Ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου στη ΝΕΤ

13:25 7/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Τη βούληση της κυβέρνησης να υπάρξουν αλλαγές στο νόμο περί ιθαγένειας, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ. Ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου τόνισε ότι «η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα κανενός, είναι δικαίωμα του κράτους να τη χορηγεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου ο αλλοδαπός έχει ενταχθεί σε αυτή. Εμείς θέλουμε να έχουμε ρυθμιστικές διατάξεις και να δίνουμε λύσεις στους αλλοδαπούς». Επισήμανε δε ότι στόχος του υπουργείου είναι να εξορθολογίσει το σύστημα, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει διάταξη
συμβατή με το Σύνταγμα για όσους θέλουν να αποκτήσουν ιθαγένεια. Πάντως, όπως υπογράμμισε, ουσιαστική προϋπόθεση για τα παιδιά των αλλοδαπών θα είναι να έχουν 9ετής φοίτηση στα ελληνικά σχολεία, όπως και τα ελληνόπουλα, καθώς μέχρι σήμερα έχουν 6ετή φοίτηση.Ο υπουργός ανέφερε ότι θα δοθεί ιθαγένεια σε όσους ζουν και εργάζονται ήδη στη χώρα και πως δεν πρόκειται να διωχθεί κανένας.Ερωτηθείς για όσους έχουν λάβει την ιθαγένεια με τον προηγούμενο νόμο είπε πως δεν θα έχουν πρόβλημα, ωστόσο για όσους εκκρεμεί η αίτησή τους ανέφερε ότι θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα παιδιά των αλλοδαπών θα έχουν όλες τις παροχές του ελληνικού κράτους.

Για την ιθαγένεια σε επενδυτές, ο κ. Αθανασίου δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση ώστε να επιτρέπεται αυτή η ενέργεια βάση αυστηρών κριτηρίων, αν και όπως τόνισε είναι ένα θέμα που πρέπει να το αποφασίσει ο κ. Σαμαράς μαζί με τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους.

Για την ιθαγένεια φοιτητών σε στρατιωτικές σχολές, υπογράμμισε ότι μπορεί να βρεθεί λύση, η οποία θα είναι συμβατή με το Σύνταγμα και θα ικανοποιεί το αίτημα των βουλευτών. Ανέφερε ότι θα πρέπει να θεσπιστούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως να έχει συγκεκριμένο χρόνο παραμονής στη χώρα και να αποποιούνται την προηγούμενη ιθαγένεια τους.

Ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος, της άρσης του ασυμβίβαστου των πολιτικών και της βουλευτικής ασυλίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα