Κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής

16:32 3/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η δίκη της Χρυσής Αυγής, που συνεχίζεται, η μήνυσή της σε βάρος εκπαιδευτικών στα Χανιά, αλλά και οι αντιδράσεις στην προσπάθειά της να κλείσει σχολείο για παιδιά αλλοδαπών, τροφοδότησαν την επικαιρότητα στη συγκεκριμένη θεματική.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας με ανακοίνωσή του: «καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το οργανωμένο σχέδιο

της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής για διάχυση ρατσιστικού δηλητηρίου με αφορμή την παραχώρηση από το Δήμο Αθηναίων σχολικού κτηρίου τις Κυριακές για μαθήματα εκμάθησης της πακιστανικής γλώσσας σε παιδιά της πακιστανικής κοινότητας.

Η δολοφονική οργάνωση της Χρυσής Αυγής θέλει να παρεμποδίσει τη λειτουργία του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας με τον ίδιο τρόπο και για τους ίδιους λόγους που επιτέθηκε στα προσφυγόπουλα στο Ικόνιο και στο Πέραμα, στο 66ο Γυμνάσιο.

Οι φασίστες στην περιοχή με απολύτως οργανωμένο και συντονισμένο τρόπο, προσπαθούν να δημιουργήσουν ρατσιστικό, ξενοφοβικό κλίμα στα πλαίσια της φασιστικής και ναζιστικής της ιδεολογίας. Διαδίδουν απίστευτα ψέματα, μίλησαν για «τον ερχομό των τζιχαντιστών», «τη μετατροπή του σχολείου σε τζαμί», «την επερχόμενη επιδημία ηπατίτιδας» συκοφαντούν εκπαιδευτικούς και γονείς, απειλούν! Προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα εμπόλεμο, να ποτίσουν τις καρδιές μικρών παιδιών με το δηλητήριο του φασισμού και του ρατσισμού.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν το ρατσιστικό, ξενοφοβικό και φασιστικό παραλήρημα αλλά να υψώσουν αποφασιστικό τοίχος απέναντι σε αυτές στις οργανωμένες προσπάθειες. Δεν βρίσκεται απέναντί μας ο μετανάστης, ο πρόσφυγας, ο άνθρωπος της δουλειάς και του μόχθου. Απέναντι μας είναι όλοι όσοι ασκούν πολιτικές που εξωθούν στη φτώχεια, την ανεργία και την ανέχεια το λαό μας. Οι άνθρωποι της δουλειάς και του μόχθου που αγωνίζονται για τη μόρφωση των παιδιών τους, ότι εθνότητας κι αν είναι, ότι χρώματος και θρησκείας, είναι οι δικοί μας άνθρωποι».

Στη δίκη

Κύριο χαρακτηριστικό ήταν η κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα, ο οποίος συμμετείχε σε τάγματα εφόδου και αναφέρθηκε λεπτομερώς στον τρόπο εκπαίδευσης και εξοπλισμού, τη συμμετοχή του Γιώργου Ρουπακιά, αλλά και στην οργανωτική δομή και την έγκριση των επιθέσεων από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Ακολούθως αναφέρθηκε στις πιέσεις και τις απειλές σε βάρος του, όταν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αποφάσισε να αποχωρήσει.

Ακολούθως, η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής επικαλούμενη ότι υπάρχει υποβολέας στο δωμάτιο του προστατευόμενου μάρτυρα (στη ΓΑΔΑ) αποχώρησε και έκανε γραπτή δήλωση στο δικαστήριο ότι δεν εμπιστεύονται τη δικαστική και την εισαγγελική λειτουργό.

Η δίκη της Χ.Α. θα συνεχιστεί στον Κορυδαλλό στις 8 Νοέμβρη, ενώ την ίδια ημέρα, δικάζεται στο Εφετείο, ο Χ. Ζέρβας για την επίθεση κατά του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη. Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί από τους διοργανωτές, θα γίνει αντιφασιστική συγκέντρωση στην Λ.Αλεξάνδρας και Λουκάρεως με κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ, της Πρωτοβουλίας για το κλείσιμο των γραφείων των νεοναζί της Χρυσής Αυγής και της ΚΕΕΡΦΑ και συλλογικοτήτων.

Στα Χανιά

Αθωώθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου οι δύο εκπαιδευτικοί και οι δύο φοιτητές, που κατηγορούνταν για την επίθεση σε βάρος μελών της Χρυσής Αυγής τον Απρίλιο του 2013 στο Ενετικό Λιμάνι, στα Χανιά.

Από τις καταθέσεις των μαρτύρων κρίθηκε ότι δεν προέκυπταν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία ενώ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, εμφανίστηκε μόνο ο ένας εκ των μηνυτών, ο οποίος κατέθεσε ότι έπεσε μόνος του μέσα στη θάλασσα του λιμανιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα