Κατ΄αντιπαράσταση εξέταση Διώτη - Μπίκα στην προανακριτική

17:58 1/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Ξεκίνησε η κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κωνσταντίνου Μπίκα με τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη στην προανακριτική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, προκειμένου όπως αποφάσισαν τα μέλη της προανακριτικής, να αποσαφηνιστούν ορισμένα επίμαχα αντιφατικά σημεία που προκύπτουν από τις καταθέσεις. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, ζήτησε και θα του σταλούν τα
πρακτικά από την κατάθεση του κ. Διώτη.Τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής προσπαθούν να αποσαφηνίσουν κυρίως δύο επίμαχα σημεία που προέκυψαν από τις προηγούμενες καταθέσεις των δύο.

Πρώτον, αν ο κ. Μπίκας είχε ενημερώσει για το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και δεύτερον, σε ποιο βαθμό ήταν η δική του εμπλοκή στη διαχείρισή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν ότι την προηγούμενη Παρασκευή, με πρωτοβουλία του κ. Μπίκα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία τους.

Ο κ. Μπίκας ανέφερε ότι πήρε τηλέφωνο τον κ. Διώτη προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που είχε στις 7 Ιουλίου 2011 με τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου την οποία και κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Από την πλευρά του ο κ. Διώτης φέρεται να υποστήριξε ότι στην προηγούμενη κατάθεσή του και με αφορμή τα email που κατέθεσε δεν εννοούσε ότι η ΕΥΠ ενημέρωνε τον τότε πρωθυπουργό σχετικά με το περιεχόμενο της λίστας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπίκας επέμεινε ότι ποτέ δεν ενημέρωσε τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ.

Νωρίτερα, ο κ. Μπίκας φέρεται να κατέθεσε ότι «ούτε για ποσά, ούτε για ονόματα μιλήσαμε ποτέ με τον κ. Παπανδρέου γιατί ούτε εγώ γνώριζα».

Ακόμη ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ φέρεται να επιβεβαίωσε ότι είχε συνάντηση με τον κ. Διώτη περίπου στις 15 Ιουλίου του 2011 αλλά και ότι συμμετείχε σε διάφορες συσκέψεις υπηρεσιακών παραγόντων με αντικείμενο την φοροδιαφυγή όχι όμως για την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ.

Παράλληλα δικαιολόγησε τις συναντήσεις που είχε αλλά και την συμμετοχή του σε συσκέψεις με κυβερνητικούς παράγοντες τονίζοντας ότι έγιναν «στο πλαίσιο της γνώσης και της εμπλοκής που είχε ώστε να εντοπιστεί η λίστα που ήταν προϊόν υποκλοπής και να έρθει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης».

«Είχα πάντα μια αγωνία για την τύχη της λίστας γιατί είχα αγωνία για εθνικό συμφέρον της χώρας» φέρεται να είπε ο κ. Μπίκας.

Στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ καλείται να καταθέσει την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από σχετική απόφαση που έλαβαν τα μέλη της επιτροπής.

Η Διακοπή

Κάποια στιγμή και εν μέσω πρωτοφανούς αντιπαράθεσης διεκόπη η κατ' αντιπαράσταση εξέταση των κ. Μπίκα και Διώτη στην Προανακριτική Επιτροπή. Ο καυγάς εξελίχθηκε μεταξύ της κ. Κωνσταντοπούλου και των κ. Χ. Μαρκογιαννάκη, προέδρου της Επιτροπής και του κ. Π. Ρήγα, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου ο κ. Μαρκογιαννάκης διέκοπτε συνεχώς τις ερωτήσεις των βουλευτών με αποτέλεσμα «οι συνεχείς παρεμβάσεις του προέδρου της επιτροπής να αποδειχθούν καταστροφικές για την πορεία της κατ' αντιπαράστασης εξέτασης».

Για απόπειρα να υπάρξει «τρίτος γύρος εξέτασης των μαρτύρων» και μη τήρηση της διαδικασίας της κατ' αντιπαράστασης εξέτασης έκανε λόγο ο κ. Μαρκογιαννάκης.
Οι κ. Μαρκογιαννάκης, Ρήγας και Κωνσταντοπούλου μετέφεραν την έντονη λεκτική τους αντιπαράθεση και εκτός της αίθουσας με την κα. Κωνσταντοπούλου να χαρακτηρίζει τον κ. Μαρκογιαννάκη ως «αρχιερέα της συγκάλυψης» με αποτέλεσμα να δεχθεί προσβλητικούς χαρακτηρισμούς από τον κ. Ρήγα.
«Τόσες ύβρεις δεν έχω δεχτεί ποτέ ξανά στη ζωή μου», δήλωσε ο κ. Μαρκογιαννάκης. «Ο ρόλος σας θα κριθεί από την ιστορία» ανταπάντησε η κα. Κωνσταντοπούλου στους κ. Ρήγα και Μαρκογιαννάκη καθώς αυτοί εγκατέλειπαν την αίθουσα της Προανακριτικής Επιτροπής.

Σε ότι αφορά την ουσία της κατάθεσης των κ. Μπίκα και Διώτη η μεν πλευρά της αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι προέκυψαν «πλείστες και κραυγαλέες αντιφάσεις» ο δε πρόεδρος της Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε πως δεν υπήρξαν αντιφάσεις κατά την εξέταση των μαρτύρων.

Πάντως λίγες είναι οι πιθανότητες συνέχισης της κατ' αντιπαράσταση εξέτασης των μαρτύρων.

Για τα γεγονότα το βράδυ αργά της Δευτέρας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Απόψε μεθοδεύτηκε με τον πλέον προκλητικό τρόπο η ακύρωση της κατ' αντιπαράσταση εξέτασης των μαρτύρων κ. Μπίκα και Ι. Διώτη που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ.
Με δικονομικά προσχήματα, με συνέχεις παρεμβάσεις, με ύβρεις και λοιδορίες ο κ. Μαρκογιαννάκης υλοποίησε το προμελετημένο σχέδιο του.
Δεν έκρυψε ούτε την αγωνία του μην τυχόν και προκύψουν νέα στοιχεία στην υπόθεση, εν' όψη της επικειμένης κατάθεσης του κ. Βενιζέλου,, την οποία είχε φροντίσει να διοργανώσει μαζί του, ερήμην της Επιτροπής.
Τον καταγγέλλουμε ως θλιβερό αχθοφόρο των σχεδίων συγκάλυψης που πυρετωδώς καταστρώνουν αυτές τις ημέρες οι μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας μαζί με τους εμπλεκόμενους στη Λίστα Λαγκάρντ".

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ - ΘΩΔΟΡΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα