Ν. Παναγιωτόπουλος στη ΝΕΤ: Προς 18 δόσεις για την πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

12:03 11/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Είμαστε κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία, η διαπραγμάτευση είναι πάντα σκληρή, δεν τελειώνει με μία συνάντηση, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην εκπομπή της ΝΕΤ «Συμβαίνει Τώρα». Παράλληλα, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος του μήνα
θα ανακοινωθεί το εθνικό σχέδιο καταπολέμησης της ανεργίας, ενώ, αναφορικά με το ζήτημα της καταβολής των αναπηρικών επιδομάτων, σημείωσε ότι το υπουργείο εργάζεται για την επίλυσή του προς δύο κατευθύνσεις.Πάγια και ύστατης ευκαιρίας ρύθμιση«Εμείς θέλουμε να τα βρούμε σε σημείο που να βοηθηθεί ο κόσμος ώστε να προσέλθει για ρύθμιση χρεών, και ταυτόχρονα να έχουμε έσοδα για τα Ταμεία», είπε αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι η συμφωνία κλείνει με τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με την τρόικα.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, έχουμε δύο είδη ρυθμίσεων:- την πάγια ρύθμιση: «Η τρόικα είχε προτείνει εξαρχής 12 δόσεις, η ελληνική πλευρά 18, μάλλον πάμε προς 18», και- αυτήν της ύστατης ευκαιρίας: «Θεωρήθηκε υπερβολική η άποψή μας περί 60 δόσεων, θα πέσει κάπως, άκουσα για 48. Όμως, σημασία έχει το ότι είμαστε κοντά σε κάποια συμφωνία».
Καταπολέμηση της ανεργίαςΣε εξέλιξη βρίσκονται και οι διεργασίες για την ενίσχυση της απασχόλησης, δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ενώ, έως το τέλος του μήνα θα ανακοινωθεί το εθνικό σχέδιο απασχόλησης, το οποίο θα έχει δύο σκέλη:

- πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας και
- πρόγραμμα στήριξης περίπου 400.000 οικογενειών χωρίς κανένα απασχολούμενο σε αυτές.

Τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να προκύψουν από ευρωπαϊκά κονδύλια, με ανακατανομή ή ακόμα και διεκδίκηση νέων κονδυλίων, ενδεχομένως και με στήριξη από την τρόικα, είπε ο υφυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα οποία εκτελούνται από ΜΚΟ, κυρίως μέσω των δήμων.
Αναπηρικές συντάξειςΟ κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της χορήγησης των αναπηρικών επιδομάτων, για το οποίο το υπουργείο εργάζεται προς δύο κατευθύνσεις:

- για την εμπλοκή περισσότερων γιατρών στις επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας, ακόμη και γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Όπως είπε ο υφυπουργός, στο ν/σ του υπουργείου Εργασίας περιέχεται αύξηση κατά τι την αμοιβή για τη συμμετοχή στις επιτροπές αυτές, και- για την καταβολή για ένα 6μηνο της αναπηρικής σύνταξης, με προϋποθέσεις όπως αναπηρία από 67% και πάνω, όσο ο ενδιαφερόμενος αναμένει την εξέτασή του από την επιτροπή - ρύθμιση η οποία θα περιέχεται στο ίδιο νομοσχέδιο.

Όπως είπε ο υφυπουργός, η καθυστέρηση έχει να κάνει και με οικονομικές παραμέτρους, όμως τα επιδόματα καταβάλλονται κανονικά, έστω και με καθυστέρηση.
Keywords
Τυχαία Θέματα