Όχι σε νέα Δομή προσφύγων – μεταναστών διαμηνύει η Επιτροπή πολιτών – αιρετών Χίου

21:08 8/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Την σταθερή θέση της Συντονιστικής Επιτροπής να κλείσει η ΒΙΑΛ, να γίνει πραγματική αποσυμφόρηση από πρόσφυγες και μετανάστες, και η Χίος, όπως και τα άλλα νησιά, να έχει μόνο Κέντρο για την καταγραφή και ταυτοποίηση όσων έρχονται, τόνισαν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αιρετών και Κατοίκων κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.Ανοίγοντας τη συνέντευξη τύπου ο Νίκος Χούλης, σημείωσε ότι δεν θα δεχτούμε ανταλλάγματα για τη δημιουργία νέων Δομών, τονίζοντας μάλιστα ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει τα αιτήματα ασύλου προσφύγων- μεταναστών να εξετάζονται στην Τουρκία.

“Θα

αποτρέψουμε η Χίος να γίνει το Γκουαντάναμο της Ευρώπης”, συνέχισε η Βούλα Μπουλά, που αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον αγώνα που δόθηκε «στα πασαλάκια» για να εμποδιστεί η επέκταση ενός άθλιου καταυλισμού στη ΒΙΑΛ. Τόνισε επίσης ότι κρατώντας το υπουργείο ανοικτή τη ΒΙΑΛ κρατούνται όμηροι οι κάτοικοι του Χαλκειούς, χρήζοντας σαν μόνο υπεύθυνο τον υπουργό, Νότη Μηταράκη.
Τους τόνους ανέβασε ο Γιώργος Κριτούλης, δείχνοντας και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των μελών της Επιτροπής, λέγοντας ότι αυτό που έκανε τον κόσμο να βγει στους δρόμους ήταν η προσπάθεια «να φυτέψουν μια πόλη μουσουλμανική».
Ο Γιώργος Χαλάτσης αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει αυτός ο τόπος, στηριζόμενος στο φυσικό περιβάλλον στον πολιτισμό και στους ανθρώπους του. Αιχμηρός και σε όσους πατάνε σε δύο βάρκες, τονίζοντας ότι η Χίος δεν μπορεί να γίνει μια φυλακή ψυχών.
Ο Δημήτρης Παπαληός τόνισε ότι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, το μετέφεραν σαν ελληνικό και η Ελλάδα. Τέλος ο Γιάννης Μισετζής από τους πολίτες, που εκτελούσε και χρέη συντονιστή της συζήτησης, σημείωσε ότι κατά το σχεδιασμό του υπουργού δεν υπάρχει «ταβάνι» και αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν έρθουν 20.000 πρόσφυγες.

Παίρνοντας το λόγο οι εκπρόσωποι των αιρετών τόνισαν και πάλι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ξεκάθαρη θέση.
Ο Κώστας Τριαντάφυλλος (ΣυμμαΧία Αξιών) επισήμανε ότι η πολιτική διαφωνία ξεκινά με το όραμα που έχει ο καθένας για η Χίο, λέγοντας ότι έχουν μια διαφορετική προσέγγιση για την αποσυμφόρηση που πρέπει να γίνει από το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ και τις γειτονιές. Τόνισε ότι έχουμε ιστορικό χαμηλό σε ότι αφορά τις αφίξεις, πως πρέπει να είναι η καταγραφή και η ταυτοποίηση ολιγοήμερη και ότι τα 500 άτομα βγαίνει με βάση το 1% στην αναλογία του πληθυσμού.
Ο Γιάννης Καραβασίλης (Χίος Μπροστά) χρησιμοποίησε στοιχεία και αριθμούς για να δείξει ότι το Κέντρο της Σάμου με ονομαστική χωρητικότητα 1.500 άτομα, περιλαμβάνει και φιλοξενία γενικού πληθυσμού και ευάλωτων ομάδων και ΠΡΟΚΕΚΑ που ο αριθμός αυτός δεν καθορίζεται. Άρα και για τη Χίο η χωρητικότητα μπορεί να είναι 3.500- 4.000 άτομα.
Τέλος ο Μάρκος Σκούφαλος (Λαϊκή Συσπείρωση) σημείωσε τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες που έχουν τα μέλη της Επιτροπής, και πως κοινή συνισταμένη είναι η αντίθεση στις πολιτικές της ΕΕ, που δημιουργούν πρόσφυγες και μετανάστες.

The post Όχι σε νέα Δομή προσφύγων – μεταναστών διαμηνύει η Επιτροπή πολιτών – αιρετών Χίου appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δομή, Επιτροπή, Χίου,domi, epitropi, chiou