Ο σκηνοθέτης Θανάσης Τσαουσόπουλος «αποκαλύπτει» τον Ελληνα κιθαρίστα του Ozzy Osbourne, Gus G.

12:09 7/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την επαγγελματική πορεία, τον αντισυμβατικό τρόπο ζωής, τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του διεθνούς φήμης Έλληνα μουσικού Gus G., κιθαρίστα του Ozzy Osbourne, φωτίζει με τον κινηματογραφικό φακό του ο σκηνοθέτης Θανάσης Τσαουσόπουλος, σε ένα ταξίδι εφτά χωρών και τριών ηπείρων!

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ «GusG.: Life Through

Fire», που μεταδίδεται από την ΕΡΤ2 την Παρασκευή 8 Δεκεμβίου 2017, στις 8 το βράδυ, και θα ολοκληρωθεί την επόμενη Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, ο Θανάσης Τσαουσόπουλος μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» για τη μοναδική εμπειρία του από τα γυρίσματα στο Λος Αντζελες, και σε άλλες εφτά χώρες, μας μεταφέρει το παρασκήνιο και μας δίνει μια μικρή… γεύση από τη γνωριμία του με τον Κώστα Καραμητρούδη, όπως λέγεται ο Gus G., που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα, η έμπνευση να γυρίσεις ένα ντοκιμαντέρ για τον Gus G.;

Η ίδια η ιστορία του! Λόγω του καλλιτεχνικού του ψευδώνυμου νόμιζα (όπως και πολλοί άλλοι) ότι ήταν Ελληνοαμερικανός. Οταν πριν από χρόνια συνειδητοποίησα ότι με μια βαλίτσα στο χέρι από τη Θεσσαλονίκη πήγε Αμερική και έκανε ένα όνειρο πραγματικότητα, τότε είπα μέσα μου: Εδώ έχουμε θέμα! Αν μου έλεγε κάποιος στη δεκαετία του ’80 ότι ένας μέταλ μουσικός από την Ελλάδα θα έφτανε σε τόσο υψηλό επίπεδο και θα ήταν για 8 χρόνια ο κιθαρίστας του Οζι Οζμπουρν, θα τον πέρναγα για τρελό -τουλάχιστον! Η χώρα μας δεν έχει, ως γνωστόν, παράδοση (παρότι έχει ταλέντα ) στο γενικότερο πλαίσιο της ροκ μουσικής. To ότι ο Κώστας (Gus G) για 15 χρόνια είναι στη λίστα με τους κορυφαίους κιθαρίστες του κόσμου και αυτό πριν από τη συνεργασία του με τον Οζι, έλεγε για μένα πολλά! Ψάχνοντας, λοιπόν, την ιστορία του, βρήκα στοιχεία που θα έπρεπε οπωσδήποτε να βγουν και να γίνουν γνωστά πέρα από τον κύκλο των οπαδών του χέβι μέταλ, καθώς η πορεία του αφορά όλη την ελληνική τέχνη στο σύνολό της».

Πόσο καιρό κράτησαν τα γυρίσματα και πού έγιναν;

Κράτησαν σχεδόν έναν χρόνο, από πέρυσι τον Δεκέμβριο. Ξεκινήσαμε από το Anaheim του Los Angeles και καλύψαμε 3 ηπείρους (Ευρώπη- Ασία-Αμερική) και 7 χώρες (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Σερβία, Ουγγαρία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ελλάδα).

Ποια είναι η εντύπωση που αποκόμισες για τον Gus G. ως προσωπικότητα, ως χαρακτήρα;

Από τις πρώτες μας επαφές ήταν πολύ συνεργάσιμος τόσο αυτός όσο και οι δικοί του άνθρωποι και μας περιέβαλλαν εμένα και τα συνεργεία που κινηματογραφούσαν με μεγάλη αγάπη. Μας φιλοξένησαν, μου εμπιστευτήκαν το προσωπικό τους αρχείο και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι τόσο ανοιχτοί. Είχαμε με τον Gus μια δημιουργική συνεργασία και πολλές φορές είχε ωραίες ιδέες. Με εξέπληξε, μάλιστα, το γεγονός ότι κράταγε το ρακόρ (τη συνέχεια από το ένα πλάνο στο άλλο) χωρίς να του το ζητήσω. Εκπληκτικός!

Ποια άλλα θέματα προσεγγίζει η ταινία εκτός από τη ζωή και το έργο του σπουδαίου μουσικού;

Ο Gus ήταν αυτό που λέμε «ταγμένος» στην κιθάρα και στη μουσική και αυτό φάνηκε από όταν ήταν μικρό παιδί. Πέρασε πολλές δυσκολίες μέχρι να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και όλα αυτά καταγράφονται στο ντοκιμαντέρ, το οποίο, όμως, έχει και κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά. Το ελληνικό Metal τότε και τώρα. Αναφερόμαστε στο πώς λειτουργεί μια μέση ελληνική οικογένεια. Τι σημαίνει διεθνής καριέρα στην Ελλάδα και ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά κάνουν. Αν το τρίπτυχο sex-drugs & rock ‘n’ roll ισχύει ακόμα σήμερα. Τα κακώς κείμενα της φυλής μας. Η ζωή στον δρόμο. Πιστεύω ότι η ταινία δεν αφορά μόνο το κοινό που ακούει Heavy Metal ή ροκ ή γενικότερα μουσική. Ολοι θα βρουν ένα σημείο που τους αφορά και θα αναθεωρήσουν ίσως τη γνώμη που έχουν για κάποια παγιωμένα πράγματα. Αυτή την ταινία πρέπει να τη δουν γονείς, ειδικά το δεύτερο μέρος τους αφορά άμεσα!

Η τηλεοπτική έκδοση του ντοκιμαντέρ θα προβληθεί σε δύο μέρη στις 8 και 15 Δεκεμβρίου στην ΕΡΤ2, ενώ η κινηματογραφική θα ταξιδέψει σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η νέα σειρά δημιουργικών ντοκιμαντέρ, «Close up», αναφέρεται στο έργο και στη ζωή Ελλήνων δημιουργών, καλλιτεχνών, επιστημόνων, αλλά και απλών ανθρώπων που συμβάλλουν -ο καθένας με τον δικό του τρόπο- στη συγκρότηση της συλλογικής μας ταυτότητας.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, στις 20:00

«Gus G.: LifeThrough Fire» – Ο Έλληνας κιθαρίστας του Ozzy Osbourne(Α΄ Μέρος)

Ο Κώστας Καραμητρούδης, για τους φίλους της ροκ μουσικής GusG., γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980. Μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Αμερικής, Ελλάδας, Ευρώπης, Ασίας και είναι ο πιο αναγνωρισμένος Έλληνας μουσικός heavy metal στον κόσμο.

Ήταν 9 ετών όταν κατάλαβε πως η κιθάρα ήταν το πεπρωμένο του. Είχε ροκ ακούσματα από τον πατέρα του και δεν άργησε να αποκτήσει την πρώτη του κιθάρα και να ξεκινήσει μαθήματα στο Ωδείο.

Μόλις 17 ετών έφυγε από την Ελλάδα για να φοιτήσει στο διάσημο μουσικό κολέγιο του Μπέρκλεϊ στη Βοστόνη. Δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του, πάρα το γεγονός ότι είχε και υποτροφία, επειδή συνειδητοποίησε ότι δεν τον ενδιέφεραν οι ακαδημαϊκές γνώσεις αλλά το να ζήσει την εμπειρία.

Είναι ένας από τους νεότερους μουσικούς της heavy metal που έχει φτάσει σε τέτοιο υψηλό επίπεδο την κιθαριστική τεχνική. Κάνει σεμινάρια σε όλο τον κόσμο, εταιρείες μουσικών οργάνων σχεδιάζουν κιθάρες με το όνομά του, έχει οπαδούς σε όλο τον κόσμο και κάνει διεθνή καριέρα αντίστοιχη μ’ αυτήν των Ντέμη Ρούσσου, Νάνας Μούσχουρη, Aphrodite’s Child.

Ozzy Osbourne και Gus G.

Το 2009 τον επέλεξε ο θρύλος της ροκ Ozzy Osbourne, ανάμεσα σε πολλούς μουσικούς για βασικό του κιθαρίστα, όπου έκαναν το άλμπουμ «Scream», περιόδευσε μαζί του και είχαν μία συνεργασία που κράτησε 8 χρόνια.

Αυτή την περίοδο έχει δύο προτεραιότητες, το solo project Gus-G Band και το συγκρότημά του, τους Firewind, που διανύουν 20 χρόνια ζωής.

Θανάσης Τσαουσόπουλος και Gus G.

Στο ντοκιμαντέρ «GusG.: LifeThroughFire» του σκηνοθέτη Θανάση Τσαουσόπουλου, παρακολουθούμε την πορεία του διεθνούς φήμης Έλληνα μουσικού GusG. σε ένα ταξίδι εφτά χωρών και τριών ηπείρων. Τον ακολουθούμε στην περιοδεία του με την μπάντα του, τους Firewind, αλλά και το solo project του σε φεστιβάλ και σε θρυλικούς χώρους, όπως το περίφημο «Whisky A Go Go» στο Λος Άντζελες. Με ξεναγούς τον ίδιο αλλά και τους συνεργάτες του, ταξιδεύουμε στον μαγικό κόσμο του σκληρού ροκ, όπου πολλά θέματα ταμπού, κοινωνιολογικά και άλλα, ξεδιαλύνονται. Βλέπουμε έναν τρόπο ζωής ασύμβατο για έναν μέσο άνθρωπο, καθώς και το πώς ο ήρωάς μας κρατά τις ισορροπίες του. Ασύμβατη είναι και η αφήγησή μας, ξεκινώντας από το παρόν πηγαίνουμε γραμμικά προς το παρελθόν, παρακολουθώντας με ανάποδη αφήγηση μια πραγματικά διεθνή καριέρα, που μετρά 20 χρόνια και καταλήγουμε στα παιδικά του χρόνια.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι γονείς του, η σύζυγός του, οι δημοσιογράφοι Χάκος Περβανίδης, Κώστας Χρονόπουλος, Άκης Καπράνος και Πάνος Χρυσοστόμου, τα στελέχη δισκογραφικών εταιρειών Λεωνίδας Βρανάς, Ηλίας Αραβίδης και Leif Jensen, οι μουσικοί Μπάμπης Κατσιώνης, Πέτρος Χριστοδουλίδης, Henning Basse (Firewind), Μάριος Ηλιόπουλος (Nightrage), Warrel Dane (Nevermore, Sanctuary), Michael Amott (Arch Enemy), μέλη του συγκροτήματος Vicious Rumors και βέβαια οπαδοί απ’ όλο τον κόσμο.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Τσαουσόπουλος.

Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα