Νέο τελεσίγραφο Ε.Ε. προς Τουρκία – Αποκλιμάκωση της έντασης ή κυρώσεις (videο)

21:05 1/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκτός ελέγχου είναι πλέον ο Ερντογάν ο οποίος μέρα με τη μέρα συναγωνίζεται τον εαυτό του σε προκλήσεις και απειλές. Δεν μπορούν να μας σταματήσουν, χρησιμοποιούν ως δόλωμα την ανίκανη Ελλάδα, η Γαλλία παράδειγμα ιμπεριαλισμού, είναι μερικά μόνο από τα όσα εκστόμισε ο Τούρκος πρόεδρος. Μάλιστα, όπως αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν έδωσε εντολή να βυθιστεί ένα ελληνικό πολεμικό στο Αιγαίο

ή να καταρριφθεί ένα μαχητικό.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας, που δήλωσε πως: «Βλέπουμε και ολοένα και περισσότερο να αυξάνονται οι φόβοι για μια κρίση ασφάλειας στην περιοχή μας, μια μεγάλη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον φόβο ότι η κυβέρνηση κινείται και εκεί χωρίς πυξίδα».

Ο Παύλος Χρηστίδης εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, σχολίασε πως: «Χρειάζεται συνεννόηση κανείς δεν μπορεί να παίζει με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Η Τουρκία βρίσκει και τα κάνει», τονίζει ο Γιάννης Δελής βουλευτής του ΚΚΕ.

Στέλνει λάθος μηνύματα η κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Η τουρκική οικονομία

Η πανδημία έδωσε ένα ακόμη χαστούκι στην τουρκική οικονομία, που πάει από το κακό στο χειρότερο. Στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς συρρικνώθηκε κατά 9,9%, η χειρότερη απόδοση της δεκαετίας. Αυτός ο αριθμός ταιριάζει με την οικονομική εικόνα στις ευρωπαϊκές χώρες λόγω του λοκντάουν αλλά η Τουρκία έχει κι άλλα προβλήματα.

O πληθωρισμός κινείται στο 12%. Οι ξένοι επενδυτές αφήνουν την τουρκική αγορά και η Άγκυρα ξοδεύει τα αποθέματά της σε ξένα νομίσματα για να στηρίξει τη λίρα και ταυτόχρονα αρνείται να αυξήσει τα επιτόκια αλλά δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Οι αναλυτές λένε ότι η Τουρκία μπορεί να αναγκαστεί να επιβάλει κάπιταλ κοντρόλ και να βάλει δασμούς στις εισαγωγές της, για να κερδίσει ευρώ και δολάρια.

Ρεπορτάζ:  Νίκος Σταυρουλάκης, Νίκος Μελέτης, Δημήτρης Γκάτσιος, Γιώργος Σιδέρης, Θωμαΐς Παπαϊωάννου, Παντελής Γκόνος, Λένα Αργύρη,Γιώργος Παππάς

Πηγή: EΡΤ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέο, Ε Ε, Τουρκία – Αποκλιμάκωση,neo, e e, tourkia – apoklimakosi