Νέοι διαξιφισμοί για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

17:23 31/5/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, μετά και την κατάθεση της πρότασης νόμου από την Νέα Δημοκρατία για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, την Πέμπτη. Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου τόνισε ότι η πρόταση νόμου που κατέθεσε η ΝΔ
τροποποιεί επί το αυστηρότερον το ήδη υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τον ρατσισμό, καθώς ποινικοποιείται η άρνηση ναζιστικών εγκλημάτων και γενοκτονιών.

Σε υψηλούς τόνους απάντησε το ΠΑΣΟΚ στη σκοπιμότητα της κατάθεσης πρότασης νόμου από τη Νέα Δημοκρατία.

Η Ιπποκράτους χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της, "ακατανόητη και αντιφατική" τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία -όπως τονίζεται- προκαλεί συγκρουσιακό κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Στην ίδια ανακοίνωση, το ΠΑΣΟΚ συνδυάζει τη στάση της Νέας Δημοκρατίας για το νέο αντιρατσιστικό νόμο ως προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της κυβέρνησης.

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι χρειάζεται επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των κυβερνητικών εταίρων και προσθέτει ότι βασικό τμήμα της συμφωνίας αυτής είναι και η αξιολόγηση του κυβερνητικού σχήματος, αλλά και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε αυτό.

Το ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική και στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι είναι υποκριτική η στάση της στην αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας και η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτα άλλο παρά σκοπιμότητες και επικοινωνιακοί τακτικισμοί.

Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της καταγράφει τα σημεία της διαφωνίας της με τις προσθήκες που κατέθεσε η ΝΔ και επισημαίνει ότι η πρόταση νόμου της ΝΔ ουσιαστικά εισάγει νέο νόμο, διότι τροποποιεί τα βασικά άρθρα του ισχύοντος νόμου και εισάγει νέες παραβατικές συμπεριφορές.

Για κυβερνητικό τραγέλαφο κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ξεχωριστές προτάσεις νόμου είναι το φύλλο συκής που θα καλύψει τα στρατηγικά αδιέξοδα και τις αντιφάσεις της μνημονιακής συμμαχίας. Οι συνεχιζόμενες, όμως παλινωδίες και το παιχνίδι πολιτικών εντυπώσεων των τριών κομμάτων όχι μόνο δεν μπορεί να κρύψει το κυβερνητικό ναυάγιο, αλλά το αναδεικνύει στο μέγιστο βαθμό.

Η ΝΔ, σημειώνει ΣΥΡΙΖΑ, ενταφίασε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο υπό τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής και καταθέτει μια προσχηματική πρόταση νόμου που και ανεπαρκής είναι, αλλά και εξόχως προβληματική ως προς το περιεχόμενό της.

Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ και η επιστολή του πρωθυπουργού στον Νάνο Βαλαωρίτη. Η έμμεση υιοθέτηση της θεωρίας των δύο άκρων και οι αναφορές στη «λαθρομετανάστευση» ως αιτία της ανόδου του ναζισμού, μπορεί να ενώνει την ακροδεξιά πολυκατοικία, αλλά σίγουρα δεν «ενώνει τον ελληνικό λαό», όπως προκλητικά διακηρύσσει ο πρωθυπουργός.

Την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέφυγαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Έχουν μετατραπεί σε μνημονιακούς δορυφόρους μιας επί της ουσίας μονοκομματικής κυβέρνησης αναφέρει σημειώνοντας πως τους χωρίζει μεν από τη ΝΔ το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αλλά τους ενώνει το αντικοινωνικό μνημόνιο.

Σχετικές ειδήσεις:

Κεδίκογλου: Επί της ουσίας δεν υπάρχει διαφωνία στην αντιμετώπιση ναζισμού και ρατσισμού

Το ΠΑΣΟΚ για την πρόταση νόμου της ΝΔ και τις διαφορές των δύο κομμάτων

Τα κύρια σημεία διαφωνίας της ΔΗΜΑΡ με τις «προσθήκες» της ΝΔ

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο: «Κυβερνητικός τραγέλαφος»

Keywords
Τυχαία Θέματα