Μαζί για το Βόλο: Τι μπορεί να κάνει ο δήμος για την μη εξάπλωση του κορονοϊού

21:01 24/3/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» σε ανακοίνωσή της, παραθέτει ακόμα μια φορά τις προτάσεις της στην Δημοτική Αρχή με σκοπό την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κοροναϊού, την ενίσχυση του συστήματος υγείας με υγειονομικό υλικό, την στήριξη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, των ασθενέστερων δημοτών και των τοπικών επιχειρήσεων. Επίσης, τονίζει την ανάγκη για περισσότερους ελέγχους, με σκοπό να αναδειχθεί ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού και να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση της εξάπλωσή του, ενώ παράλληλα ασκεί κριτική στην Δημοτική Αρχή για απουσία πρωτοβουλιών.

 

Αναλυτικά

η ανακοίνωση:

 

«Τις τελευταίες ημέρες λόγω των αυστηρών μέτρων που έχουν παρθεί ώστε να μειωθεί η διασπορά του κοροναϊού, βιώνουμε όλοι μας μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, τονίσαμε ότι όλες οι δομές του κράτους, άρα και η αυτοδιοίκηση, πρέπει να επιτελέσουν διττό ρόλο. Τόσο να ενισχύσουν τη μάχη κατά αυτού του «αόρατου εχθρού», όσο  και να στηρίξουν τους πλέον αδύναμους συνανθρώπους μας, αλλά και την οικονομία.

Στο κομμάτι που μας αναλογεί λοιπόν, καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις πριν λίγες μέρες, τις οποίες στείλαμε και στο Δήμαρχο, δηλώνοντας διατεθειμένοι να συνδράμουμε στη συνολική προσπάθεια.

Τι μπορεί να κάνει ένας Δήμος;

Πρώτον, να ζητήσει και να υποστηρίξει τη διεξαγωγή μαζικών ελέγχων από την πολιτεία. Για να γίνει αυτό, η δημοτική αρχή πρέπει να διεκδικήσει από το Υπουργείο Υγείας την ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας και την μετατροπή τους σε ειδικού σκοπού, ως μια πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της εξάπλωσης τους κοροναϊού. Μπορεί να ενισχύσει αυτές τις δομές (κέντρο υγείας Βόλου και των τεσσάρων ΤΟΜΥ), σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ, μέσω αγοράς και προσφοράς υγειονομικού υλικού (μάσκες, στολές, αντισηπτικά, γάντια), και κυρίως, υλικών εξέτασης. Το «Βοήθεια στο Σπίτι» μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία αυτών των δομών ως δεύτερο ΕΚΑΒ, μεταφέροντας συμπολίτες μας που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα, για εξέταση.

Δεύτερον, να στηρίξει άμεσα τις ανάγκες του Νοσοκομείου με την αγορά και παραχώρηση υγειονομικού υλικού (αντιδραστήρια, στολές, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά), αλλά και του προσωπικού, ιατρών και νοσηλευτών, με την παραχώρηση ξενώνων/δωματίων και την εξασφάλιση του φαγητού τους. Είναι η ελάχιστη προσφορά στους αγωνιστές και στις αγωνίστριες του Νοσοκομείου, που δίνουν έναν σκληρό αγώνα κάτω από αντίξοες συνθήκες, λόγω των ελλείψεων υλικών και προσωπικού.

Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε, ότι είμαστε υπέρμαχοι του εθελοντισμού, αλλά όχι όταν χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την κάλυψη των πολιτικών ελλειμμάτων και της απραξίας της εκάστοτε κυβέρνησης.

 

Τρίτον, να αξιοποιηθεί η τηλεφωνική γραμμή για την ψυχολογική υποστήριξη μοναχικών συμπολιτών μας με προβλήματα ψυχικής υγείας, που θα ενταθούν λόγω της μοναξιάς που επιβάλλει η απομόνωση στο σπίτι. Σε αυτήν την περίπτωση ο Δήμος θα μπορούσε να συγκροτήσει ένα δίκτυο σχετικών με το αντικείμενο εθελοντών, που θα συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια. Ήδη, υπάρχουν αρκετές και αρκετοί που θέλουν να σταθούν στους συμπολίτες τους αυτήν την περίοδο.

Τέταρτον, οργάνωση υπό την αιγίδα του Δήμου εθελοντικής αιμοδοσίας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σε διαφορετικά σημεία του Δήμου, για να ενισχυθούν τα αποθέματα του Νοσοκομείου σε αίμα και να διευκολυνθούν οι συμπολίτες μας που φοβούνται να μεταβούν στο Νοσοκομείο, λόγω κοροναϊού.

Πέμπτο, να στηρίξει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση πάρθηκαν κάποια θετικά μέτρα μόλις σήμερα, τα οποία είχαμε προτείνει κι εμείς. Σε αυτά τα μέτρα μπορούν να προστεθούν η απαλλαγή της καταβολής μισθώματος τραπεζοκαθισμάτων και του τέλους παρεπιδημούντων προς το Δήμο, κάτι που πρέπει να πράξει και ο ΟΛΒ. Ένα ακόμα μέτρο είναι η απαλλαγή από την καταβολή διδάκτρων από τους δημότες για δραστηριότητες που παρέχει ο Δήμος, εξασφαλίζοντας παράλληλα την πληρωμή των εργαζομένων σε αυτές τις υπηρεσίες.

Επίσης, η Δημοτική Αρχή οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους στις δημοτικές υπηρεσίες, με σκοπό την προστασία των ίδιων και των οικογενειών τους από τον κοροναϊό.

Ελπίζουμε να υπάρξουν άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των δομών υγείας και των εργαζόμενων. Δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή δεν έχει προβεί ακόμη σε υλοποίηση κάποιων προτάσεων για την στήριξη αυτών των δομών. Η δράση αιχμής, ήταν η απολύμανση. Όμως, οι απολυμάνσεις των δρόμων της πόλης συμβάλλουν κυρίως στον καθησυχασμό των δημοτών, όχι στην κάλυψη των σημαντικών αναγκών που υπάρχουν και στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ένας Δήμος μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα, από το να αναμένει στωικά και να υλοποιεί τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση. Αυτό βέβαια, επαφίεται στη βούληση της Δημοτικής Αρχής, η οποία οφείλει να είναι παρούσα στην ουσία… Όλες και όλοι κρινόμαστε από το πως και πόσο αξιοποιούμε την εξουσία που μας δόθηκε, στα δύσκολα. Η αξία κάθε Αρχής μετριέται από την ετοιμότητα και την παρουσία στα δύσκολα, κι όχι στα εύκολα.»

 

 

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα