Καταδικάζουν τα κόμματα τα αιματηρά γεγονότα της Νέας Μανωλάδας

11:53 18/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Έντονες πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί το περιστατικό στην Νέα Μανωλάδα Ηλείας με τους εργάτες από το Μπανγκλαντές που τραυματίστηκαν από πυρά ενώ διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους. Για «εγκληματική και ρατσιστική πράξη, εις βάρος μεταναστών εργαζομένων, που εκτός από την ακραία εκμετάλλευση, υφίστανται και τη βία» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «είναι άμεσο και επιτακτικό να αποδοθεί Δικαιοσύνη». Για «περιστατικό ακραίας βίας που θα πρέπει να κινητοποιήσει
άμεσα τις αρμόδιες αρχές» έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας ότι «η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων εργαζομένων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική ενέργεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως τέτοια».

Σε δήλωσή της η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου αναφέρει : «Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε απερίφραστα τα όσα διεπράχθησαν στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας εναντίον των αλλοδαπών εργατών. Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική και ναζιστική ενέργεια. Οι πρακτικές βίας και εξαθλίωσης εναντίον αλλοδαπών εργατών που παραπέμπουν σε εποχές και συνθήκες δουλεμπορίου, μακριά από κάθε έννοια ανθρωπισμού, δεν έχουν καμία θέση στη σύγχρονη Ελλάδα. Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτος και δεν μπορεί να καταστρατηγείται από καμία εργοδοτική αυθαιρεσία».

Η Χρυσή Αυγή αναφέρει ότι «καταδικάζει τα γεγονότα της Μανωλάδας και τους πυροβολισμούς κατά αλλοδαπών. Καταδικάζει επίσης όσους εντελώς παράνομα δίνουν δουλειά σε λαθρομετανάστες, στερώντας το ψωμί από χιλιάδες ελληνικές οικογένειες. Το πολιτικό κατεστημένο που μας οδήγησε στη σημερινή οικτρή κατάσταση, με εκατομμύρια λαθρομετανάστες να πλημμυρίζουν τη χώρα, είναι απολύτως υπεύθυνο για τα γεγονότα της Μανωλάδας. Ας μην παριστάνουν τους ευαίσθητους όλοι αυτοί που έφεραν τους ξένους παράνομα στη χώρα και ανέχονται μέχρι σήμερα τη μαύρη εργασία και την εκμετάλλευσή τους. Αριστεροί και δεξιοί πολιτικάντηδες, δήθεν ανθρωπιστές, είναι συνυπεύθυνοι και για το δουλεμπόριο των αλλοδαπών και για τα τεράστια προβλήματα που προξενούν οι λαθρομετανάστες στον ελληνικό λαό. Μόνο η Χρυσή Αυγή έχει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα: ʼμεση απέλαση όλων των λαθρομεταναστών! Οριστικό τέλος στην παράνομη εργασία των αλλοδαπών!»

Για «εγκληματική πράξη», κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ και ζητά «την παρέμβαση, χωρίς καθυστέρηση της Δικαιοσύνης». «Αποτελεί ύβρη για τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του αυτό που συνέβη. Η απόκρουση της βίας και του ρατσισμού είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας» σημειώνει.

Για «δολοφονική επίθεση που δέχθηκαν μετανάστες, εργάτες γης, από μεγαλοιδιοκτήτες και επιστάτες που διεκδικούσαν το αυτονόητο» κάνει λόγο το ΚΚΕ. Ταυτόχρονα επιρρίπτει «βαρύτατες ευθύνες» στην κυβέρνηση και τις αρχές της περιοχής της Μανωλάδας Ηλείας για το «σύγχρονο δουλεμπόριο και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών». «Το συγκεκριμένο γεγονός, όπου μεγαλοαφεντικά με τους μπράβους τους επιτίθενται σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, παραπέμπει σε άλλες εποχές και επιβεβαιώνει ότι η βαρβαρότητα είναι συνώνυμο του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού. Έλληνες και ξένοι εργάτες, ενωμένοι σαν μια γροθιά, πρέπει να αντιπαλέψουν αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά» καταλήγει το σχόλιο του το ΚΚΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα