Λύση στη λειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας

19:56 17/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Tη συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που επιτεύχθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και τις διαπραγματεύσεις όλων των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων, παρουσίασε ο υπουργός, Πάνος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή, στη συζήτηση επί της τροπολογίας 450, που κατέθεσαν βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ για
το θέμα.Στα ναυπηγεία παραδίδονται τρεις πυραυλάκατοι του Πολεμικού Ναυτικού και ξαναπιάνουν δουλειά περίπου 1.000 εργαζόμενοι. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των εργαζομένων Θανάσης Δανούσης, ευχαρίστησε προσωπικά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη δεύτερη ευκαιρία που τους δίνεται.

Στη Βουλή

Δεκτή έκανε ο υπ. Άμυνας την τροπολογία που κατατέθηκε από βουλευτές της Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ η οποία αφορά στη συνέχιση χρηματοδότησης της κατασκευής τριών πυραυλάκατων του Πολεμικού Ναυτικού από τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

«Η εθνική άμυνα χρειάζεται και υποβρύχια και πυραλαύκατους. θα δουλέψουμε και με εκπροσώπους εργαζομένων να πάρουμε τα πλοία και να διασώσουμε τον βραχίονα της βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα. που βρίσκεται σε συρρίκνωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπ. Άμυνας.

Όπως ανέλυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, με τη συμφωνία-πλαίσιο επιτυγχάνονται τα εξής:

1ον) Δεν κλείνουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και λειτουργούν άμεσα.

2ον) Οι 1.000 εργαζόμενοι εργάζονται κανονικά, δεν χάνουν τη δουλειά τους.

3ον) Οι πυραυλάκατοι, αναγκαίες για το Πολεμικό Ναυτικό, αρχίζουν να παραδίδονται με νέο πρόγραμμα. Δεσμεύουμε την εργοδοσία να παραδώσει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τα πλοία με πρώτο την πυραυλάκατο Ρίτσο.

4ον) Δεν υπάρχει αύξηση τιμήματος παρά αυτά που ζητάει η εργοδοσία.

5ον) Υπογράφηκε συμφωνία-πλαίσιο για πληρωμή των εργαζομένων, παράδοση των πυραυλακάτων με χρονοδιαγράμματα πληρωμών και εργασιών.

6ον) Θα υπογραφεί σύντομα και τροποποίηση της σύμβασης χωρίς αύξηση τιμήματος, η οποία βεβαίως τροποποίηση της σύμβασης θα έρθει στη Βουλή.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως ο ανάδοχος θα καταβάλλει αμέσως τα δεδουλευμένα κα έτσι οι περίπου 1000 εργαζόμενοι θα συνεχίσουν κανονικά εργασία τους.
Νωρίτερα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης στον οποίο εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης.

«Μια μονάδα εξαθλιωμένη θα γίνει η ατμομηχανή της χώρας. Εξαρτάται και από εμάς τους εργαζόμενους να στηρίξουμε την προσπάθεια και καλούμε και τους έλληνες εφοπλιστές να στηρίξουν από την πλευρά τους την προσπάθεια αυτή.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος σωματείου εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, Θανάσης Δανούσης.

Με τη τροπολογία ορίζεται ως ενδιάμεσος φορέας, που θα αξιολογεί την αντιστοιχία μεταξύ του εκάστοτε οφειλόμενου και καταβληθέντος συμβατικού τιμήματος με το εκτελεσθέν έργο και τις πραγματοποιηθείσες από τη ναυπηγική μονάδα πληρωμές ή δαπάνες, το Σώμα Ορκωτών Λογιστών. Το Σώμα εφόσον αιτιολογεί την όποια αντιστοιχία, θα γίνεται δυνατόν να καταβάλλονται πληρωμές για την αποπεράτωση των εν εξελίξει παραγγελιών του Πολεμικού Ναυτικού.
Keywords
Τυχαία Θέματα