Κορονοϊός: Αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα επιμόλυνσης – Τι λένε οι ειδικοί

13:32 25/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μετά την χθεσινή ανακοίνωση, από το Χονγκ Κονγκ, για την πρώτη επιβεβαιωμένη επιμόλυνση του νέου κορονοϊού, Ολλανδία και Βέλγιο δημοσιεύουν και αυτές από ένα περιστατικό επιμόλυνσης.

Ειδικότερα στην Ολλανδία, πρόκειται για έναν ηλικιωμένο άντρα, με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ενώ στο Βέλγιο πρόκειται για έναν ασθενή που φέρει ήπιας μορφής συμπτώματα.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι για αυτή τη νέα

είδηση.

Σύμφωνα με την Ολλανδή ιολόγο Μάριον Κούπμανς, ο υποτροπιασμός της νόσου είναι ένα αναμενόμενο φαινόμενο. Όμως μια πραγματική επιμόλυνση απαιτεί γενετικό έλεγχο του ιού και στην πρώτη και τη δεύτερη μόλυνση ώστε να ελεγχθεί αν ο ιός διαφέρει στις δύο περιπτώσεις. Η Κούπμανς σχολίασε: «το γεγονός ότι εμφανίζεται κάποιος με επιμόλυνση δεν με ανησυχεί…πρέπει απλά να δούμε αν αυτό θα συμβαίνει συχνά».

Αντιθέτως ο Βέλγος ιολόγος Μαρκ Βαν Ρανστ τόνισε πως το γεγονός της επιμόλυνσης «δεν είναι καλά νέα». Εξήγησε πως τα αντισώματα του ασθενή από την πρώτη μόλυνση δεν επαρκούν, ώστε να αποτρέψουν την επιμόλυνση με ένα ελαφρά διαφορετικό στέλεχος του ιού. Συμφώνησε πάντως με την Ολλανδή συνάδελφό του πως πρέπει να μελετήσουν την σπανιότητα ή την συχνότητα των επιμολύνσεων.

Στο πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό επαναμόλυνσης ασθενούς με SARS-CoV-2 αναφέρθηκε ο επιδημιολόγος Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Χρησιμοποιώντας ανάλυση της γενετικής ακολουθίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 που ευθύνεται για την επαναμόλυνση, είναι διαφορετικό -κυρίως κατά 24 νουκλεοτίδια- σε σχέση με το αρχικό στέλεχος που είχε μολυνθεί ο ασθενής.

Πέραν των σημειακών αλλαγών στην αλληλουχία, υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των δυο στελεχών και φαίνεται πως η επαναμόλυνση οφείλεται στο στέλεχος του ιού που εξαπλώνεται στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι» σημειώνει.

«Πριν από αυτό το περιστατικό, οι ερευνητές πίστευαν ότι οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19 έχουν πιθανώς ανοσία σε όλα τα στελέχη του. Η επαναμόλυνση είναι αρκετά συχνό φαινόμενο και με άλλους εποχικούς κορονοϊούς και αυτά τα νέα δεδομένα, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες ορίζουν την ανοσία στον SARS-CoV-2. Υπάρχουν πλέον αρκετά στοιχεία ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων εξασθενούν σε ορισμένους ασθενείς μετά από μερικούς μήνες, και ίσως να πρέπει να εμβολιάζονται και οι ασθενείς που έχουν νοσήσει. Ίσως να είναι χρήσιμο να συμπεριληφθούν και πρώην ασθενείς στις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια» τονίζει.

Πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό επαναμόλυνσης ασθενούς με SARS-CoV-2 Ένας υγιής 33χρονος έχει προσβληθεί από τον…

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα