Κομοτηνή: Ο Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα

12:15 3/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε και επίσημα την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας, στις 7-8 Δεκεμβρίου. Αυτή είναι η πρώτη φορά έπειτα από 65 χρόνια που Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί την Ελλάδα. Το πρωί του Σαββάτου ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς, παρέδωσε την επίσημη πρόσκληση του Προκόπη Παυλόπουλο στον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης θα συζητηθούν διμερή και περιφερειακά θέματα, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών για την επίσκεψη Ερντογάν

EPA/GEORGI LICOVSKI

Tην ανάγκη κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Θράκης από την Ελλάδα τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ερωτηθείς για την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν. Παράλληλα, πρόσθεσε: «Να μη τους αντιμετωπίζουμε όλους σαν να είναι το ίδιο και το αυτό, είναι πάνω απ’ όλα Έλληνες πολίτες και με τα μέτρα της οικονομικής πολιτικής ανάπτυξης της Θράκης θα διασφαλίσουμε να βλέπουν το μέλλον τους μέσα σ’ αυτή την περιοχή, σε αυτή τη χώρα» ανέφερε για τους κατοίκους της περιοχής.
Σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη Θράκη ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «θα θελήσει να ανεβεί, είναι ολοφάνερο» σημειώνοντας παράλληλα ότι και ο ίδιος όταν πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη πηγαίνει και βλέπει τον Πατριάρχη. «Αλλά αν πάει και εφόσον συμφωνηθεί να πάει» -πρόσθεσε- «θα πάει με τρόπο -που του εξήγησα και του ίδιου- να μην βλάπτει τις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας, γιατί πρέπει να γίνει ένα ταξίδι που να ωφελήσει αυτές τις σχέσεις. Να μη βλάψει την εικόνα της Τουρκίας στην Ευρώπη, αλλά η συμπεριφορά και οι συμφωνίες να είναι τέτοιες που να φτιάχνει την δική του εικόνα στην Ευρώπη. Είναι ένα θέμα που ο ίδιος θα επιλέξει και ελπίζω να επιλέξει με σωστό τρόπο».

Και οι αντιρρήσεις
«Η Τουρκική εξωτερική πολιτική με στρατηγική που τη διέπει ξεκάθαρη στοχοθέτηση, συνέπεια, συνέχεια και συστηματικότητα επιμένει κερδίζοντας συνεχώς χώρο. Αντίθετα η Ελληνική πλευρά αντιδρά αποσπασματικά, πρόχειρα, βιαστικά και συνήθως υποταγμένη στα προσωπικά πάθη και τα μικροκομματικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα συνεχώς να χάνει έδαφος ακόμα κι όταν έχει όλο το δίκιο με το μέρος της.» ανέφερε σε σχόλιο του στην εφημερίδα «Χρόνος» ο πρώην Υπουργός Ε. Στυλιανίδης σημειώνοντας πως «Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένω πεισματικά στη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη. Είναι πλέον αναγκαιότητα η χάραξη μια ενιαίας και διαχρονικής, διακομματικής και συνεπούς Εθνικής Στρατηγικής, αν θέλουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις και να μην τις ακολουθήσουμε ως ουραγοί.»

Στο Τζαμί για προσευχή
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν θα αφιχθεί στη Θράκη την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, αφού ολοκληρώσει τις επαφές του στην Αθήνα. Σύμφωνα με την είδηση του «Αζινλίκτσα» ο Ερντογάν και το επιτελείο του, μετά την άφιξη τους στο Αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης θα επισκεφτούν την Κομοτηνή για να πραγματοποιήσουν την προσευχή της Παρασκευής.

Ο Τούρκος Πρόεδρος και οι συνακόλουθοι του θα πραγματοποιήσουν στο Τζαμί «Κιρ Μάχαλλε», αντί για το Εσκί Τζαμί, την προσευχή της Παρασκευής.

Μετά την προσευχή ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και οι συνακόλουθοι του θα επισκεφτούν το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής όπου θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της μειονότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα