Κομοτηνή: 28-6-2018 Πρωινή Ενημέρωση

06:10 28/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας
Εξωδικαστικός μηχανισμός για τους αγρότες
Ανοικτή είναι από χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τους αγρότες. Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της, η οποία έγινε παρουσία του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, η αίτηση της ρύθμισης θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr).

Η ρύθμιση αφορά συνολικά 338.000 αγρότες με οφειλές προς τον ΟΓΑ, οι οποίες ανέρχονται στο 1,4 δισ. ευρώ μέχρι 31/12/2017, καθώς και 23.000 οφειλέτες προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα, των οποίων η συνολική οφειλή αγγίζει τα 2,4 δισ. ευρώ. Στην πλατφόρμα θα μπορούν να ενταχθούν και βεβαιωμένες οφειλές των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ. Αξίζει να σημειωθεί, πως η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 31/12/2018.

Υγεία
Παράταση στις προσλήψεις στις ΤΟΜΥ
Παρατείνεται έως και τις 9 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής της τελικής εξατομικευμένης φόρμας υποβολής αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης, με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά για τις προσλήψεις στις Τοπικές Μονάδες Υγείας. Έχουν προκηρυχθεί 13 προσλήψεις στις ΤΟΜΥ Κομοτηνής γενικών γιατρών ή παθολόγων και 2 παιδιάτρων και 15 θέσεις ΠΕ ιατρών ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας και 4 θέσεις ειδικότητας παιδιατρικής στις ΤΟΜΥ Ξάνθης.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Επίσκεψη στον αδελφοποιημένο δήμο Γκίφχορν
Επέστρεψαν από τον αδελφοποιημένο με το Δήμο Ξάνθης, Δήμο Γκίφχορν Γερμανίας, ο Δήμαρχος κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Δρεμσίζης. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αδελφοποίησης η οποία μετράει τριάντα τέσσερα χρόνια. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, είναι γεγονός είναι ότι οι σχέσεις των δύο Δήμων αναθερμάνθηκαν τα τελευταία χρόνια, αφού από το 2009 είχε να επισκεφθεί αποστολή του Δήμου Ξάνθης το Γκίφχορν, ενώ ο Ματτίας Νέρλιχ επισκέφθηκε τη Ξάνθη τρεις φορές τα τελευταία χρόνια, μια εκ των οποίων με την ποδοσφαιρική ομάδα της περιοχής, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της. Επίσης ο Δήμος Γκίφχορν συμμετείχε με αποστολή συγκροτήματος στις Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης το 2015.

Κόμματα
Συνάντηση με τον Α, Σαμαρά είχε η Β. Ελευθεριάδου
Τον πρώην Πρωθυπουργό και τέως Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας επισκέφτηκε στο πολιτικό του γραφείο στην Αθήνα , η πολιτευτής της Ν.Δ. του νομού Ροδόπης Βούλα Ελευθεριάδου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στα εθνικά θέματα. Αναφέρθηκαν στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας , όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα στιγμή , και συνομολογήθηκε πως κανείς δεν μπορεί να διαταράξει την αρμονική συμβίωση μεταξύ των χριστιανών και μουσουλμάνων κατοίκων των νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Επισημάνθηκε ωστόσο πως επιβάλλεται να θωρακιστεί περαιτέρω η περιοχή έχοντας ως αιχμή του δόρατος την ανάπτυξη . Η κυρία Βούλα Ελευθεριάδου περιέγραψε στον κ Σαμαρά την κατάσταση του νομού Ροδόπης σήμερα και παρέδωσε στον κύριο Σαμαρά μια επιστολή δέκα σημείων-προτάσεων ,προϊόν των συνεχών επαφών της με τους φορείς της Ροδόπης αλλά και τους απλούς πολίτες, ικανά να θέσουν σε αναπτυξιακή πορεία τον νομό Ροδόπης.

Στον Μουφτή Κομοτηνής η Βούλα Ελευθεριάδου
Τον Σοφολογιότατο Μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή επισκέφτηκε χθες η πολιτευτής της ΝΔ κ. Βούλα Ελευθεριάδου. «Αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ισορροπίας στην περιοχή» ανέφερε η κα Ελευθεριάδου.

Παιδεία
Βραβεύσεων συνέχεια για το 5ο Γυμνάσιο με την παραγωγή του ντοκυμαντέρ «Τα ντουρντουβάκια της Ξάνθης».
Το 5ο Γυμνάσιο Ξάνθης πρώτευσε σε έναν ακόμη πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό που διοργανώθηκε από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα με τίτλο «Κοινωνική, πνευματική και εθνική ζωή στη Μακεδονία και τη Θράκη». Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τα ντουρντουβάκια της Ξάνθης» , που ετοιμάστηκε από τους μαθητές του σχολείου Σ. Δανιηλίδη, Ρ. Καλταβερίδη και Α. Μαντάρα υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού-υποδιευθυντή του σχολείου Σ. Μακρή και τη συνεισφορά της Σ. Αυγέρη που παρείχε μέρος του αρχειακού υλικού, οι συντελεστές είχαν την ευκαιρία να φωτίσουν μια άγνωστη, αλλά ταυτόχρονα οδυνηρή πτυχή της ξανθιώτικης ιστορίας, «Τα ντουρντουβάκια».

Κοινωνία
Πορεία διαμαρτυρίας
Πορεία διαμαρτυρίας για την Μακεδονία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4η Ιουλίου στις οκτώ το βράδυ στην Κομοτηνή. Ως τόπος συγκέντρωσης έχει οριστεί η εκκλησία της Παναγίας.

Ρεμπέτικη βραδιά στο γηροκομείο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ρεμπέτικη βραδιά που διοργάνωσε το Διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» , φορέας διαχείρισης του Γηροκομείου Ξάνθης. Με ανακοίνωσή του ευχαριστεί και δημοσίως όλους όσοι βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση – αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι «ΟΛΟΙ ΟΙ ΡΕΜΠΕΤΕΣ ΤΟΥ ΝΤΟΥΝΙΑ» στον αύλειο χώρο του Γηροκομείου Ξάνθης την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018.

Μητρόπολη
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων θα Χοροστατήσει σήμερα στις επτά το απόγευμα κατά ακολουθία του εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Αγίου Ἀποστόλου Παύλου Γλυκονερίου.

Πολιτισμός
Βιβλιοπαρουσίαση
Το νέο βιβλίο της Ευαγγελίας Ευσταθίου «Αόρατο Νήμα» παρουσιάζεται σήμερα, Πέμπτη στις 8.30 το βράδυ στο Βαρόσι Art Cafe (Τσανακλή 8, 2531033937). Την εκδήλωση διοργανώνουν τα Βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης και οι Εκδόσεις Λιβάνη.

Ο alma libre στον Σιδηροδρομικό σταθμό
Μετά από 3 χρόνια απουσίας ο Alma Libre επιστρέφει στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Κομοτηνής με τη διοργάνωση milonga βγαλμένη από μια άλλη εποχή. Αύριο Παρασκευή, 29 Ιουνίου στις 8:30 μ.μ. στο Σιδηροδρομικό Σταθμός Κομοτηνής. Το ταβερνάκι «Μπουφές στο Σταθμό» θα είναι ανοιχτό για την εξυπηρέτηση όλων! Στη μουσική το μέλος του συλλόγου Ιωάννης Ραγιάς.

Κάθε μέρα στην Ξάνθη … Κάθε μέρα στη ΦΕΞ
Για το 2018 η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης οργάνωσε ένα πλούσιο πρόγραμμα με περισσότερες από 300 εκδηλώσεις. Σκοπός της ΦΕΞ είναι να διαδραματίζει έναν ενισχυτικό ρόλο στις υπάρχουσες υποδομές, να προτείνει και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ποιότητα ζωής της περιοχής μας.Στόχοι της ΦΕΞ: Δημιουργία υποδομών (Τρία (3) κτίρια με εξοπλισμό σε καθημερινή λειτουργία). Σε εξαιρετικούς χώρους, με υποδομές κι ανθρώπινο δυναμικό που εμπνέουν. Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ, ΚαπνΑποθήκη ΦΕΞ

Συναυλία στην Ξάνθη
Συναυλία με θρακιώτικους σκοπούς και τραγούδια θα δώσει αύριο στις εννέα το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης ο Χρήστος Χτζόπουλος και το μουσικό του σχήμα στο πλαίσιο του 10ου Πανελλήνιου Πανθρακικού Ανταμώματος.

Αστυνομικό Δελτίο
397 διαλέξεις σε μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

All-focus

Ολοκληρώθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία οι ενημερωτικές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας σε μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, κατά το σχολικό έτος 2017 – 2018. Οι συγκεκριμένες ενημερωτικές – προληπτικές δράσεις εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την ενημέρωση, την προστασία και την ασφάλεια των μαθητών. Καταρτισμένοι – εξειδικευμένοι αστυνομικοί της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και των έξι υφιστάμενων Διευθύνσεων Αστυνομίας (Δ.Α. Ορεστιάδας, Δ.Α. Αλεξανδρούπολης, Δ.Α. Ροδόπης, Δ.Α. Ξάνθης, Δ.Α. Καβάλας και Δ.Α. Δράμας), πραγματοποίησαν συνολικά 397 ενημερωτικές διαλέξεις σε μαθητές που φοιτούν στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής μας. Ειδικότερα, στις διαλέξεις συζητήθηκαν και αναλύθηκαν θέματα σχετικά με την οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή, την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, την πρόληψη των ναρκωτικών, τον διαδικτυακό και σχολικό εκφοβισμό, την ενδοοικογενειακή βία, καθώς επίσης και ζητήματα σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, όσον αφορά το επάγγελμα του αστυνομικού.

Επισκέψεις και προβλήματα της ΕΑΥ Ροδόπης
Πραγματοποιήθηκε σειρά επισκέψεων από το Δ.Σ. της Ε.Α.Υ. Ροδόπης , στις υπηρεσίες του νομού Ροδόπης. Κατά τις επισκέψεις ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες και τα μέλη της Ένωσης που υπηρετούν σε αυτές. Επισημάνθηκαν τα παρακάτω ζητήματα:Ορθολογική κατανομή του προσωπικού. Μη τήρηση των διατάξεων σχετικά με την χορήγηση ημερήσιων αναπαύσεων και την ανακοίνωση εβδομαδιαίας υπηρεσίας.Κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στα κρατητήρια Α.Τ. Κομοτηνής και Τ.Σ.Φ. Ιάσμου. Αντικατάσταση υπηρεσιακών οχημάτων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Ίδρυση Α.Τ. ή Α.Σ. στο μεθοριακό σημείο διαβατηριακού ελέγχου Νυμφαίας, εντός ελληνικού εδάφους και ίδρυση Α.Σ. στην παραλιακή ζώνη του νομού. Πραγματοποιήθηκε προχθές συνάντηση με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης Αστυνομικό Διευθυντή κ. ΣΕΒΔΥΝΙΔΗ Μιχαήλ και χθες συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Π.Α.Μ.Θ Υποστράτηγο κ. ΜΕΝΕΞΙΔΗ Νικόλαο κατά τις οποία τους υποβλήθηκαν υπομνήματα με τα ανωτέρω προβλήματα , τα οποία επισυνάπτονται. Αναγνώρισαν το δίκαιο των αιτημάτων δηλώνοντας ότι από πλευράς τους θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την επίλυσή τους .

Συνελήφθη 27χρονος ημεδαπός για παράνομη οπλοκατοχή
Συνελήφθη προχθές (26-6-2018) το πρωί, σε χωριό της Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ξάνθης, 27χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 27χρονο, διότι τον εντόπισαν να κατέχει 1 πιστόλι κρότου, 1 περίστροφο κρότου, 1 γεμιστήρα και 14 φυσίγγια κρότου, τα οποία και κατασχέθηκαν. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης.

Σύλληψη μεταναστών
Άνδρες της ειδικής ομάδας αντιμετώπισης μη νόμιμης μετανάστευσης του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου εντόπισαν χθες να κινείται επί της Εγνατίας οδού Κομοτηνής-Ξάνθης, πλησίον του Δυτικού κόμβου, με κατεύθυνση προς Ξάνθη ένα βαν. Σε σήμα στάσης που έγινε στον οδηγό του οχήματος, υπήκοο Βουλγαρίας, δε συμμορφώθηκε και ανέπτυξε ταχύτητα προκειμένου να αποφύγει τον επικείμενο αστυνομικό έλεγχο. Αμέσως ακολουθήθηκε από τους Αστυνομικούς και ενημερώθηκε σχετικά το R/Τ Κέντρο της Δ. Α Ροδόπης και πέντε (5) λεπτά αργότερα, ο οδηγός ακινητοποίησε το όχημα στο 7ο χλμ Παλαιάς Εθνικής Οδού Κομοτηνής – Ξάνθης. Ο ανωτέρω οδηγός-δράστης συνελήφθη από τους Αστυνομικούς που ακολουθούσαν. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του οχήματος, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω οδηγός-δράστης, μετέφερε – προωθούσε στο εσωτερικό της Χώρας δεκαπέντε (15) μη νόμιμους μετανάστες υπηκόους Πακιστάν, εκ των οποίων ένας (1) άνδρας ενήλικας και δεκατέσσερις (14) ασυνόδευτους ανήλικους, οποίοι και συνελήφθησαν. Οι μη νόμιμοι μετανάστες δήλωσαν ότι εισήλθαν στη Χώρα μας από άγνωστη παρέβρια περιοχή του Έβρου και είχαν προορισμό την Αθήνα.

Φωτιά σε δύο σπίτια

Φωτογραφία Πυροσβεστική

Κάηκε ολοσχερώς κατοικία στον Ίασμο της Ροδόπης, παρά την παρέμβαση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας χθες το βράδυ. Παρόμοιο περιστατικό με μικρότερες όμως ζημιές σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και στη Μαρώνεια της Ροδόπης.

Αθλητικά
Πανελλήνια διάκριση για τον Ορειβατικό Σύλλογο Κομοτηνής
Μια ακόμη σημαντική διάκριση πέτυχαν το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής, καθώς ο Σύλλογός τους για 2η συνεχόμενη χρονιά κατετάγη 2ος στην πανελλήνια κατάταξη, 1,5 βαθμό μόλις πίσω από τον Ορειβατικό Σύλλογο της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σε 83 συλλόγους από όλη την χώρα. «Είναι μια τιμητική θέση για όλη τη Θράκη » σημειώνει ο πρόεδρος του Ο.Σ. Κομοτηνής, ο κος Γιώργος Πετροσιάν σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κάποια οικονομική απολαβή, πίσω από την προσπάθεια, αλλά πολύ αγάπη για το αντικείμενο και ακριβώς γι αυτό ξεχωρίζουν οι Σύλλογοι εκείνοι που μπορούν να φτάσουν ψηλά.

Καιρός
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση από το βράδυ προβλέπει η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, εκδόσεις λιβάνη, ηλεκτρονική, gov, ογα, τραπεζες, οφειλή, ελγα, ξανθη, σαμαρας, αθηνα, ελλαδα, ιουνίου, art, cafe, σχολεια, συλληψεις, ημεδαπός, βαν, χλμ, θεσσαλονικη, κος, ΕΜΥ, ert, εθνικη τραπεζα, θεματα πανελληνιων, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, καιρος, τελη κυκλοφοριας 2015, αστυνομικο τμημα, δικαιολογητικα, ημεδαπός, φυσιγγια, ηλεκτρονική, αγροτικη τραπεζα, αιτηση, αιχμη, γηροκομειο, εθνικη, ελγα, θρακη, καθημερινη, μουσικη, ντοκιμαντερ, ογα, πλαισιο, προγραμμα, τραγουδια, αγαπη, αγροτικη, αγωγη, αξιζει, βιβλιο, βραδια, βραδυ, γεγονος, γινεται, διευθυνση, δημος, δωσει, διαδικτυο, δυναμικο, δοθηκε, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ευσταθιου, υπαρχει, εκδόσεις λιβάνη, εκκλησια, εξι, εξυπηρετηση, εποχη, επτα, επιτυχια, ετος, ζωη, ζωης, ζωνη, ιδρυση, υπηρεσιες, ιστορικο, εκδοσεις, κυρια, κος, κτιρια, κυκλοφοριακη αγωγη, λιβανη, μακεδονια, ομαδα, οδηγος, οκτω, οχηματων, οχημα, πακισταν, πεμπτη, ποιοτητα, προβληματα, προσληψεις, πρωι, ρεμπετικο, ρυθμιση, ρολο, συνεχεια, σειρα, σπιτι, συλλογοι, τεως, χρηστος, χλμ, ιωαννης, οφειλή, art, ασφαλεια, βαν, μποφορ, cafe, εννεα, ενωση, εθνικα θεματα, gov, χωρα, ιδιαιτερο, ιουνίου, κυριακη, σημα, τριαντα, τραπεζα, θεματα, θερμοκρασια, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα
Κομοτηνή, 28-6-2018 Πρωινή Ενημέρωση,komotini, 28-6-2018 proini enimerosi