοποίηση,

όπως σημειώνεται, θα φέρει πόρους και στην Καστοριά για ένταξη έργων για τα οποία υπάρχουν έτοιμες μελέτες. Γι’ αυτό, ως γνωστό, έχει ετοιμότητα η Εφορεία Αρχαιοτήτων, αλλά το πεδίο είναι ανοιχτό και για προτάσεις από άλλους φορείς.

Το ΥΠ.ΠΟ., αναφέρθηκε, μπορεί να συνδράμει οικονομικά στην αποκατάσταση διατηρητέων οικιών που ανήκουν σε ιδιώτες ή και σε δημόσιους φορείς -αρκεί να υποβάλλονται μελέτες και προτάσεις. Για την αποκατάσταση-αναστήλωση του Πνευματικού Κέντρου, η υπουργός δήλωσε πως θα στηρίξει την ένταξη σε χρηματοδότηση, εφόσον ο Δήμος Καστοριάς φέρει μελέτη.

Ακόμα, το ΥΠ.ΠΟ θα συνδράμει στο ξεπέρασμα τυχόν δυσκολιών που θα συναντήσει ο Δήμος Καστοριάς εφόσον επανεκκινήσει την ξεχασμένη πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και της Europa Nostra. Η Δημοτική Αρχή Χατζησυμεωνίδη είχε αφήσει σε καλό σημείο το έργο για την ανάπλαση μίας γειτονιάς στο Ντουλτσό και μίας στο Απόζαρι.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα