Κομοτηνή:1-8-2018 Πρωινή Ενημέρωση

07:19 1/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική
29 Δήμοι δεν έχουν συνεργαστεί για την οριοθέτηση των οικιστικών περιγραμμάτων
Τροπολογία για παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών και την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες, αλλά και στη δυνατότητα των δήμων να οριοθετήσουν τα όρια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων στα χαρτογραφικά υπόβαθρα που χρησιμοποιούνται για την κατάρτισή τους καταθέτει σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Δίνεται παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου στην ανάρτηση δασικών χαρτών για κάποιες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες η Καβάλα

και η Ξάνθη. Όπως έγινε γνωστό στην περίοδο έως 27 Αυγούστου θα ολοκληρώσουν την οριοθέτηση 15 Δήμοι οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για την πραγματοποίηση της υποχρέωσης αυτής αλλά είχαν εκκρεμότητες, ανάμεσα τους και ο δήμος Ξάνθης.

Αναδρομικά ποσά σε συνταξιούχους
Σε 196.897 συνταξιούχους θα πιστωθούν αύριο Πέμπτη τα αναδρομικά ποσά που προέκυψαν από την αλλαγή στην παρακράτηση της εισφοράς του Ν. 3986/2011 υπέρ του ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές τους συντάξεις. Τα ποσά των αναδρομικών είναι έως και 100 ευρώ για 22.990 συνταξιούχους, από 101 έως 300 ευρώ για 120.087 συνταξιούχους, από 301 έως 700 ευρώ για 48.695 συνταξιούχους και από 701 έως 1.228 ευρώ για 5.125 συνταξιούχους. Συνολικά, για το 60% των δικαιούχων, τα αναδρομικά κυμαίνονται από 150 έως 350 ευρώ.

Περιφέρεια
1ο Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης»
Στη διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους» προχωρά η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Πρόκειται, όπως εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικίδης για μία νέα προσπάθεια, ανάδειξης της παραθαλάσσιας ομορφιάς της περιοχής μας και συγκεκριμένα της παραλιακής γραμμής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων. Το «1ο Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους» θα πραγματοποιηθεί από 30 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει Ομιλίες και έκθεση Φωτογραφίας στον υπαίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, Εθελοντικό καθαρισμό του λιμανιού και παράπλευρης ακτής στο Λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους Μαρώνειας με παράλληλες δράσης καλλωπισμού, Επίδειξη σκαφών, Γιορτή παραδοσιακής τοπικής γαστρονομίας, Μουσικές Εκδηλώσεις και μουσική θεατρική παράσταση , στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας.

Οικονομία
Υπηρεσία μιας στάσης
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση: «Καθορισμός διαδικασιών, Προϋποθέσεων, Τεχνικών Λεπτομερειών και λοιπών θεμάτων σχετικά με τη λειτουργία των υπηρεσιών μιας στάσης για τη σύσταση εταιριών» όπως το Επιμελητήριο Ξάνθης που αποτελεί “Υπηρεσίας μιας στάσης”. Ως Υπηρεσία Μίας Στάσης ορίζεται το ένα και μοναδικό σημείο στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να πραγματοποιήσει πρωτότυπη σύσταση εταιρείας.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Επίσκεψη FUORIVIA στην Κομοτηνή
Στο πλαίσιο του “EgnatiaProject” του πολιτιστικού φορέα «Fuorivia» από την Πάντοβα Ιταλίας, εθελοντές φοιτητές και καθηγητές περπατούν τα τελευταία χρόνια στην διαδρομή της αρχαίας Εγνατία Οδού, καταγράφοντας στοιχεία και δεδομένα αναφορικά με την Εγνατία Οδό. Το φετινό καλοκαίρι θα διασχίσουν το τμήμα της Εγνατία από την Καβάλα έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι εθελοντές του «Fuorivia» θα βρίσκονται αύριο στην Κομοτηνή. Στο πλαίσιο της παραμονής τους στην Κομοτηνή, ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης διοργανώνουν επίσκεψη στον ιστορικό πυρήνα της πόλης και το Μουσείο Κομοτηνής, καθώς και ημερίδα στο Πολυλειτουργικό του Δήμου Κομοτηνής.

Υγεία
Καταπολέμηση κουνουπιών αεροψεκασμοί
Στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών που διενεργεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, θα διενεργηθεί σήμερα αεροψεκασμός ακμαιοκτονίας στον Ίασμο της Ροδόπης μετά την δύση του ηλίου και για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τις 2 ώρες. Οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να κυκλοφορούν στο φυσικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης του ψεκασμού.

Κοινωνία
Συνεχίζονται οι επαφές για την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων
Το Δ.Σ. της Ένωσής Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης πραγματοποίησε συναντήσεις με αντιπροσωπία της Ν.Ε. Ροδόπης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με το μέλος της Κ.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Δημήτριο Χαρίτου , με αντιπροσωπία της Ν.Ε. Ροδόπης Κινήματος Αλλαγής και με αντιπροσωπία της ΝΟΔΕ Νέας Δημοκρατίας Ροδόπης. Επίσης, είχε προηγηθεί συνάντηση με αντιπροσωπία της Τ.Ε. Ροδόπης του Κ.Κ.Ε.. Κατά τις συναντήσεις εκφράστηκε η δυσαρέσκειά για την εξαίρεση των Αστυνομικών από τις τροπολογίες που αφορούν στην επέκταση του επιδόματος των 100 ευρώ και στην δυνατότητα συνυπηρέτησης των συζύγων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με τα όμοια των Σωμάτων Ασφαλείας. Τέλος συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που απασχολούν την Ένωσή μας και τα μέλη της.

Ανακοίνωση
Το ΝΠΔΔ «Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης Δήμου Κομοτηνής» καλεί τις ωφελούμενες μητέρες που εντάσσονται στο πρόγραμμα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» για το σχολικό έτος 2018-2019 να προσέρχονται στα γραφεία του Κ.Ε.Μ.Ε.Α Δήμου Κομοτηνής (Γρ. Μαρασλή 1, 1ος Όροφος) από την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018 έως και την Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018 και ώρες από τις 8:00 π.μ μέχρι 14.30 μ.μ. για να καταθέτουν τις αιτήσεις-δηλώσεις ενδιαφέροντος για την επιλογή των δομών και τμημάτων. Οι ωφελούμενες μητέρες θα πρέπει να έχουν μαζί τους εκτυπωμένο το voucher που εκδίδεται μέσω της σελίδας της Ε.Ε.Τ.Α.Α., τον κωδικό πιστοποίησης και την ταυτότητά τους. Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση παρακαλώ επικοινωνήστε στο τηλ: 25310 23175 & 25310 72414 ή απευθυνθείτε στα γραφεία του Ν.Π. Γρ. Μαρασλή 1, στο Πολυλειτουργικό.

Καταγγελία της «Ένωσης»
Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» καταγγέλλει τις εικόνες που παρουσίασαν δομές Δήμων της χώρας, με δεκάδες γονείς – εργαζόμενοι να συγκεντρώνονται από τα ξημερώματα έξω από τα αρμόδια γραφεία, προκειμένου να παραλάβουν το πολυπόθητο voucher και να ολοκληρώσουν τις εγγραφές των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς, για τη νέα σχολική χρονιά. «Η συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή επιβάλει στους «διαχειριστές – διεκπεραιωτές» κάθε είδους γραφειοκρατικών διαδικασιών να επιδεικνύουν τον ανάλογο σεβασμό στους εργαζόμενους χρήστες αυτών των κοινωνικών προνοιών.» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών την Τετάρτη στους Προσκυνητές
Πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών διοργανώνει σήμερα στους Προσκυνητές ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων του ετήσιου προγράμματος του Κέντρου Κοινότητας Μαρωνείας Σαπών. Θέμα της συνάντησης: «Ας μιλήσουμε για εμάς…» Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών Προσκυνητών στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου στους Προσκυνητές, στις 7.30μμ . Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου οι γυναίκες να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, να προβληματιστούν γύρω από τη σύνθετη κοινωνική τους ταυτότητα, τα προβλήματα των οικογενειών τους και να τονωθεί η αυτοπεποίθησή τους. Οι γυναίκες, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εξοικειώνονται με τεχνικές λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας και παίρνουν μέρος σε βιωματικές ασκήσεις με σκοπό την ενίσχυση των γνώσεων τους και των ικανοτήτων τους.

Εκκένωση της Παλιάς Πόλης
Την περίπτωση ο Δήμος Ξάνθης να οργανώσει μια άσκηση εκκένωσης της Παλιάς Πόλης στην περίπτωση πυρκαγιάς στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης προτείνει ο μηχανικός, πρώην περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της παράταξης “Κοινωνία Δημοτών”, Δημήτρης Χαϊτίδης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb.

Μητρόπολη
Πρόγραμμα Μητροπολίτη
Στην ακολουθία του εσπερινού και ἐν συνεχείᾳ του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος πρός τήν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής θα χοροστατήσει σήμερα στις επτά το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

Ανακοίνωση
Λαϊκή αγορά Πόρτο Λάγος
Δεν θα πραγματοποιηθεί η λαϊκή αγορά στο Πόρτο Λάγος την Κυριακή, λόγω της Εορτής του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσις Του Σωτήρος στο Πόρτο Λάγος την Δευτέρα 6 Αυγούστου.

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Οι Τέσσερις Εποχές στο αρχαίο θέατρο
Οι Τέσσερις Εποχές του Antonio Vivaldi θα ερμηνευθούν από την ορχήστρα εγχόρδων και την πεντάφωνη χορωδία του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης σήμερα στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Μαρώνειας Σαπών . Το σύνολο διευθύνει ο Αρχιμουσικός Θανάσης Τρικούπης. Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Μαρώνειας Σαπών ,της ΔΚΕΠΠΑΚ του Δήμου Κομοτηνής και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ροδόπης. Να σημειωθεί ότι η μετάβαση του κοινού στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου θα γίνει με λεωφορείο από τις 7 30 μμ το απόγευμα από το χώρο της διασταύρωσης και η επιστροφή ομοίως μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Βραδιά μπύρας

Βραδιά μπύρας διοργανώνεται σήμερα στις 9 και μισή το βράδυ στο άλσος Πάρκο της Αγίας Παρασκευής από τους υπευθύνους του Ξενοδοχείου «Δημόκριτος». Ο DJ Αντώνης Καμπουρίδης θα αναλάβει τη μουσική επιμέλεια της βραδιάς.

Συναυλία με τον Χρήστο Χατζόπουλο
«Συναυλία κάτω από τον Βράχο» των Πετρωτών θα δώσει ο Χρήστος Χατζόπουλος και το μουσικό του σχήμα την Παρασκευή 3 Αυγούστου στις οκτώ το βράδυ.

Αστυνομικό δελτίο
Νεκρός 40χρονος αγρότης
Τραγικό τέλος βρήκε ένας 40χρονος αγρότης στην περιοχή της Χρυσούπολης και συγκεκριμένα στο Ερατεινό του δήμου Νέστου το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Ιουλίου 2018, όταν τον καταπλάκωσε το τρακτέρ του. Ο άτυχος άνδρας είχε πάει για εργασίες στο χωράφι του, όταν από άγνωστο λόγο το όχημα ανετράπη, τη στιγμή που έκανε όπισθεν, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Σύλληψη 51χρονου αλλοδαπού για κλοπή
Συνελήφθη προχθές το μεσημέρι, στην Ξάνθη 51χρονος αλλοδαπός, διότι εισήλθε σε κατάστημα στην πόλη της Ξάνθης και αφαίρεσε ένα κινητό τηλέφωνο. Η πράξη του έγινε αντιληπτή από υπαλλήλους του καταστήματος και ακινητοποιήθηκε από ειδοποιηθέντες αστυνομικούς. Το αφαιρεθέν κινητό τηλέφωνο παρελήφθη από τους υπαλλήλους του καταστήματος.

Συνελήφθησαν 5 άτομα κατηγορούμενα για κατοχή ναρκωτικών
Συνελήφθησαν στην Ξάνθη μια 42χρονη και μια 35χρονη, διότι εντοπίστηκαν να κατέχουν δύο συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 3,4 γραμμαρίων. Κατασχέθηκαν όλες οι παραπάνω ποσότητες ναρκωτικών.

Συνελήφθη διακινητής, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθη προχθές (30-7-2018) το πρωί, στο νομό Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 20χρονος αλλοδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες. Ειδικότερα, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 20χρονο οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς. Στην προσπάθειά του να αποφύγει τη σύλληψη ο οδηγός εξήλθε από την Εγνατία Οδό και κατευθύνθηκε στον Ίασμο Ροδόπης, ενώ στη συνέχεια εισήλθε ξανά στον κόμβο Ιάσμου της Εγνατίας Οδού. Τελικά ακινητοποίησε το όχημα και τράπηκε πεζός σε φυγή, κινούμενος σε παρακείμενη αγροτική περιοχή, πλην όμως εντοπίστηκε άμεσα από τους αστυνομικούς και συνελήφθη. Σε έλεγχο που ακολούθησε στο όχημα, διαπιστώθηκε ότι ο δράστης, μετέφερε με αυτό, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες.

Αθλητικά
Ενισχύεται η ΑΕ Κομοτηνής
Δύο ακόμη νέες μεταγραφές ανακοίνωσε η Α.Ε. Κομοτηνής, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την συμμετοχή της στο πρωτάθλημα της Volleyleague. Πιο αναλυτικά, η Αθλητική Ένωση Κομοτηνής ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας με τον αθλητή Νίκο Χριστόφα (1,99, κεντρικός, 25 ετών) και με τον Κώστα Δαλακούρα (Ακραίος, 1.97).

Διάθεση των καρτών μελών
Ξεκινά σήμερα η διάθεση των καρτών μελών του Α.Ο. ΞΑΝΘΗ Π.Α.Ε. για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Οι τιμές της κάρτας μέλους ανά θύρα. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα της απόκτησης της κάρτας μέλους και ηλεκτρονικά, μέσω viva.gr. Οι περσινοί κάτοχοι καρτών έχουν προτεραιότητα για δικαίωμα ανανέωσης μέχρι και την Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της κάρτας μέλους είναι η προσκόμιση της Αστυνομικής Ταυτότητας και του ΑΜΚΑ (σε έντυπη μορφή).

4 και 5 Αυγούστου στην παραλία Αρωγής
Για 3η συνεχόμενη χρονιά θα διεξαχθεί το τουρνουά beach volley, που τείνει να γίνει θεσμός στο Beach Bar Crab το διήμερο 4 και 5 Αυγούστου. Εμπνευστής και διοργανωτής του τουρνουά είναι ο αρχηγός της Αθλητικής Ένωσης Κομοτηνής, Κώστας Δεληγιαννίδης, που οραματίστηκε τη διεξαγωγή ενός event, στην παραλία Αρωγής, με στόχο τη διασκέδαση όλων αλλά και το πλούσιο θέαμα από αθλητές που έχουν διακριθεί στο συγκεκριμένο άθλημα σε πανελλήνιο επίπεδο.

Καιρός
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 ως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί: από 17 ως 33 βαθμούς Κελσίου.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, beach bar, καβαλα, ξανθη, εκκρεμότητες, νέα, θεατρο, καλοκαιρι, νοδε, νπδδ, voucher, διευκρίνιση, τηλ, ενωση, συλληψεις, συμμετοχή, viva, αμκα, beach, volley, συγκεκριμένο, καιρος, ert, εφημεριδα δημοκρατια, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, ογα επιδοματα, αλλαγη ωρας 2013, αμκα μου, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, εχω αμκα, η ζωη εν ταφω, δημος ξανθης, ξανα, voucher, εικονες, θεμα, μουσικη, νπδδ, πλαισιο, προγραμμα, τηλεφωνο, αγορα, αγροτικη, αιτησεις, αλσος, αυτοπεποιθηση, βραδυ, γινει, γονεις, γραφεια, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δημος, δηλωσεις, διευκρίνιση, δωσει, διημερο, εγινε, εγνατια, εγγραφες, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκκρεμότητες, εποχες, επτα, ετος, εφημεριδα, εφορεια, ζωη, υπηρεσια, ιστορικο, κελσιου, κινητο, κλοπη, λαγος, λειτουργια, λεωφορειο, λογο, μηχανικος, νικο, νοδε, ξημερωματα, οδηγος, οκτω, ορια, οχημα, πεμπτη, περιβαλλον, προβληματα, πρωι, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συλληψη, συμμετοχή, ταυτοτητα, τηλ, τμημα, τρακτερ, φεστιβαλ, φυγη, φυσικο, χρηστος, ωρες, αγνωστο, ατυχος, beach, μποφορ, δημητρης, δικαιωμα, ενωση, γιορτη, ηλεκτρονικα, υπουργειο, beach bar, κωστας, κυριακη, ορχηστρα, σημα, θανασης, θερμοκρασια, viva, viva.gr, volley
Τυχαία Θέματα