Λαμπρά εγκαίνια στην Πινακοθήκη Λάρισας

12:05 2/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Ενθουσιασμός και έκπληξη χαρακτήρισαν την τελετή εγκαινίων της Επανασχεδιασμένης Έκθεσης με τα έργα της Συλλογής Κατσίγρα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, την περασμένη Κυριακή. Μετά από 16 χρόνια, η Συλλογή Κατσίγρα ξανά παρουσιάστηκε στο κοινό μέσα από μια νέα αφήγηση που στην καρδιά της έχει τον τόπο, τους ανθρώπους και την μεταξύ τους σχέση ιστορικά.

Η Συραγώ Τσιάρα , Επιμελήτρια της Μόνιμης Συλλογής Κατσίγρα, με τη σύγχρονη μουσειολογική της μελέτη θέλησε να φωτίσει την προσωπικότητα

του συλλέκτη και μεγάλου δωρητή, αλλά και να βάλει τον επισκέπτη να «αισθανθεί» τα έργα με τρόπο βιωματικό, μέσα από τις προσωπικές του αναφορές για τον τόπο τον θεσσαλικό.

Μέσα από σημαντικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις και δομημένη σε 4 βασικές έννοιες, «Το Πνεύμα του Τόπου», τα «Ιδανικά πλάσματα», την «Οικειότητα» και την «Αγωνιστικότητα» τα 188 έργα τέχνης της μόνιμης συλλογής δεν αντιμετωπίζονται μόνο ως φορείς αισθητικής αξίας, αλλά και ως πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την οργάνωση των κοινωνικών σχέσεων, καθώς και την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον.

Την τελετή των εγκαινίων άνοιξε η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, Άννυ Ψάρρα, περιγράφοντας το άνοιγμα της Πινακοθήκης στο κοινό, τα σχολεία, τους φορείς πολιτισμούς της πόλης, τις συνεργασίες με άλλα μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τις εξαιρετικές περιοδικές εκθέσεις που φιλοξένησε τα τελευταία χρόνια και σήμερα με την επανασχεδιασμένη μόνιμη σύλλογη τη δυναμική που αποκτά ακόμη εντονότερα.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης που αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Βουλής για εξωστρέφεια στην μετά μνημονιακή εποχή, στη μάχη που δίνει με όπλα και τον πολιτισμό να δημιουργήσουμε αντισώματα στο φόβο και όλα αυτά που δημιούργησε η κρίση, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής υφυπουργός Πολιτισμού ο οποίος είπε ότι στην επανασχεδιασμένη έκθεση δεν έγινε απλώς μια διευθέτηση, αλλά υλοποιείται η αντίληψη που θέλει το μουσείο εξωστρεφές στην κοινωνία. Ο κ.Στρατής αναφέρθηκε και σε μια εξαιρετική μεταξύ των σύνδεση, του Διαχρονικού Μουσείου (ΥΠΠΟ), του Μουσείου Κατσίγρα (Δήμος Λαρισαίων) και του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας: Ο Γιώργος Κατσίγρας που δώρισε τα έργα του στη Δημοτική Πινακοθήκη είχε φυλακιστεί στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, όταν λειτουργούσε ως φυλακή για τους αντιστασιακούς, πολλοί από τους οποίους εκτελέστηκαν στο Μεζούρλο, όπου χτίστηκε το Διαχρονικό.

Ο Πρόεδρος της Πινακοθήκης-Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα Απ.Καλογιάννης υπογράμμισε τη σημασία του νέου σχεδιασμού για το μέσο κοινό, λέγοντας ότι με απλό τρόπο μέσα από τα εκθέματα η τέχνη μπορεί να «διαχυθεί» σε όλους και όχι μόνο σε ένα πιο εξειδικευμένο κοινό. Η επανασχεδιασμένη Μόνιμη Συλλογή Κατσίγρα διαμορφώνει μια νέα κουλτούρα, ανέφερε ο δήμαρχος Λαρισαίων.

Στην επανασχεδιασμένη έκθεση ο επισκέπτης βλέπει το γραφείο του Γιώργου Κατσίγρα όπως ακριβώς ήταν, με τα αυθεντικά έπιπλα που σχεδίασε ο Τσίλλερ για τον Σλήμαν και τα οποία αγόρασε ο Λαρισαίος γιατρός από παλαιοπωλείο στην Αθήνα.

Ο επισκέπτης που θα βρεθεί στην Πινακοθήκη θα δει εντελώς νέα πράγματα, όπως οι καναπέδες μέσα στους εκθεσιακούς χώρους όπου οι επισκέπτες κάθονται και απολαμβάνουν τη συλλογή Κατσίγρα, βλέποντας μάλιστα σε ειδικό χώρο και βίντεο πάνω στους τοίχους με έργα της συλλογής.

Επιπλέον, ο επισκέπτης, εκτός από τα εμβληματικά έργα της συλλογής, βλέπει για πρώτη φορά και 30 ακόμη που ως τώρα βρίσκονταν στα ντεπό της Πινακοθήκης.

Η Συλλογή Γ. Ι. Κατσίγρα, δωρεά του γνωστού χειρουργού και συλλέκτη στην πόλη της Λάρισας είναι μοναδική για τα δεδομένα της ελληνικής περιφέρειας. Περιλαμβάνει συνολικά 781 έργα σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών από τα μέσα του 19ου ως τα μέσα του 20ου αιώνα που καλύπτουν σχεδόν όλη την ιστορία της νεοελληνικής τέχνης με καλλιτέχνες όπως ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Νικόλαος Καντούνης, ο Ιακωβίδης, ο Φωκάς, ο Χειμωνάς, ο Παρθένης, ο Μαλέας, ο Τριανταφυλλιδης, ο Γιολδασης, ο Γουναρόπουλος, ο Αστεριαδης, ο Μόραλης, ο Ψυχοπαίδης, ο Τάσος και πολλοί άλλοι.

Στα εγκαίνια, εκτός από πολλούς λαρισαίους, παραβρέθηκαν ο Κώστας Αγοραστός, που αναφέρθηκε στη νέα δυναμική που αποκτά η Πινακοθήκη, ο Βασίλης Κόκκαλης, οι βουλευτές Λάρισας Ν.Παπαδόπουλος, Χρ.Κέλλας και Μ. Χαρακόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη, δήμαρχοι και πολλοί ακόμη.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα